Internarea la cel mai luxos azil de batrani Bucuresti, mai eficienta decat tinutul in familie

0
110

Vecinii mei sunt foarte suparati. Acum isi dau seama cat de mult platesc, fiindca nu s-au gandit de prima data sa isi duca tatal de 89 de ani la cel mai luxos azil de batrani Bucuresti un camin de lux in care si batranii imobilizati la pat sau cu afectiuni psihice cauzate de batranete primesc cele mai atente ingrijiri.
De fapt au gresit grav nu de acum, ci din perioada in care el era inca in putere si l-au lasat nesupravegheat. Ramas vaduv, batranul era in putere si mobil. Isi facea de mancare o supa, o salata, avea grija de casa si de gradina din fata acesteia. In primavara aceasta, insa s-a dus sa taie un lemn la circularul din magazie si si-a taiat mana. A pierdut mult sange si a fost dus la spital de urgenta, iar aici i s-au acordat ingrijiri.

Sunt doua luni de la accident, iar situatia lui s-a agravat. Iata cum se manifesta si modul in care afecteaza intreaga familie:
-si-a pierdut din minti si se trezeste la miezul noptii urland. Cei din casa nu mai pot dormi si se si sperie, cand el incepe sa tipe. In casa aceea nu mai este liniste.
-a transformat camera in care sta in toaleta. I se pun pamparsi, dar el ii scoate cu mana santoasa si ii arunca prin casa, facand o mizerie de nedescris. Pana si peretii s-au umplut de murdarie, iar cei care il ingrijesc sunt pe punctul de a se imbolnavi.

-i se face rau si atunci, ai lui pornesc masina, cat ar fi de tarziu si il duc la spital, de aceea v-am spus ca nu mai doarme noptile nimeni din casa.
La caminul prezentat mai sus, el ar fi avut confort, lux, liniste si ingrijire, dar familia, tributara prejudecatilor, l-a lasat singur in casa lui.

Daca l-ar fi dus acolo de prima data, el ar fi primit o camera curata si incalzita pe care sa o imparta cu un coleg, o saltea noua, un pat urias si un televizor. Ar fi avut tot confortul si ar fi fost supravegheat 24 din 24 de ore si nu s-ar fi mai furisat ca un copil la circular, sa isi taie mana si sa piarda atata sange.

Acum el ar fi fost sanatos, iar ei linistiti si nu s-ar fi pregatit de inmormantare, fiindca din clipa in clipa se asteapta la tot ce este mai rau. Un om batran nu mai poate stapani utilaje pe care le stapanea altadata si se poate accidenta foarte repede. El are impresia ca puterae i-a ramas aceeasi din tinerete, dar se inseala amarnic.
Viata lui ar fi fost total schimbata la azil, fiindca:

-putea sa se plimbe linistit prin curtea plina de flori si sa vorbeasca mereu cu batrani de varsta lui, cu preocupari similare
-s-ar fi putut odihni in foisor, la aer curat
-avea accesul la piscina asigurat si isi mentinea si conditia fizica in acest mod, fiindca pana in accident era o persoana sanatoasa tun. In fiecare an se ducea la bai, calatorea.
-ar fi avut cele trei mese principale si doua gustari asigurate, nefiind nevoit sa mai munceasca singur pentru o supa, o salata sau o friptura.

Astazi mai multe destine sunt afectate de greseala de a nu-l duce la azil si ce este mai rau, relatiile dintre tata si copiii lui s-au inrautatit, tocmai catre sfarsitul vietii.
Personalul de la azil are experienta profesionala si pregatirea sa sustina un batran bolnav si fizic, dar si emotional, spre deosebire de membri familiei depasiti de situatie de cele mai multe ori.
La azil exista carucioare cu rotile, aparate si dispozitive care usureaza toaletarea batranilor si medici aflati la dispozitia acestora de cate ori apar probleme de sanatate.

Nimic nu scapa ochiului vigilent al personalului care monitorizeaza 24 din 24 de ore timp de 7 zile pe saptamana tot ce misca in camin.
La azilele de batrani de lux, batranii pot fi vizitati de membri familie lor si se bucura pe deplin de viata.
Aici nimeni nu se simte parasit. Fiecarui batran i se organizeaza ziua de nastere, isi face prieteni cu care discuta cate in luna si cate in stele, iar cu ocazia sarbatorilor religioase mesele festive sunt momente de neuitat.
Un om batran lasat singur in casa lui poate fi condamnat la moarte, la accidentari si imbolnaviri grave.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here