Mă bucur că mama victimei a schimbat atitudinea. Sper să nu se răzgândească / Ce spune şeful DIICOT despre analiza ADN efectuată de FBI

0
144

Bănilă: E posibil ca în anchetă să se fi făcut greşeli. Nu putem transforma cauzele în reality show

Şeful DIICOT, Felix Bănilă, admite că în ancheta Caracal s-au făcut greşeli de aceea au fost dispuse controale la parchetele din ţară, subliniind că nu poate oferi detalii cu privire la modul în care a fost instrumentat dosarul deoarece „nu putem transforma cauzele penale în reality show-uri”.

„Eu admit că este posibil, în această anchetă,încă de la început şi până în prezent, să fi făcut şi greşeli. Datorită acestor chestiuni, în momentul actual sunt mai multe controale în derulare. Atât eu, în calitate de procuror-şef DIICOT, cât şi procurorul general al PÎCCJ, Secţia de procurori a CSM, am dispus controale cu privire la mai multe aspecte, tematice şi pentru situaţii deosebite. Aceste controale sunt în derulare, de aceea nu pot să comentez nimic până la momentul finalizării”, a declarat şeful DIICOT, la Antena3.

Felix Bănilă a subliniat că nu poate oferi mai multe informaţii până la încheierea cauzei.

„Nu putem transforma cauzele penale în reality show-uri, pentru că elementul surpriză este de esenta soluţionării cauzelor de criminalitate organizată”, a mai spus şeful DIICOT.

Atât Inspecţia Judiciară, cât şi Parchetul General şi DIICOT au dispus controale atât la parchetele din ţară, cât şi la Caracal, pentru a fi verificate cauzele cu lipsire de libertate şi viol.

Felix Bănilă spune că DIICOT nu a mai folosit niciodată analiza ADN efectuată de FBI

Felix Bănilă a declarat că analiza ADN privind cazul Luizei, pe care o vor efectua specialiştii FBI, nu a mai fost folosită ca probă până în prezent de DIICOT, subliniind că este o şansă care trebuie exploatată.

„După ştiinţa mea, nu (proba ADN efectuată de FBI nu a mai fost folosită, n.r.). Nu de către DIICOT. Este o şansă şi, fiind o şansă, suntem obligaţi să o verificăm pe aceasta”, a declarat Felix Bănilă, la Antena3.

Şeful DIICOT a atras atenţia că anchetatorii vor profita de toate opţiunile pentru a afla adevărul.

„Nu vom neglija nicio şansă care s-ar putea ivi pentru a afla adevărul, pentru a stabili, în limitele competenţei legale, adevărul. Este o şansă şi, fiind o şansă noi suntem obligaţi să o valorificăm şi pe acesta. Nu vom precupeţi niciun efort pentru a stabilit cu certitudine şi în limitele competenţelor legale adevărul”, a mai spus Felix Bănilă.

DIICOT a transmis o cerere în SUA, respectiv FBI, pentru efectuarea unei expertize a ADN-ului (mitocondrial şi cromozomial) Luizei deoarece analiza mitocondrială nu poate fi efectuată nicăieri în România.

Ştirea iniţială. „Eu mă bucur, şi colegii ne bucurăm că mama victimei şi-a schimbat atitudinea pentru probele de comparaţii – avem nevoie pentru a fi trimise cu maximă celeritatea în Statele Unite. (…) Sper să nu se răzgândească”, a declarat Felix Bănilă, la Anena.3

Şeful DIICOT a mai subliniat că, în cazul în care mama Luizei nu era în viaţă, ar fi identificat o altă soluţie pentru aceste teste ADN.

„Avem nevoie de comparaţie, respectiv de salivă de la mama victimei. Avem nevoie de probe, pentru că tiparul genetic recoltat în laboratoare FBI trebuie comparat cu profilul genetic de la mama victimei. Acest tip de ADN se transmite exclusiv pe linie maternă. (…) Identificam o altă soluţie. (dacă Mama Luizei nu era în viaţă, n.r.)”, a mai explicat Bănilă.

Rezultatele obţinute de FBI pot fi folosite în România, chiar dacă analiza nu este omologată în ţara noastră, mai spune şeful DIICOT.

Monica Melencu, mama Luizei Melencu a acceptat, sâmbătă, să i se recolteze noile probe ADN. Aceasta se va prezenta, luni, la Bucureşti, pentru probe.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here