Afaceri în mediul rural – Construirea unei păstrăvării cu o investiție minimă

0
180

Înființarea unei păstrăvării este o afacere extrem de profitabilă și ideală pentru mediul rural. Potențialul piscicol în țara noastră este enorm, încă neexploatat la adevărata sa valoare. Concurența relativ scăzută pe acest sector este unul dintre motivele pentru care mulți antreprenori își îndreaptă atenția către un astfel de business. Cu un plan bine pus la punct, o păstrăvărie se poate dezvolta cu ușurință în numeroase zone, chiar și cu investiții minime. Sunt însă numeroși factori care trebuie luați în considerare pentru a demara un proiect eficient, de aceea ne-am propus să îți prezentăm în continuare câteva aspecte cheie pe care le implică construirea unei păstrăvării.

Alegerea terenului potrivit

Investiția într-o astfel de afacere nu depinde doar de aspectul general al păstrăvăriei, ci și de structura solului. Terenul unei viitoare păstrăvării trebuie să fie plan sau puțin înclinat, compus din roci penetrabile, care să permită construcția bazinelor în sol natural. Dacă este vorba de un teren pietros, aluvional, atunci bazinele se vor realiza din ciment, pentru ca apa să nu se infiltreze în pământ. De asemenea, este nevoie de mai mult spațiu care să permită construcția unor bazine lungi ce urmează să fie alimentate independent. În cazul în care zona este înclinată, traseul canalului de alimentare va fi mai scurt, iar acest lucru reduce costurile, facilitează întreținerea și înlătură înghețul pe timp de iarnă. În funcție de configurația terenului costurile pot fi mai mici sau mai mari.

Utilizarea eficientă a materialelor

Pentru construcția unei păstrăvării se pot folosi produse simple precum lemnul sau piatra de râu. Dacă este vorba de un sol care nu are permeabilitate mare se vor realiza bazine din pământ, iar aducțiunea apei poate fi făcută tot pe un canal natural. În această situație, viteza apei trebuie să fie moderată pentru a nu eroda malurile. Ca totul să fie în regulă, pereții laterali ai canalului pot fi întăriți cu dulapi din lemn. Admisia și evacuarea vor fi și ele confecționate din lemn, iar pentru a ridica nivelul apei se poate realiza o cascadă podită ori un baraj din lemn cu umplutură de piatră. Totodată, dacă la evacuare apa are o viteză suficient de mare, se poate instala o turbină pentru producerea energiei electrice, reducând astfel și mai mult cheltuielile. Materialele menționate sunt ieftine, dar folosite în mod corect scad costurile de înființare, oferă durabilitate și un aspect rustic întregii păstrăvării.

Stabilirea cheltuielilor minime pentru un profit garantat

Pentru orice antreprenor aflat la început de drum există întotdeauna o variantă mai ieftină de a demara afacerea, dacă nu are la dispoziție un buget prea mare. Totuși, pentru a-și permite înființarea ca să îi aducă și profit, acesta trebuie să stabilească cu atenție cheltuielile.

Factorul determinant care influențează procesul de producție într-o păstrăvărie este apa. Este nevoie de un lichid rece, cu temperatură relativ constantă, curată, bogată în oxigen dizolvat. Cel mai eficient ar fi ca această să provină dintr-un bazin împădurit cu cât mai puțin exploatări și un conținut ridicat de săruri minerale care să nu afecteze peștii. Este ideal ca la construirea păstrăvăriei să existe un singur bazin, iar aceasta să fie extinsă pe parcurs. Dacă începi acest business cu puiet care să aibă o greutate de minimum 5 grame, poți reduce cheltuielile prin eliminarea investiției cu casa de incubație. Oxigenometrul poate fi lăsat deoparte, deoarece se poate urmări comportamentul peștilor în bazin. În situația în care fac mișcări circulare și stau grupați, atunci aportul de oxigen este optim. Dacă se adună la admisia apei în bazin înseamnă că oxigenul este insuficient.

Pe lista produselor necesare poți să incluzi un prostovol la preț avantajos sau termometrul de care ai nevoie pentru a hrăni peștii. Hrana trebuie să fie de bună calitate, deoarece aceasta influențează rata de creștere, iar în final vei observa că un produs scump va determina un cost de producție mai redus.

Pentru a obține profit și a construi o afacere de succes, este ideal ca la început să demarezi o păstrăvărie mică, cu investiții minime, de cel mult 20.000 de euro. În timp, ai posibilitatea de a evolua la o fermă care produce atât puiet, cât și pește de consum, dar care oferă și pescuit sportiv ori diferite preparate din pește. Posibilitățile de dezvoltare ale unei păstrăvării sunt nenumărate, însă începerea afacerii trebuie făcută cu atenție pentru a menține costurile mai mici decât în mod obișnuit. 

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here