Muzica de inspirație spaniolă și sud-americană în versiunea interpretativă a tenorului Rolando Villazón

0
163

Anvergura muzicală a Festivalului Internațional George Enescu 2019 se poate compara doar cu dimensiunea sa internațională de excepție.Astfel că, în cele 23 de zile ale Festivalului și în cele 84 de concerte și recitaluri, peste 2.500 dintre cei mai valoroși muzicieni pe care îi are lumea în prezent, având 50 de naționalități, vor fi pe scenele din București. Un veritabil maraton muzical pentru melomani și muzicieni deopotrivă,care face din capitala României, pentru aproape o lună, nucleul luminos al muzicii clasice mondiale.   

Tenorul mexican Rolando Villazón, unul dintre cei mai în vogă cântăreți de operă ai momentului alături de pianista canadiană Carrie-Ann Matheson au adus pe scena Festivalului Enescu un recital de muzică spaniolă în primul eveniment al zilei de marți, 10 septembrie. Concertul a avut loc la Ateneul Român, de la ora 17.00, în seria Recitaluri și Concerte Camerale.

În recitalul cameral am ascultat un program variat compus din Șapte cântece populare spaniole – de Manuel de Falla, Neu din „Patru melodii” de Federico MompouDamunt de tu només les flors din „Combat del somni” de Federico MompouCântece clasice spaniole – de Fernando Obradors,.

După o binemeritată am audiat cele Cinci cântece pentru copii de Silvestre Revueltas, Las nubes de Carlos GuastavinoCanción del árbol del olvido  de Alberto GinasteraCoração triste – de Alberto Nepomuceno și Gitana -de Luis Antonio Calvo.

Artistul a fost aplaudat pe cele mai importante scene de operă din întreaga lume.Rolando Villazón Mauleón este un tenor cu dublă cetățenie franceză și mexican. Actualmente locuiește în Franța, iar din 2007 a devenit cetățean francez. Villazón a publicat mai multe cărți, inclusiv romanele Malabares și Paladas de sombra contra oscuridad, care au fost traduse în franceză și germană

Rolando Villazón s-a impus ca una dintre cele mai apreciate și iubite vedete din lumea muzicii și unul dintre cei mai importanți tenori contemporani. A fost numit de prestigiosul cotidian The Times „cel mai fermecător divo de azi”, iar de revista Crescendo „un mare cântăreț și un strălucitor animator, extrem de amuzant și profund totodată”.

Artist versatil și prolific, Rolando Villazón este, de asemenea, regizor, romancier și vedetă TV. Timbrul său vocal special și   prezența sa magnetică pe scenă i-a determinat pe critici să-l coteze „un artist autentic și uimitor, mereu în căutarea veridicității fără compromisuri ”, caracterizat de prestigiosul ziar britanic The Guardian.

Talentatul tenor s-a născut în Mexico City.A fost recompensat cu multe premii prestigioase de-a lungul carierei sale. Rolando Villazón a fost desemnat Chévalier de la L’Ordre des Arts et des Lettres, titlu de înalt prestigiu în domeniul artelor și literaturii din Franța. La începutul anului 2017, a fost numit ambasador al Fundației Mozarteum din Salzburg. Rolando Villazón acționează și ca ambasador al organizației de caritate Red Noses Clown Doctors International și este membru activ al Colegiului de Patafizică din Paris.

De asemenea, tot în cadrul Festivalului Internațional George Enescu 2019, Rolando Villazón are funcția de curator al secțiunii Mozart Week in Residence.

În calitate de artistă activă, Carrie-Ann Matheson a colaborat la recitaluri cu unii dintre cei mai cunoscuți cântăreți din lume, printre care Rolando Villazón, Jonas Kaufmann, Piotr Beczala, Joyce DiDonato, Susan Graham, Thomas Hampson, Luca Pisaroni, Barbara Bonney, Ruth Ann Swenson și Marilyn Horne. Ca artistă cu experiență îndelungată în cadrul Fundației Marilyn Horne, aceasta a apărut de mai multe ori la concertele fundației susținute la Carnegie Hall. A interpretat muzica de cameră cu membrii New York Philharmonic, Cleveland Orchestra, Metropolitan Opera Orchestra, St. Louis Symphony Orchestra și Montreal Symphony Orchestra.

În calitate de corepetitoare și dirijoare a colaborat cu unele dintre cele mai importante case de operă și programe educaționale, cum ar fi Salzburger Festspiele, Lyric Opera of Chicago, Festivalul Seiji Ozawa Matsumoto, Los Angeles Opera, Music Academy of the West și International Vocal Arts Institute. Este o profesoară foarte căutată care predă în mod regulat cursuri la universități și colegii din Canada și SUA.

Pianista și dirijoarea canadiană Carrie-Ann Matheson este o colaboratoare apropiată a dirijorului Fabio Luisi, care a numit-o în 2014 corepetitoare și dirijoare la Opera din Zurich. Anterior, ea a fost membră permanentă a echipei Metropolitan Opera din New York. A colaborat cu dirijori de prestigiu, precum James Levine, Daniel Barenboim, Daniele Gatti, Yannick Nézet-Séguin, Gianandrea Noseda, Marco Armiliato și mulți alții. Datorită interesului său deosebit pentru dezvoltarea profesională a tinerilor artiști, a fost corepetitoare permanentă în cadrul prestigiosului program de dezvoltare a artiștilor Lindemann Young Artist la Metropolitan Opera.

Carrie-Ann Matheson a debutat ca dirijor la Opera din Zürich în 2015 și de atunci a dirijat producțiile Slutchai de Oscar Strasnoy, Porcul fermecat de Jonathan Dove, precum și concertul de gală al Studioului Operei din 2017 și 2018. În stagiunea 2017/18, ea a preluat conducerea muzicală a operei de familie Ronja Räubertochter de Jörn Arnecke la Opera din Zurich.

În calitate de pianistă de acompaniament, Carrie-Ann Matheson a colaborat cu artiști de mare calibru, printre care Rolando Villazón, Jonas Kaufmann, Piotr Beczala, Joyce DiDonato, Susan Graham, Thomas Hampson, Luca Pisaroni, Barbara Bonney, Ruth Ann Swenson și Marilyn Horne.

Briliantul program ales a fost unul admirabil construit și prezentat de către cei doi artiști de talie mondială.Am rămas plăcut surprins de interpretarea plină de strălucire și de charisma acestui tenor.

Bis-urile oferite, în număr de trei,la cererea publicului au fost o mărturie elocventă a virtuozității, a unui repertoriul mereu îmbogățit dar și a deplinei sensibilități și îndeosebi a stăpânirii de sine pe care, da capo al fine,charismaticul tenor franco-mexican le-a afișat.

Uralele publicului și minutele de aplauze în picioare au întregit acest impresionant recital vocal.

Sursa foto : https:// google.com

Această prezentare a fost realizată de către Prof.Dr.Daniel Mihai,redactor șef al platformei media independente Criteriul Național

 

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here