Alan Turing, noul chip de pe bancnota de 50 de lire sterline. Geniul din Bletchley Park, primul gay care primeşte o asemenea onoare

0
618

Chipul lui Alan Turing va fi prezent pe bancnota de 50 de lire sterline, scrie mirror.co.uk.

Anunţul a fost făcut de guvernatorul Băncii Angliei, Mark Carney.

Este prima dată când o persoană condamnată pentru homosexualitate sau homosexual declarat, după ce legea a fost anulată, a fost aleasă pentru a reprezenta o bancnotă în Marea Britanie.

Alan Turing este unul dintre părinţii fondatori ai ştiinţelor calculatoarelor.

„Alan Turing a fost un matematician extraordinar, a cărui muncă a avut un impact enorm asupra vieţii noastre de astăzi”, a declarat Carney, în timpul anunţului de la Muzeul de Ştiinţă şi Industrie din Manchester.

„Ca părinte fondator al ciberneticii şi inteligenţei artificiale, precum şi erou de război, contribuţiile lui Alan Turing sunt nelimitate. Turing este un uriaş şi pe umerii lui stau atât de mulţi”.

Turing a fost condamnat pentru indecenţă, după relaţia avută cu un bărbat. Ulterior, geniul informaticii a fost exonerat de Regina Marii Britanii.

Ca matematician, acesta a furnizat bazele teoretice pentru cibernetica modernă.

Turing a decodat maşinile naziste „Enigma” în timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi a jucat un rol esenţial în dezvoltarea primelor calculatoare din lume.

„A stabilit bazele inteligenţei artificiale, întrebându-se dacă maşinile pot gândi”, a mai precizat Banca Angliei.

Un citat din Alan Turing, oferit în timpul unui interviu pentru ziarul The Times, din 11 iunie 1949, va apărea pe bancnota de 50 de lire sterline: „Aceasta este doar o anticipare a ceea ce va urma şi doar umbra a ceea ce va fi”.

Turing a murit în data de 7 iunie 1954, la vârsta de 41 de ani. Geniul informaticii s-ar fi sinucis cu cianură.

În 2013, Turing a fost „graţiat” de Regină. Viaţa lui Turing a devenit subiectul unui film de succes, The Imitation Game, cu Benedict Cumberbatch în rolul principal.

Printre numele vehiculate pentru a apărea pe bancnota de 50 de lire sterline, s-au numărat Stephan Hawking, Margaret Thatcher şi Ada Lovelace.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here