Peste 20.000 de porci vor fi omorâţi după depistarea unui focar de pestă porcină la o fermă din Argeş

0
122

Potrivit Prefecturii Argeş, Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti a confirmat virusul pestei porcine africane într-o fermă din comuna Slobozia, cu un efectiv de 20.157 de porci.

„Astăzi (n.r. marţi), Centrul Local pentru Combaterea Bolilor a aprobat planul de măsuri în zonele de protecţie (rază 3 km – Răscăeţi, jud. Dâmboviţa şi comuna Slobozia, Argeş); şi de supraveghere (rază 10 km – Slobozia, Nigrişoara, Ştefan cel Mare, Glavacioc, Babaroaga, Mozăceni, Zidurile, Mozacu, localităţi din judeţul Argeş; Fierbinţi, Şelaru, Răscăeţi, Vultureanca, Visina, Broşteni, localităţi din judeţul Dâmboviţa)”, arată sursa citată.

În plus s-a hotărât să fie interzis accesul în zona focarului iar toţi porcii din cadrul societăţii comerciale să fie ucişi şi neutralizaţi prin îngropare. Proprietarul va fi despăgubit de stat, în condiţiile legii.

„Se vor curăţa şi dezinfecta toate spaţiile clădirii afectate, inclusiv anexele. Furajele şi aşternuturile în care au fost ţinute animalele bolnave vor fi distruse prin ardere. Se vor institui filtre rutiere formate din poliţişti şi efective de jandarmerie pentru a verifica transportul de animale şi de produse din carne. Se vor monta dezinfectoare la limita dintre zona de protecţie şi cea de supraveghere. Se vor cartagrafia toate suinele din exploataţii şi fonduri de vânătoare din zona de supraveghere. Se vor recolta analize”, mai arată Prefectura Argeş.

Având în vedere evoluţia alarmantă a virsului pestei porcine africane pe teritoriul judeţului Argeş, instituţia face un apel către autorităţile locale şi cetăţeni să trateze cu maximă responsabilitate acţiunile care ţin de prevenirea răspândirii virsului şi recomandă să respecte cu stricteţe toate acţiunile impuse de autorităţile competente.

Pentru a limita răspândirea bolii, se recomandă cetăţenilor să îşi ţină animalele închise în gospodărie, fără acces la păşunat şi la bălţi, iar orice suspiciune de boală trebuie comunicată de urgenţă medicului veterinar.

De asemenea, toate cazurile în care cadavre de porci sunt descoperite în spaţii publice trebuie raportată.

Sunt interzise târgurile de animale şi expoziţii de păsări.

 

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here