Pericolul chinez al construirii rețelei 5G de către Huawei este unul cât se poate de real

0
185

Statele membre NATO au ajuns la un acord de principiu privind declaraţia comună a summitului de la Londra, care pentru prima dată în istorie consemnează pericolul reprezentat de China, asurse citate de presa germană.
Proiectul declaraţiei comune menţionează şi riscurile de securitate generate de posibila participare a companiei chineze Huawei la construirea reţelei 5G.

Statele membre NATO au ajuns la un acord privind declaraţia comună

Potrivit surselor citate de presa germană proiectul declaraţiei comune menţionează şi riscurile de securitate generate de posibila participare a companiei chineze Huawei la construirea reţelei 5G. „Recunoaştem necesitatea de a garanta securitatea sistemelor noastre”, se arată în document.

„Atât timp cât există armament nuclear, NATO va rămâne o alianţă dotată cu arme nucleare. În acelaşi timp, menţinem angajamentul în sensul unui control eficient al armamentului, în sensul neproliferării nucleare şi dezarmării. Statele aliate au exprimat din nou susţinere pentru Articolul 5, care prevede că un atac asupra unui stat membru este considerat un atac asupra tuturor”, precizează documentul, citat de agenţia DPA şi de publicaţia Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Rețelele 5G ale tuturor țărilor au devenit subiectul unor dezbateri intense, iar guvernele puterilor mondiale recunosc influenţa din ce în ce mai mare a Chinei pe scena politică internaţională ce reprezintă atât o oportunitate, cât şi o provocare, care trebuie abordate împreună de către Alianţa Nord-Atlantică.

Posibile scenarii

Gândirea despre risc și securitate a fost foarte similară cu cea din evaluarea de securitate a UE a 5G lansată în octombrie 2019.

Doi factori fundamentali în aceste evaluări sunt dați de faptul că furnizorii de 5G care au imperative legale și de altă natură să coopereze pe ascuns și de aceea guvernele lor  prezintă un risc de securitate mai mare decât furnizorii. Fără aceste obligații și imperative nu se poate ca să fie respectate de către guvernele statelor cu care nu împărtășesc valori sau interese. Ambii factori se aplică în cazul statului chinez și a celor doi „campioni naționali” 5G, Huawei și ZTE.

În timp ce a existat o dezbatere proniunțată și o critică în interiorul guvernelor s-a vorbit destul de puțin despre ceea ce va însemna viitoarea lume 5G pentru „tehnologia cea mare” din China și SUA – cei doi giganti tehnologici ai globului pământesc.

Așa cum prevăd unii experți, Huawei și ZTE vor câștiga cursa pentru a construi și a opera o mare parte din infrastructura 5G a lumii, iar firmele tehnologice americane vor depinde de ele pentru a-și transmite serviciile și produsele. Se poate afirma că marea tehnologie americană va locui într-un climat eminamente chinez, iar tehnologia va fi supusă alegerilor curatorilor despre ce poate și nu poate face, cel puțin pe piețele majore precum Asia de Sud-Est, Africa și bucăți din Europa.

Pe de altă parte, gigantii non-5G din China, Baidu, Alibaba și Tencent (BAT) vor merge pe infrastructura digitală a Huawei și ZTE. Având în vedere modelul autoritar digital al Partidului Comunist al cooperării statelor fuzionate, aceasta vor pune BAT într-o poziție avantajoasă – nu doar pe piața internă din China, ci oriunde campionii chinezi furnizează infrastructura digitală pentru 5G.

Cel mai rău scenariu pentru marile tehnologii americane este faptul că Apple, Facebook și Google POT deveni de fapt aplicații în interiorul unui ecosistem informațional global chinez. Politicile statului chinez și BAT, Huawei și ZTE ar decide care dintre produsele și serviciile lor pot fi găzduite pe infrastructura și serviciile digitale chineze. Acesta arată ca un plan de afaceri foarte prost, cu excepția cazului în care se poate chiar intra în faliment.

Acesta poate fi argumentul unei logici care funcționează în mare parte a lumii din punct de vedere politic și economic până la întoarcerea puterii autoritare asertive din Rusia și acum, în special din partea statului comunist chinez. Nu mai reprezintă niciun secret că lumea cu adevărat globalizată a fost paradigma dominantă,atunci când mulți dintre liderii marii tehnologii americane au ajuns la această deduucție, așa că nu va fi surprinzător dacă le va fi greu să dea drumul. Pentru tot geniul lor, ei sunt și produse ale mediului și vremurilor lor.

Este surprinzător deoarece, probabil concurența strategică și economică dintre China lui Xi Jinping și America lui Donald Trump are în centrul său un concurs privind tehnologia avansată și viitorul datelor și comunicațiilor globale. Visul chinezesc nu poate fi realizat fără ca marile firme tehnologice din această țară să-și domine omologii din SUA la nivel global, deoarece dobândirea puterii strategice și economice depinde atât de mult de a avea ascendență tehnologică, în special în date și comunicații.

Ceea ce se produce acum este consecința unei concurențe de mare putere, care împreună cu „Made in China 2025” pot furniza „drumul de mătase” digitală și fuziunea din punct de vedere militar și civil.

Posibile soluții

Există o ieșire din grădina cu zid chinezesc pentru Amazon, Apple și Microsoft. Aceste companii au puteri enorme de resurse și de capital uman. De altfel au potențiali parteneri 5G, date și comunicații în alte locuri decât China, precum Samsung în Coreea de Sud, giganți tehnologici japonezi precum Sony, NEC și Fujitsu, Nokia, Ericsson și chiar Siemens din Europa dar și concurenți parteneri din SUA, precum Qualcomm și Oracle (precum și creșterea tehnologică din India).

Dar chiar și fără concurența de putere mare de la stat la stat, Alphabet (compania mamă Google), Amazon, Apple și Microsoft au toate mizele existențiale în viitorul comunicațiilor globale. Ciudat este că acestea nu par să se comporte de o asemenea manieră.

Cu siguranță, guvernele democratice de la Canberra la Washington, Seul, Berlin, Delhi și Tokyo au toate interesele profunde în crearea de politici și reglementări care să susțină alternative la un viitor unitar al tehnologiei chineze. Împărțirea cooperării internaționale, disprețul pentru Donald Trump în mare parte din Europa și disprețul lui Trump pentru alianțe și parteneriate fac ca aceste interese să fie mai greu de realizat. Totuși, lăsarea acestor dificultăți să împiedice acțiuni pozitive pentru a forma viitoarea lume de comunicare ar fi o eroare definitorie și generațională pentru fiecare dintre liderii acestei lumi democratice.

Sursa foto : https ://google.com

Sinteza acestui material a fost realizată de către Prof.Dr. Daniel Mihai, redactor- șef al platformei media independente Criteriul Național 

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here