Controverse și ezitări ale liberalilor cu privire la alegerea primarilor în două tururi

0
191

Liberalii au ezitări în privința alegerii primarilor în două tururi. Guvernul Orban e presat de partenerii din Parlament să ia ăn cele din urmă o decizie  pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin. În schimb, aleşii PNL au transmis că nu vor schimbarea legii electorale, pentru că vor securizarea mandatului lor, au declarat surse politice pentru „Ziarul Adevărul”.

Calculele politice a devenit o problemă destul de spinoasă pentru PNL.Odată instalați în fuuncții, partidul majoritar cu ideologie de dreapta caută să-și securizeze pe viitor o anumită stare de fapt a lucrurilor ce va tinde spre o mult dorită hegemonie.

Iar dezideratul principal se poate obține tocmai prin această stare pasivă referitoare la tema schimbării legii electorale. Cu alte cuvinte, conducerea PNL ar împăca şi primarii în funcţie, dar ar asigura şi un cadru pentru noi victorii.

Reacția președintelui Iohannis

În contrast cu toate acestea, președintele Klaus Iohannis, care a fost prezent luni la ședința BEX al PNL, le-a transmis liberalilor un semnal pentru susținerea alegerilor primarilor în două tururi.

”În două tururi se pot obține rezultate frumoase” a ținut să sublinieze șeful statului celor de la PNL, menționând însă că „un primar bun câștigă fluierând”, au declarat surse participante la ședință.

Președintele a mai spus că nu e deloc de acord cu alegerea președinților de consilii județene într-un singur tur, considerând că ar fi mai bine ca aceștia să fie aleși dintre consilierii județeni. Mai mult decât atât, Klaus Iohannis le-a cerut celor de la PNL să nu considere că după câștigarea alegerilor prezidențiale au câștigat și viitoarele alegeri și le-a atras atenția că nu vor fi ajutați de alte partide.

„Nu văd șansa de a se forma alianțe miraculoase anți PSD. Cred în lupta anti PSD, punct. Adversarul este PSD, nu USR”, a spus președintele în cadrul ședinței PNL.

”Să nu e culcăm pe-o ureche că am câștigat. Românii nu ne-au votat doar ca să-i schimbe pe cei de la PSD, românii așteaptă soluții”, a mai spus șeful statului.

În deschiderea ședinței, în fața jurnaliștilor, Klaus Iohannis a susținut un scurt discurs, în care a vorbit despre pericolul aroganței care i-ar putea caracteriza pe liberali.

„PSD a încasat-o de trei ori în acest an, dar este bine să vă spun că PSD nu a fost înlăturat de la putere decât parțial. PSD are un număr imens de parlamentari, un număr foarte mare de primari și ca atare ne bucurăm de victorie dar autosuficiența ar fi cea mai mare greșeală.De la noul guvern mă aștept la o implicare totală în așa fel încât la finalul anului 2020 să putem oferi românilor o Românie fără PSD, o Românie fără PSD în conducerea statului, ca să fiu bine înțeles. În conducerea instituțiilor statului nu mai este locul PSD-ului. Am spus-o de multe ori în campanie și o repet ca să reținem împreună: PSD a inhibat dezvoltarea României în ultimii 30 de ani. Și românii au dovedit în acest an că își doresc conducerea României fără PSD. Acesta e un obiectiv care trebuie urmărit în continuare”, a spus Klaus Iohannis.

Concluzia este una simplă și se leagă de aspectul referitor ce poate dinamiza guvernul Orban care nu a avut pus alegerea primarilor în două tururi de scrutin  în programul de guvernare. De aceea,promisiunea a fost făcută de către grupul UDMR și anume că modificarea legii electorale va fi făcută doar pe cale parlamentară.

Sursa foto : Inquam Photos/Octav Ganea,

Sinteza acestei știri a fost realizată de către redactor Daniel Mihai

 

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here