Defecțiuni pentru care nu poți lua ITP-ul

0
1549

Inspecția tehnică periodică are rolul de a garanta că un vehicul poate fi folosit în condiții de siguranță pe drumurile publice și respectă caracteristicile obligatorii de mediu. Ultimele modificări legislative înăspresc sancțiunile pentru conducătorii care circulă cu mașini neconforme sau cu ITP-ul expirat. În momentul în care inspecția periodică a expirat, înmatricularea vehiculului este suspendată automat, iar dacă ești surprins în trafic în această culpă riști amenzi usturătoare, ți se rețin certificatul și plăcuțele de înmatriculare, iar mașina mai pleacă din acel loc doar pe platformă. Dincolo de toate aceste sancțiuni, pregătirea vehiculului pentru circulație este un gest de responsabilitate față de tine, față de pasageri și față de ceilalți participanți la trafic. Dacă pentru deficiențele minore, care nu au un efect semnificativ asupra siguranței vehiculului sau un impact asupra mediului, poți obține viza ITP, în schimb în cazul deficiențelor majore sau periculoase vei fi respins. Oricare dintre acestea transformă mașina într-un pericol iminent pe străzi, de aceea este foarte important să le previi și să le remediezi atunci când apar.

Aspectul general al mașinii

În primul rând, inspectorii tehnici vor verifica documentele autovehiculului și conformitatea acestora cu informațiile trecute în seria de pe caroserie și motor. Aceste zone trebuie să fie vizibile, lizibile și ferite de rugină sau impurități. Urmele unor accidente sau reparații, lipsa unor echipamente sau existența altora neconforme cu datele din certificatul de înmatriculare sunt alte aspecte avute în vedere la verificarea aspectului general al mașinii. O atenție deosebită este acordată anvelopelor, care trebuie să fie omologate, de sezon, cu un grad de uzură aflat sub limită.

Sistemul de frânare

Stațiile de inspecție tehnică periodică dispun de echipamente speciale cu ajutorul cărora verifică randamentul fiecărei roți în parte în timpul manevrei de frânare. Plăcuțele și discurile de frână sunt elemente vizibile, pe care le poți verifica ușor și trebuie înlocuite de la primele semne de funcționare defectuoasă. Celelalte componente ale sistemului de frânare trebuie verificate pe elevator, unde se poate urmări întregul traseu al conductelor din metal și din cauciuc, care trebuie înlocuite la cel mai mic semn de uzură. Înainte de a merge la ITP, alege un magazin de piese auto online și service în București pentru a pregăti sistemul de frânare al mașinii. Odată urcată pe standul de frână cu role din cadrul stației de inspecție periodică, mașina trebuie să aibă discuri și plăcuțe eficiente, care acționează uniform asupra tuturor roților.

Sistemul de direcție

Deteriorarea pieselor ce țin de mecanica unei roți devine vizibilă în timpul mersului. Dacă atunci când ții volanul drept, mașina trage într-o parte sau alta, atunci ai o defecțiune. Anvelopele pot influența direcția mașinii, asigură-te că sunt bine echilibrate. În continuare, trebuie să verifici suspensii, amortizoare, pivoți, bielete, capete de bară, bucșe, bara stabilizatoare și caseta de direcție. Fiecare piesă trebuie să prezinte siguranță, iar întregul angrenaj trebuie să funcționeze eficient. Odată urcat pe elevator în stația ITP, sistemul de direcție al automobilului va fi verificat minuțios. Situația precară a drumurilor din țara noastră scade durata de viață a acestor piese, care trebuie înlocuite periodic pentru a da randament.

Respectarea normelor de mediu

Analizatorul de gaze și opacimetrul sunt echipamentele care ajută inspectorii tehnici să verifice în ce măsura mașina ta respectă normele de mediu în vigoare și se încadrează în categoria în care a fost omologată din acest punct de vedere. Valorile emisiilor de CO2 generate de autoturism sunt verificate electronic, iar în cazul depășirii acestora riști să nu treci verficarea ITP.

Este obligația fiecărui posesor sau conducător al unei mașini ca în intervalul dintre inspecțiile tehnice periodice să o mențină într-o stare tehnică bună, utilizând numai sisteme, echipamente, componente, entități tehnice, piese de schimb și materiale de exploatare de origine sau omologate și certificate conform legislației în vigoare.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here