Mesaje dure ale cancelarului Germaniei Angela Merkel au fost lansate în media

0
429

Cancelarul Germaniei Angela Merkel afirmă că Europa trebuie să fie unită în faţa Chinei, Rusiei şi Statelor Unite, într-un interviu acordat cotidianului german Süddeutsche Zeitung.

 

Scurt istoric

Angela Merkel a fost criticată din cauza măsurilor grele de austeritate pentru statele aflate de ceva vreme  încriză, cum ar fi Grecia. Trecutul nu este unul glorios, din moment ce în calitate de cancelar a impus austeritatea, care a împărțit Europa în țările mai bogate din nord și cele mai sărace din sud. În criza refugiaților din anul 2015, a fost adăugată acuzația că şi-a exercitat puterea și a luat deciziile fără o coordonare cu partenerii europeni . Prin urmare, mai ales guvernele est-europene au refuzat acest tratament. Merkel a spus la acea vreme că „acestea nu sunt decizii luate pe planul de desen, ci răspunsuri la viața reală”. Aproape 70 de milioane de oameni din întreaga lume au fugit, au migrat sau se află în plină desfășurare, așa că era de înțeles că „Europa trebuie să se descurce”, iar aceasta a dus la controverse sociale, cu acea condiție „ca atunci să fie eliberați”.

Declaraţii dure

„Nu încape îndoială că Europa trebuie să se repoziţioneze într-o lume schimbată. Vechile certitudini de după război nu se mai aplicăa afirmat Merkel în biroul ei de la Berlin.

Mai mult, Angela Merkel a recunoscut că are ”o relaţie conflictuală” cu preşedintele francez Emmanuel Macron, adăugând că ”există diferenţe de mentalitate” între ea şi preşedintele francez, şi diferenţe ”în înţelegerea de către ei a rolurilor”.Între cei doi lideri există divergenţe de mai multe luni, de la blocarea vânzărilor de arme către Arabia Saudită decisă de către Berlin după asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi, până la viitorul Uniunii Europene, inclusiv Brexit-ul şi amânările acordate Regatului Unit.Cancelarul Germaniei a subliniat totuşi în acest interviu ”progresele enorme” realizate datorită cuplului franco-german, îndeosebi în materie de apărare.

”Noi am decis să dezvoltăm un avion de luptă şi un tanc împreună (…) Acesta este un semn de încredere că putem conta mai mult unii pe ceilalţi în materie de politică de apărare”, a declarat Merkel.

Merkel a recunoscut că ambele crize au trecut „la substanță”. Cele mai importante proiecte de integrare europeană, moneda comună și frontierele interne deschise sunt „corecte și importante”, a spus liderul german.

„Dar s-a dovedit că nu erau pregătiți suficient împotriva provocărilor și a furtunilor”. Moneda euro cu reformele din statele afectate au fost corecte „chiar dacă nu contest că povara asupra populației a fost semnificativă”, a spus cancelarul .

Iritări diplomatice cu…statul francez

De asemenea, s-a opus afirmației potrivit căreia a avut un impuls politic european, în comparație cu președintele francez. Chiar dacă a negat că relația diplomatică dintre Emmanuel Macron și domnia sa a avut de suferit în ultimele luni din cauza numeroaselor diferențe de opinie, a recunoscut că „desigur, ne luptăm unul cu celălalt. Există diferențe psihice între noi și diferențe în înțelegerea rolului”.

Neîndoielnic,consecința acestor lucruri se întâmplă deja în cazul foștilor președinți. Cu toate acestea, Germania și Franța au convenit în linii mari direcțiile, subliniind că nimic n-ar fi întotdeauna compromis. „Așa facem mult pentru Europa, chiar și astăzi.”

Reamintesc faptul că cei doi lideri au semnat în luna ianuarie Tratatul de la Aachen privind cooperarea şi integrarea franco-germană.Eșecul dezbinării germano-franceze a fost prilejuit, printre altele de  adoptarea unui buget UE pentru următorii câțiva ani. Merkel a spus că sarcina a fost „neobișnuit de complicată”, printre altele, din cauza Brexit-ului inexplicabil.

De altfel, a pus accentul de asemenea pe diferenţele politice dintre cele două ţări: ”Sunt cancelar al guvernului de coaliţie şi sunt mult mai dependentă de parlament decât preşedintele francez, care nu are deloc dreptul de a intra în Adunarea Naţională”, în numele separării puterii executive de cea legislativă.

Acest interviu surprinde lumea, din moment ce, cu zece zile până la alegerile europene, Angela Merkel a lansat aceste declaraţii tăioase înainte de un scrutin ”de mare importanţă, de alegeri speciale”.

 

Sursa foto : Contributors,EUobserver

 

Sinteza acestei știri a fost realizată de către Prof.Dr.Daniel Mihai, redactor șef al platformei media independente  Criteriul Național

 

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here