„Ne-a fost schimbat şeful pentru că nu a vrut să comită ilegalităţi” | O nouă petiţie pentru Iohannis: „Stop declinului”, înfiinţată de Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier. „Vom face greve de lucru şi dezvăluiri în mass-media dacă nu se rezolvă situaţia”

0
382

Organizatorii acestei petiţii explică situaţia din ultimele 6 luni din cadrul inspectoratului: „au fost la conducerea acestei instituţii 3 inspectori de stat şefi”.

Aceştia reclamă mandatul de 2 ani al doamnei Catan Luminiţa drept unul ilegal în care „conducerea ministerului a neglijat prevederile HG 1088/2011 şi a numit această persoană, în care instituţia noastră a suferit un declin major, vizibil şi aproape fatal”.

Se pare că după încheierea mandatului deţinut de Catan Luminiţa, la conducerea instituţiei a venit Duval Nistor, „din privat”, care a schimbat managementul instituţiei şi a adus o schimbare benefică, potrivit informaţiilor dezvăluite de organizatorii petiţiei online.

Acesta a deţinut un mandat de 2 luni în care „au fost deblocate şi demarate” multe situaţii în care instituţia ar fi fost pusă de fostul şef.

Printre reuşitele lui Duval Nistor, sunt enumerate următoarele:

„- Atmosfera de lucru, colegialitate între colegi, colaborare între departamente şi cel mai important punct: libertatea de mişcare în actul de control al inspectorilor, libertate stopata de vechea conducere din motive şi interese proprii.

– Neimplicare politică în actele de control (chiar dacă au fost făcute presiuni din partea operatorilor grei şi a unor politicieni) şi demararea de planuri de acţiune la nivel naţional în vederea asigurării unui climat concurenţial al operatorilor de transport şi încercarea de destructurare de grupări de interese formate de-a lungul timpului.

– Primele negocieri de contracte cu toată echipa centrală, fără interese ascunse, făcute în folosul instituţiei şi al oamenilor din cadrul ei.

– După 2 ani de stagnare (fără a avea motive reale), deblocarea şi demararea procedurii de achiziţie a uniformelor de lucru, uniforme deteriorate şi uzate fizic şi moral de cel putin 3 ani.

– După o perioadă de aproape un an în care, datorită lipsei unui contract de service, jumătate din parcul auto a fost imobilizat din probleme tehnice, acesta a fost deblocat şi reînnoit, parcul auto în acest moment fiind operativ 100%.

– Deblocarea Sistemului informatic integrat, sistem vital pentru functionarea institutiei, sistem ce a fost dat ca măsură de implementat de către Curtea de Conturi a României la ultimele 2 controale, şi repunerea lui în funcţiune în vederea finalizării.

– Demararea proiectului legislativ pentru încasarea amenzilor contravenţionale aplicate operatorilor străini prin POS, lucru impetuos necesar în activitatea zilnică a inspectorilor ISCTR şi facilitarea încasării la bugetul de stat a acestor sume.

– Anularea licitatie achizitie cantare portabile pentru verificarea maselor şi greutăţilor în trafic – suspiciuni reale de fraudare a acesteia dovedite cu documente.

– Demararea unui proiect legislativ pentru mărirea salarială a actualei grile la nivelul pragului din 2022, lucru impetuos necesar având în vedere actualele salarii ale angajaţilor din ISCTR raportat la volumul şi importanţa activităţilor de control desfăşurate.

– Demararea unui protocol real cu CNAIR pentru reabilitarea şi construcţia unor noi platforme de control în trafic şi cântarire a autovehiculelor, capitol care, la ora actuală este deficitar.

– Scoaterea la concurs ţi angajarea unui număr de 45 de noi angajaţi, posturi de care instituţia noastră avea nevoie reală, fiind în multe dintre departamente/judeţe subdimensionaţi.

– Deblocarea şi prelungirea Licenţelor Tahoscan, soft de interpretare a timpilor de conducere şi odihnă, cea mai importantă unealtă a inspectorului şi softul care aduce cele mai multe dintre contravenţiile aplicate. La renegiocierea acestui contract ISCTR a obţinut un beneficiu direct de 446.000 lei şi suplimentar training de specialitate gratuit pentru personalul ISCTR organizat la sediul INELO Polonia”.

În acelaşi timp, organizatorii petiţiei acuză faptul că schimbarea şefului instituţiei a survenit în urma refuzului acestuia de a „comite unele ilegalităţi” şi de „a păsta în funcţie persoane cu funcţii de decizie, dar incompetente şi chiar corupte”.

Aceştia punctează şi faptul că chimbarea şefului inspectoratului nu a fost săvârşită în mod legal întrucât nu a fost respectat HG 1088/2011 prin care un Inspetor de Stat şef trebuie să îndeplinească o condiţie esenţială pentru a fi numit – ocupa unei funcţii de conducere în domeniul transporturilor rutiere pentru o perioadă de cel 5 ani.

„Tragem un semnal de alarmă la ceea ce se întâmplă în instituţia noastră, semnal care în final se va concretiza prin greve de lucru şi dezvăluiri in mass media”, încheie aceştia petiţia.

Foto: Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier – ISCTR / Facebook 

 

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here