MQ-9 Reaper, drona care l-a ucis pe Soleimani. Ce ştim despre aeronava „asasin” care le-a dat recent fiori reci participanţilor la un miting aerian

0
221

Aceste aeronave, bazate pe cunoscutul model MQ-1 Predator, au fost gândite pentru astfel de misiuni. Scopul lor principal este găsirea şi neutralizarea de ţinte, iar ca rol secundar au culegerea de informaţii, potrivit US Army.

SUA deţine aproximativ 195 de drone MQ-9 Reaper. Dintr-o unitate fac parte patru vehicule fără pilot, iar unul are un preţ destul de accesibil, de 16 milioane de dolari (prin comparaţie, drona de supraveghere RQ-4A Global Hawk doborâtă de Iran în iunie 2019 costa peste 200 de milioane de dolari).

MQ-9 Reaper are o greutate de 2,22 tone, o autonomie de 1.850 de km şi poate zbura la o altitudine maximă de 15.240 de metri. Drona, subsonică (viteză maximă de 370 km/h) şi propulsată de o elice cu patru pale, este produsă de General Atomics Aeronautical Systems. MQ-9 Reaper a avut primul zbor în urmă cu 19 ani. 

Neavând echipaj, drona poate fi operată de oriunde din lume de un pilot. Au fost cazuri când unităţi MQ-9 Reaper care operau în Orientul Mijlociu au fost controlate de militari aflaţi între graniţele SUA, la mii de kilometri distanţă.

Arma principală folosită de aceste drone sunt rachetele aer-sol AGM-114 Hellfire. Acestea pot fi folosite şi împotriva altor aeronave mai încete, precum elicopterele sau alte drone. Cel mai probabil, în cazul Soleimani au fost folosite tot acestea.

Rachetele Hellfire au fost modificate recent, iar rezultatul este terifiant: o „bombă ninja” (AGM-114R9X). Diferenţa faţă de modelul standard este că acestea nu conţin explozibil, ci lovesc ţinta cu mai multe lame, asemănătoare cu nişte săbii, pentru a scădea cât mai mult posibilitatea apariţiei unor victime colaterale în urma atacurilor.

AGM-114R9X

O dronă MQ-9 Reaper a fost prezentată în luna noiembrie a anului trecut la un miting aerian din Nevada, SUA, într-o apariţie rară. Potrivit publicaţiei The Aviationist, aeronava era „aproape silenţioasă” şi „a trimis un fior rece colectiv” printre spectatorii de la show-ul aerian.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here