România…Inteligența Artificială…Guvernul…

0
285

 

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.

Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate,  dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator. 

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

Oare România este condusă de Inteligenţa Artificială? Sau va fi manageriată pe viitor de tot felul de hibrizi, de humanoizi? Oare noi, românii, nu ne-am dat seama şi am tot acceptat asemenea provocări ale timpului?
Oare cum anume vom evolua, dacă, de mai bine de treizeci de ani am tot dat girul, total de-a valma, unor oameni şi roboţi, fără să ne prindem că la votare au ieşit „artificialii”?
Oare nu i-am desconsiderat pe de-a-ntregul pe toţi cei care s-au opus curentului mainstream, iar în loc de a-i promova pe oamenii (cu IQ ridicat, cei inteligenţi) pe care i-am dorit, am adus la putere tot soiul de parveniţi, incompetenți, trădători şi profund necinstiți ?
Acum, aceste îngrijorări sunt cât se poate de normale. În actuala conjunctură socio-politică actuală, locurile de muncă sunt principalul vehicul pentru crearea de bogăție (acea „plus -valoare mult clamată de Viorica Vasilica Dăncilă). Să nu credeți că acest fenomen se va produce de la sine!
 Repartizarea neuniformă și distribuirea veniturilor vor genera crize de tot felul. Este lucru binecunoscut, brevetat de majoritatea economiștilor, sociologilor, politologilor. Atunci când oamenii au locuri de muncă, ei au posibilitatea să consume, ceea ce împinge producția înainte. Nu este deloc o surpriză că actualele măsuri referitoare la Inteligenţa Artificială se vor concentra pe perspectivele unui șomaj de masă și pe formele autentice care vor viza depopularea!
Dar, pentru a înțelege mai bine ce va însemna pentru viitorul nostru economic, trebuie să privim dincolo de anunțurile sforăitoare ale sistemului care trâmbițează aceste inepții, deosebit de periculoase! De altfel, dacă vom judeca „la rece”, putem începe cu analizele noastre, nu cele care sunt publicate pe tot felul de platforme, în care se evaluează implicațiile economice prin situarea revoluției tehnologice actuale într-un context istoric mai larg. Sunt demn de a fi amintite, deoarece ocuparea forței de muncă în țările avansate dar și în cele în curs de dezvoltare reduc tocmai viitorul muncii intr-un fel de narațiune limitată.
Iar lucrul acesta nu este deloc o speculaţie. Nu au fost scenarii benefice, iar cantitatea de fake news este incomensurabilă… De aceea,trebuie să ne gândim serios la această chestiune- amestecul Inteligenţei Artificiale în viaţa românilor! Este vorba de lupta pentru apărarea fibrei sănătoase a poporului român.
Pe final, vreau să mai lansez o  întrebare…Nu cumva, pe fondul prostiei, mediocrităţii şi indolenţei din mediul nostru politic, Inteligenţa Artificială a dat o lovitură de stat, fără ştirea cuiva, şi s-a instalat la putere, dirijându-i pe politicienii noştri? 
Altfel, să ne ferească Bunul Dumnezeu de ce-i mai rău…Oricum, „intrarea în horă” presupune acest lucru…

Acest editorial a fost conceput și oferit de către Prof. Dr.Daniel Mihai, redactor-șef al platformei online independente Criteriul Național

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here