Opera în concert Jeanne d’Arc au bûcher compus de Arthur Honegger pe scena Ateneului bucureștean

0
253

Concertul vedetă al zilei de 19 Septembrie 2019 a programat unul dintre adevăratele puncte de interes ale Festivalului, care a prilejuit prezența în premieră pe scenele bucureștene a actriței franceze, premiată cu Oscar, Marion Cotillard. Oratoriul Jeanne d’Arc au bûcher compus de Arthur Honegger a fost pus în scenă la Ateneul Român, de la ora 16.30, în interpretarea Orchestrei Naționale din Lille, sub bagheta dirijorului Alexandre Bloch, acompaniată de Corul Filarmonicii „George Enescu”, dirijat de Iosif Ion Prunner și Corul de copii al Radiodifuziunii Române, dirijat de Răzvan Rădos.

 În concertul propriu-zis am remarcat următoarea distribuție : Marion Cotillard – Ioana d’Arc (rol vorbit), Georges Gay – Fratele Dominique (rol vorbit), Hélène Guilmette  Fecioara Maria (soprană), Gabrielle Philiponet Marguerite (soprană), Marie Karall -Catherine (contralto), Cornel Frey Porcus, primul herald, clericul (tenor), Philippe-Nicolas Martin – al doilea herald, un țăran (bas) / un alt țăran (rol vorbit), Mathias Zakhar  al treilea herald, măgarul, Bedford, Jean de Luxembourg, Heurtebise, un ţăran (rol vorbit), Corentin Hot –maestrul de ceremonii, Regnault de Chartres, Guillaume de Flavy, Perrot, un preot (rol vorbit).

Oratoriul dramatic a avut forța de a surprinde ultimele minute ale Ioanei d’Arc pe rug, cu flashback-uri despre judecarea ei și zilele de tinerețe. Pentru a spori efectul dramatic, compozitorul elvețian Honegger a inclus roluri vorbite pentru actori.

Lucrarea a avut și o parte importantă pentru ondes Martenot, unul dintre primele instrumente electronice folosite în orchestre. Libretul, semnat de Paul Claudel oferă drept cadru dramatic un spațiu situat undeva între cer și pământ, între trecut și prezent, care permite și justifică și amestecul de stiluri, variind de la popular la sublim.

Preț de aproape optzeci de minute, pe scena Ateneului român această operă în concert a fost realizată la un inalt nivel tehnic și interpretativ.

Aplauzele publicului au răsplătit prestația tuturor celor implicați în acest demers artistic deosebit, unic.

 

Sursa foto: httos://google.ro

Această scurtă prezentare a fost realizată de către Prof.Dr.Daniel Mihai CNA Regina Maria Constanța redactor șef al platformei media independente Criteriul Național

 

 

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here