Cât de pregătit este guvernul britanic pentru niciun fel de înțelegere ante-Brexit

0
207

Guvernul din Marea Britanie nu este pregătit pentru posibilitatea ca această super-putere ”să nu mai fie de acord cu UE în cele două luni rămase”, potrivit unui raport al Institutului pentru Guvern. ”Există un risc foarte important ca legile necesare pentru a înlocui cele care guvernează aspectele esențiale ale relației Regatului Unit cu UE nu vor fi adoptate în următoarele două luni,” a relatat The Institute for Government 

Raportul a concluzionat că guvernul nu ar putea să evite perturbări grave în majoritatea domeniilor ce vizează negocierile din sfera politică. Guvernul a subliniat că, până la sfârșitul anului fiscal 2019-2020, va fi cheltuit o sumă mai mare de 4 miliarde de lire sterline pentru pregătirea acestui Brexit , deși nu toate sunt pe deplin liniștitoare pentru un scenariu fără vreun acord.

De asemenea, acest raport a subliniat faptul că are aproximativ 10.000 de funcționari publici care lucrează pentru ” buna tranziție” ante- Brexit, ”iar încă 5.000 de persoane pot fi oricând cooptate.”

 „Vom asigura că registrele noastre de lege sunt pregătite pentru ziua ieșirii și se fac progrese importante în ceea ce privește adoptarea legislației primare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului pentru Ieșirea din Uniunea Europeană. Dar directorul IFG, Bronwen Maddox, a declarat tranșant cș „Marea Britanie nu este gata pentru nicio înțelegere, invocând ” întreruperea fără înțelegere – pur și simplu din lipsa de pregătire , care ar fi extrem de dăunătoare. „Nu poate fi respinsă ca o simplă cerere.”

Orarul actual

Lăsând UE fără nicio înțelegere, totul se concentrează pe poziția implicită din data de 29 martie, cu excepția cazului în care un acord de retragere poate fi aprobat în Parlamentul englez în următoarele câteva săptămâni. Singurele alte opțiuni sunt extinderea procesului de negociere în temeiul ”celebrului Articol 50 pentru a mai trage de timp sau chiar a se retragere total notificarea de la articolul 50, ceea ce ar însemna că Brexi-ul t nu s-ar produce.

Așadar – cu două luni de parcurs – ce trebuie să facă guvernul pentru a se pregăti pentru un scenariu fără acord?

Legislația Regatului Unit 

Ei bine, în primul rând, trebuie să se înlocuiască legile care vor dispărea peste noapte dacă nu există un acord de retragere cu UE și nicio perioadă de tranziție după Brexit. Dar IFG afirmă că cinci proiecte mari în Parlament – privind comerțul, agricultura, pescuitul, imigrația și serviciile financiare – se confruntă cu provocări majore. Unele dintre acestea încă nu au început să treacă prin Casa Lorzilor, unde guvernul nu controlează deloc bariera temporală iar  majoritatea fragilă a guvernului din Camera Comunelor face lucrurile să se înrăutățească.

Perspectivele de a adopta o altă lege care va fi necesară în cazul în care nu există nicio înțelegere privind aranjamentele internaționale în domeniul sănătății  sunt descrise ca incerte. Guvernul este, de asemenea, în spatele programării privind adoptarea legislației secundare , iar modificări tehnice importante sunt cunoscute sub denumirea de instrumente statutare (SI). Au fost aprobate doar aproximativ 100 din cele 600 de standarde necesare pentru un brexit fără acord, iar aproape jumătate din acest total nu au fost încă depuse în Parlament.

Punerea în aplicare

Un risc și mai mare, spune raportul celor de la IFG, este că noi procese, sisteme și o parte din personal ar trebui să fie în vigoare până la sfârșitul lunii martie pentru a evita perturbările. Timpul se scurge cu rapiditate, iar  în opt din cele unsprezece domenii politice – inclusiv politica frontierelor, sănătatea, legislație etc, raportul IFG spune că guvernul nu va putea evita unele „efecte negative majore”. O parte a problemei este că întreprinderile și cetățenii ” trebuie, de asemenea să fie gata.”

  În mod normal, li s-ar fi dat ani să se pregătească pentru astfel de schimbări profunde, dar guvernul a început să lanseze în august 2018 doar notificări tehnice despre un scenariu fără acord. Întreprinderile din UK nu au mai fost încă anunțate ce fel de regim tarifar (impozitele pe mărfuri care vin în țară) va funcționa după Brexit, în timp ce sondajele sugerează că întreprinderile mici nu au avut timp sau resursele necesare pentru a se pregăti corespunzător pentru o acțiune a scenariului.

Multe dintre problemele semnalate, spun cei de la IFG, sunt „la scară și complexitate” a sarcinii. Dar guvernul este, de asemenea, criticat în acest raport pentru păstrarea secretului de o manieră excesivă  în modul în care l-au pregătit. „Statul nu a vrut să se vorbească public despre planurile sale”, spune IFG, și a dezvoltat o „relație contradictorie cu Parlamentul”.

Departamentul pentru Ieșirea din Uniunea Europeană (DEx EU) a declarat recent : „Guvernul a efectuat planuri și pregătiri extinse în ultimii doi ani pentru a se asigura că țara este pregătită pentru o serie de scenarii. (…)  În plus față de ghidarea extensivă online și o campanie de publicitate, aceasta include publicarea a 106 notificări tehnice care ajută companiile și cetățenii să se pregătească pentru posibilitatea ca Marea Britanie să părăsească UE fără o înțelegere”.

Tranziția

Primul ministru Theresa May speră desigur că o înțelegere se poate face în următoarele săptămâni și că Brexit-ul programat la data de 29 martie, va fi urmat de o perioadă de tranziție de cel puțin 21 de luni, când toate regulile și regulamentele vor rămâne aceleași . Iar dacă se va ratifica un acord de retragere și va începe o perioadă de tranziție, singura legislație care ar trebui să fie adoptată înainte de ziua implementării totale a Brexit-ului ar fi un proiect de lege care transformă acest acord în legislația britanică.

Decizie în privința vizelor după Brexit

De asemenea, Comisia Europeană a decis ca britanicii să nu aibă nevoie de vize pentru a vizita spaţiul comunitar, chiar şi în cazul în care Marea Britanie părăseşte Uniunea Europeană fără acord. Marea Britanie este astfel adăugată pe o listă care cuprinde deja Australia, Canada şi Brazilia. Vor fi permise călătorii de maximum 90 de zile, într-un interval de 180 de zile.

Aceleaşi prevederi li se vor aplica şi cetăţenilor din Uniunea Europeană care vor călători în Marea Britanie, pentru că decizia se bazează pe o presupusă reciprocitate.  Comisia Europeană a transmis că în cazul care britanicii vor vrea să introducă vize pentru vreunul dintre statele membre, măsura va fi reciprocă la nivelul întregii Uniuni.

Dacă acest acord la care s-a ajuns la nivel de ambasadori UE va fi aprobat, accesul fără vize va fi valabil şi pentru britanicii care vizitează România, Bulgaria, Croaţia şi Cipru – ţări care nu sunt în zona Schengen încă.

Irlanda, care nu este nici ea în zona Schengen, are un acord bilateral separat cu Marea Britanie.Comitetul pentru Libertăţi Civile al Parlamentului European a aprobat măsura în această săptămână şi urmează să lucreze la textul final alături de Consiliu, relatează site-ul specializat Politico.

Consecinţe imediate 
Regatul Unit nu ar putea ieşi din blocul comunitar european fără acordul Uniunii Europene. Legislativul european a anunţat că în eventualitatea unei prelungiri a datei Brexitului, Marea Britanie va fi obligată să prezinte candidaţi pentru alegerile europarlamentare şi să organizeze scrutinul european, întrucât această ţară s-ar afla în continuare în UE la data scrutinului.

După ce guvernul condus de Theresa May a activat pe 29 martie 2017 articolul 50 din Tratatul UE ce declanşează procesul ieşirii unei ţări din blocul comunitar, Londra şi Bruxelles-ul s-au angajat în negocieri dificile privind condiţiile retragerii Regatului Unit din UE şi cadrul relaţiilor lor ante şi post-Brexit.
Pro EU protesters wave a joined EU and Union flag outside of the British Parliament in Westminster, central London, Britain, 26 January 2019. Media reports state on 26 January 2019 that forecasts for the British economy are gloomy with the uncertainty over Brexit. 

Ce este clauza de ”backstop” pentru Brexit?

Diferit descris ca poliță de asigurare sau plasă de siguranță, dispozitivul de blocare este un dispozitiv destinat să asigure că nu va exista ”o graniță dură”  între Irlanda de Nord și Republica Irlanda, chiar dacă nu se poate ajunge la o înțelegere formală cu privire la măsurile comerciale și de securitate. Ar însemna că, dacă nu ar exista un acord de lucru în acest sens, Irlanda de Nord ar rămâne în uniunea vamală și o mare parte a pieței unice, garantând o frontieră fără frontiere cu Republica. Atât Marea Britanie, cât și UE au semnat ideea de bază în luna  decembrie a anului 2017, ca parte a acordului inițial Brexit, însă au existat dezacorduri în legătură cu modul în care ar funcționa.

Negociatorii celor două părţi au convenit la finele anului trecut un acord şi o declaraţie politică privind Brexit-ul, care au fost însă respinse pe 15 ianuarie de parlamentul de la Londra în special din cauza amintită, cea de ”backstop” în virtutea căreia Regatul Unit s-a angajat să rămână în uniunea vamală europeană şi Irlanda de Nord să rămână aliniată anumitor norme ale pieţei unice europene până când s-ar ajunge la o înţelegere mai bună care să evite reapariţia unei ”frontiere dure” între Irlanda şi Irlanda de Nord.

Conform documentului convenit între Londra şi Bruxelles, această clauză poate fi anulată numai prin acordul părţilor, ceea ce înseamnă că Regatul Unit nu ar putea ieşi din blocul comunitar europeană fără acordul Uniunii Europene. În urma supunerii la vot a unei serii de amendamente, Theresa May primit marţi din partea deputaţilor un mandat de a negocia din nou cu Bruxelles-ul pentru a schimba această clauză controversată. Dacă blocul comunitar va accepta – până în prezent a refuzat categoric şi ultimele declaraţii confirmă acest refuz -, acordul revizuit va fi supus unui nou vot în Camera Comunelor la o dată ce urmează a fi stabilită. Totuşi, Theresa May a anunţat că va reveni în faţa parlamentului pe 13 februarie pentru a prezenta paşii pe care intenţionează să-i întreprindă dacă până la acea dată nu obţine la Bruxelles modificările cerute, o opţiune pe care a evocat-o fiind să ceară Camerei Comunelor în ziua următoare un vot pentru un Brexit fără acord.

Sursa foto : EPA-EFE/ANDY RAIN,Getty Images,Paul Faith/AFP

Acest material a fost conceput şi oferit de către Prof. Dr. Daniel Mihai, redactor-şef al platformei media independente Criteriul Naţional

 

 

Sursa foto : Flickr/ www.inkmedia.eu

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here