Un deputat PSD propune declararea datei de 10 mai ca Zi a Românităţii Balcanice

0
228

„Ziua Românităţii Balcanice poate fi marcată de către autorităţile administraţiei publice centrale şi locale şi de celelalte instituţii ale statului, de către societatea civilă şi persoane fizice şi juridice de drept public ori privat, de către reprezentanţele României în străinătate, prin organizarea şi/sau participarea, în ţară sau peste hotare, la programe şi manifestări sociale, educative, cultural-artistice, ştiinţifice etc. dedicate acestei sărbători”, arată social-democratul în proiectul de lege.

De asemenea, autorităţile administraţiei publice centrale şi locale pot sprijini material şi logistic organizarea şi desfăşurarea manifestărilor pentru această zi, potrivit proiectului.

În plus, Societatea Română de Radiodifuziune (SRR) şi Societatea Română de Televiziune (SRTv), în calitate de servicii publice, „pot include în programele lor, cu prioritate, emisiuni culturale şi informative ori aspecte de la manifestările dedicate acestei sărbători în ţară şi peste hotare”, mai prevede iniţiativa legislativă.

Deputatul PSD argumentează că scopul instituirii pe 10 mai a Zilei Românităţii Balcanice este de a aduce „în centrul atenţiei publice a necesităţii de solidaritate naţională şi cultural-identitară cu minorităţile meglenoromână şi aromână înrudite din Balcani”.

„De asemenea, instituirea Zilei Românitătii Balcanice are intrinsec valoarea reluării, întro nouă etapă istorică, a unei tradiţii naţionale. Între 1906 şi 1948 data de 10 mai a fost sărbătorită în ţara noastră ca Ziua Românilor din Balcani”, mai arată Adrian Solomon, în expunerea de motive a proiectului.

Propunerea legislativă a fost semnată de alţi 28 de parlamentari de la minorităţi şi PMP şi este înregistrată la Senat, prim for sesizat, decizională fiind Camera Deputaţilor.

 

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here