Dăncilă zice ba, Iohannis invers. Lăsăm impresia că nu ştim ce vrem

0
431

„Avem o problemă când vorbim de politica externă şi de mandatul dat de ambasadori, fiidcă există preşedintele României şi există prim-ministru şi ministrul de Externe, adică Guvernul. Ambele instituţii au un rol important în ceea ce priveşte coordonarea politicii noastre externe, dar în ultima perioadă am văzut că nu există o coordonare, parcă noi nu avem o politică externă coerentă şi o viziune clară unde ar trebui să fim. A fost această bâlbâială. Dăncilă a zis „ba”, Iohannis a zis invers. Nu e bine. Lăsăm impresia că de fapt nu ştim ce vrem. E o problemă foarte serioasă când ne uităm la aceste două instituţii, la persoanele care se află în fruntea acestora şi la Constituţia noastră care se lasă această situaţie nerezolvată de aproape 30 de ani”, a declarat Kelemen Hunor, la Digi24.

Liderul UDMR susţine că dacă Laura Codruţa Kovesi a fost votată de forurile europene, înseamnă că votul majorităţii contează, iar alegerea este potrivită.

„Din primăvară nu s-a schimbat punctul nostru de vedere. Am spus că dacă a obţinut prima dată votul în acea comisie, apoi în comsiiile de specialitate din Parlament, în Parlament şi apoi în COREPER, ţinând cont de democraţie, votul majorităţii te obligă. E o chestiune mai bizară când ne uităm de la Bucureşti spre Bruxelles, fiindcă noi aici am învăţat că nu se negociază postul de procuror şef, nu se votează postul de procuror şef. Acolo politic se negociază, se votează, e o altă abordare. Votul majorităţii contează, deci e foarte bine. (…) Prezumţia de nevinovăţie funcţionează. Până când nu există o decizie definitivă pentru fiecare om trebuie să acceptăm că această prezumţie de nevinovăţie trebuie să funcţioneze”, a adăugat Hunor.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că i-a comunicat Luminiţei Odobescu, ambasadorul României la UE, că el, în calitate de şef de stat, o susţine pe Laura Codruţa Kovesi pentru funcţia de procuror-şef european.

Ambasadorii statelor membre ale UE au votat, joi, pentru desemnarea Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procuror-şef european. Europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan a declarat, joi, că Laura Codruţa Kovesi a obţinut în COREPER 17 voturi pentru desemnarea sa în funcţia de procuror şef european, din totalul celor 22 de voturi exprimare.

Procedural Consiliul UE va transmite Parlamentului European decizia luată, joi, urmând ca PE să ia act, prin procedură internă de hotărârea Consiliului. Decizia a fost luat în Consiliul UE, prin majoritate simplă, conform regulamentulul de funcţionare al Parchetului European (EPPO).

Premierul Viorica Dăncilă, a reiterat, miercuri seară, ideea potrivit căreia Guvernul nu o susţine pe Laura Codruţa Kovesi pentru funcţia de procuror-şef european, precizând că, joi, ambasadorul României la Uniunea Europeană va vota împotriva fostului procuror-şef DNA. Ulterior, premierul a spus că nu a apucat să vorbească cu ambasadorul român la UE şi că nu ştie cum a votat.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here