Actualitate
Blindatele Bradley, versatile în încleștările îndârjite de pe câmpul de luptă din Ucraina
Vehiculele blindate Bradley primite de Ucraina de la SUA au devenit una dintre cele mai importante arme ale sale, dovedindu-și utilitatea în atacuri îndrăznețe, încleștări între blindate și evacuarea victimelor. Totuși, numărul limitat și noile amenințări de pe câmpul de luptă a forțat de multe ori Ucraina să improvizeze, relatează Business Insider (BI). Blindatele
SUA au furnizat Ucrainei circa 300 de vehicule Bradley FOTO PROFIMEDIA
Într-un peisaj înzăpezit de lângă Stepove, în estul Ucrainei, vehiculele blindate rusești și ucrainene au pornit într-o înfruntare în ceea ce părea a fi o încleștare inegală.
O filmare difuzată de Ministerul ucrainean al Apărării la începutul acestui an, a surprins confruntarea între un tanc rusesc T-90, catalogat de către președintele rus Vladimir Putin ca fiind cel mai bun din lume, și două vehicule blindate Bradley aparținând Brigăzii Mecanizate 47.
Vehiculul de luptă Bradley este conceput pentru a transporta infanteria, fiind dotat cu puterea de foc necesară pentru a trage asupra pozițiilor fortificate și asupra vehiculelor blindate ușoare. Cât despre confruntările frontale cu un tanc de top precum modelul rusesc avansat T-90, acestea ar trebui rezervate tancurilor Abrams de care ar fi însoțite în mod normal în asalturi.
Bradley dispune de capacități ce îi permit să se angajeze în luptă contra unui tanc inamic în cazul unui atac, însă blindajul ușor îl face vulnerabil. Pe de altă parte, tancul T-90 ar fi trebuit să fie superior, și totuși a fost învins. Acea înfruntare victorioasă spune multe atât despre despre punctele forte ale echipajului, cât și despre îndrăzneala de a folosi vehiculele Bradley în lupte grele fără sprijinul critic al tancurilor de luptă principale, mult mai puternice.
Înregistrarea video a acelui duel din ianuarie surprinde cele două vehicule Bradley supunând unui tir continuu tancul T-90 cu tunurile lor de 25 mm cu cadență rapidă, după ce acesta din urmă și-a ratat ținta. Turela tancului rus, avariată grav, începe să se învârtă haotic, după care acesta pierde direcția și se oprește într-un copac.
Acea confruntare directă este un exemplu prin excelență al rolului crucial pe care blindatele Bradley l-au jucat pentru Ucraina în luptele din prima linie, unde versatilitatea, viteza, precum și armele sale au avut un rol esențial.
„Este un vehicul foarte versatil”, a apreciat pentru Business Insider Gustav Gressel, analist militar la Consiliul European pentru Relații Externe, explicând că un Bradley este capabil nu doar să transporte trupe, ci și să între în luptă contra oricărei ținte de pe câmpul de luptă.
Ucrainenii au fost nevoiți să se adapteze după eșecul contraofensivei lor
SUA au oferit Ucrainei primul lot de peste 60 vehicule de infanterie la începutul anului 2023, în perspectiva contraofensivei de vară, însă succesul acesteia a fost unul foarte limitat.
Ucraina a desfășurat vehiculele blindate în grupuri transportând trupe în vederea unui asalt asupra liniilor defensive rusești, însă acestea au fost oprite de mine și s-au găsit sub amenințarea perpetuă a dronelor, a artileriei și a rachetelor ghidate.
Imaginile filmate din dronă din iunie anul trecut au surprins un grup mare de vehicule de luptă Bradley distruse în apropiere de Zaporojie, după un atac eșuat.
Jacob Parakilas, analist la RAND Corporation, a explicat pentru BI că, în războiul din Ucraina, atacurile cu șiruri de vehicule sau soldați s-au dovedit dezastruoase, întrucât astfel puteau fi reperate cu mai mare ușurință și atacate cu drone: totuși de atunci Ucraina s-a adaptat acestor amenințări.
„Faptul că niciuna dintre părți nu a stabilit superioritatea aeriană în Ucraina înseamnă că astfel de concentrări (pe care rușii le-au încercat mai des decât ucrainenii) tind să devină adevărate dezastre, cu numeroase vehicule scoase din joc ciu artilerie, bombardamente, drone și infanterie echipată cu rachete antitanc”, a spus el.
„Drept urmare, se pune un accent mult mai mare în utilizarea ucraineană a acestor vehiculele pe operarea individuală și flexibilă”.
În urma contraofensivei eșuate de anul trecut, Ucraina a început să trimită pe câmpul de luptă doar câte unul sau două din aceste vehicule simultan, în roluri mai flexibile, precum sprijinirea trupelor terestre, atacarea pozițiilor inamice sau chiar evacuarea civililor și a trupelor rănite în zonele de luptă.
Dincolo de viteza și armele cu care sunt dotate Bradley, alte capacități benefice includ vederea pe timp de noapte, care îngăduie să fie desfășurat în misiuni de luptă nocturne.
De pildă, soldații ucraineni au lăudat blindajul vehiculului de fabricație americană, care oferă o rată mai mare de supraviețuire decât unele modele sovietice, potrivit unor mărturii pentru CNN din septembrie precum că Bradley a fost capabil să reziste unor lovituri directe din partea trupelor ruse.
Gressel, analist la Consiliul European pentru Relații Externe, a subliniat pentru BI că amenințarea reprezentată de dronele operând în apropierea de linile de front rusești frontului rus a făcut ca Bradley să opereze singur în misiuni rapide.
„Așa că vehiculele blindate se năpustesc, își îndeplinesc misiunea de luptă și apoi se retrag cât de repede pot”, a explicat el.
Dar ucrainenii s-au adaptat și în alte feluri la acest câmp de luptă. De pildă, analiștii și militarii declarau pentru The Washington Post în iunie că din cauza deficitului de artilerie cu care se confruntau ucrainenii au folosit aceste vehicule pentru a ținti clădirile care în mod normal ar fi vizate de la distanță mare.
Ucraina socotește de asemenea că acestea s-au dovedit utile. În mai, un Bradley a reușit să imobilizeze un vehicul blindat rusesc MT-LB într-o confruntare lângă Adviikva, scena unora dintre cele mai aprige lupte ale războiului. Doar câteva săptămâni mai târziu, un Bradley a scos din luptă două transportoare blindate BTR-82 în aceeași zonă.
În unele cazuri, s-a dovedit adaptat chiar la amenințările moderne. Spre exemplu, un videoclip difuzat de Ministerul ucrainean al Apărării în iunie arată cum un Bradley scoate din luptă o dronă.
Gressel a punctat că, cu toate că un Bradley „nu poate penetra un tanc rus] cu tunul său automat totuși acesta poate imobiliza tancurile rusești și, de regulă, provoacă daune tunurilor și/sau sistemelor lor optice”
Ucraina a primit 300 de vehicule pentru infanterie Bradley, dintre care au pierdut cel puțin 90, potrivit monitorizării din surse deschise. Acestea s-au dovedit deosebit de valoroase pentru Ucraina în prima linie ca vehicule bune la toate.
„Este limpede că ucrainenii folosesc Bradley ca pe un vehicul universal și, având în vedere valoarea mare și numărul limitat, le mențin separate pentru a preveni ca un singur atac să distrugă mai mult de unul odată”, a spus Parakilas.
Actualitate
Luptă strânsă între Elena Lasconi și Călin Georgescu, cu două zile înainte de alegeri. Anunțul făcut de conducerea USR
Dominic Fritz, prim-vicepreședintele USR a precizat că încă există un grup semnificativ de români care nu s-au hotărât cu cine vor vota duminică la alegerile prezidențiale.
Luptă strânsă între Elena Lasconi şi Călin Georgescu Foto: Arhivă
Primarul Timişoarei, Dominic Fritz, a declarat joi că, din
datele pe care le au la dispoziţie cei de la USR, este, în continuare, o luptă strânsă între
cei doi candidaţi, Elena Lasconi şi Călin Georgescu.
De asemenea, Fritz spune că există doarte mulți români care încă nu au luat o decizie privind votul în turul II la
prezidențiale.
„Facem un apel la români să se mobilizeze şi ei pentru acest
vot. Din datele pe care le avem la dispoziţie, este o luptă strânsă între cei
doi. Încă există un grup semnificativ de români care nu s-au hotărât cu cine
vor vota duminică şi tocmai de aceea apelul nostru către toţi susţinătorii
Elenei Lasconi, către toţi susţinătorii unei Românii europene, este să
mobilizeze prietenii, rude, familie, colegi să meargă la vot duminică şi să
aleagă singura cale care va ţine România pe o cale europeană şi prosperă şi
sigură”, a spus Dominic Fritz, potrivit News.ro.
„Suntem mobilizaţi, suntem în legătură şi cu celelalte
partide, după cum ştiţi, care, fiecare la rândul lui, mobilizează propriul
electorat”, a mai spus reprezentantul USR.
Actualitate
Băsescu, după desecretizarea documentelor CSAT: „E extrem de grav. Arată că statul nu funcționează”. Cum explică
Fostul președinte Traian Băsescu spune că situația prezentată în documentele declasificate din ședința CSAT este una „extrem” de gravă.
Traian Băsescu susține că singura soluție este votul FOTO Facebook Traian Băsescu
„Nu se mai poate face nimic, decât după validarea turului II și implicit a alegerilor. De data asta, și poate este o lecție bună, decizia este în mana poporului. Institutiile au ratat. Românii trebuie să știe că de votul lor depinde menținerea în familia pro-Occidentală”, a spus Traian Băsescu într-o intervenție la Digi 24.
SRI și Parchetul nu mai au un protocol de colaborare
Fostul șef de stat a mai punctat că „instituțiile statului au avut foarte multe informații”.
„Cred că este foarte târziu. Aceste informații nu au fost strânse ieri, alaltăieri. De ce nu au fost transferate Parchetului de multă vreme”, a mai spus fostul președinte, încercând să și explice motivul.
Potrivit fostului șef de stat, motivul este datorat faptului că cele două instituții nu mai au un protocol de colaborare. „Nu există niciun protocol de colaborare între SRI și Parchet. A fost în mod eroic anulat. (…) Ceva grav s-a întâmplat în funcționarea cooperării din instituțiile statului”, a explicat fostul președinte.
Lecția „de o duritate formidabilă”
„Prima sesizare a fost făcută în 2020, iar în 2021 TikTok a concluzionat că este o activitate suspectă. Promovare masivă pentru susținerea POT. Iată că SRI a surprins și cele două săptămâni de susținere a POT. Este extrem de grav și arată că statul nu funcționează. Instituțiile nu se corelează între ele în acțiuni care țin de siguranța națională. Este o lecție de o duritate formidabilă, care arată o depreciere a statului. Suntem la 35 de ani de la Revoluție și constatăm că nu putem avea în siguranță un rând de alegeri”, a concluzionat Traian Băsescu.
Actualitate
Ianis Hagi a scăpat de statutul de oaie neagră la Glasgow Rangers
Internaționalul român, 26 de ani, a fost titular aseară, pentru al doilea meci consecutiv, la Rangers și a reușit cel mai bun meci de la revenirea în prima echipă a scoțienilor.
Ianis Hagi
Hagi a fost decisiv la primele două goluri ale echipei lui. Și, cel mai important, a început să lege meciurile ce titular, adică exact ceea ce i-a cerut Mircea Lucescu pentru a-l convoca pe mai departe.
Internaționalul român a fost decisiv pentru a doilea meci la rând. În etapa trecută, la 1-0 cu St. Johnstone, a centrat la autogolul adversarilor. Ianis Hagi a fost unul dintre cei mai buni oameni de pe teren în victoria lui Rangers cu Kilmarnock și a fost lăudat în Scoția.
„Centrarea excelentă”
Scottish Sun a reacționat la golurile la care a contribuit Ianis. Scoțienii au lăudat centrările românului. „James Tavernier ajunge la minge și transformă în gol o centrare superbă a lui Ianis Hagi”, au scris jurnaliștii scoțieni după golul de 1-0. „Danilo marchează primul său gol, după o altă centrare excelentă a lui Hagi”, a scris Scottish Sun după golul de 2-0.
Despre primul assist a scris și jurnalistul Scott Bradley: „Centrare pur și simplu senzațională a lui Ianis Hagi”.
„Ianis Hagi a reușit o centrare perfectă spre Tavernier, iar acesta a trimis balonul în plasă. Golul a fost confirmat după analiza VAR. Danilo Pereira a înscris din centrarea lui Ianis Hagi. Al doilea assist pentru Hagi în această seară”, a scris Rangers pe contul oficial de X, despre golurile la care a contribuit Ianis Hagi.
Glasgow Rangers este însă departe de locul 1, ocupat de Celtic, 40 de puncte. Trupa românului are doar 29 de puncte, fiind pe locul 3.
-
Politicaacum o zi
Călin Georgescu: De la știința solurilor la tărâmurile extremismului!
-
Stirea zileiacum o zi
Călin Georgescu, „vizionarul” care ne invită să îmbrățișăm înțelepciunea Kremlinului
-
Socialacum o zi
Capodopera by Elis: Simbolul eleganței și luxului în România – Povestea unei afaceri de familie cu tradiție
-
Actualitateacum 2 zile
Apelul unui reputat profesor către Marcel Ciolacu: „Refuză orice asociere cu extremismul!”
-
Coruptieacum o zi
Averea lui Călin Georgescu: Misterul din spatele conturilor „modeste”
-
Actualitateacum 3 zile
Eșecul USR îngroapă șansele Elenei Lasconi în cursa pentru Cotroceni. Specialist: „Un singur lucru i-a mai rămas de făcut”
-
Actualitateacum 2 zile
România riscă să intre în faliment. Avertismentul unui economist din Elveția: „Ne asemănăm tot mai mult cu Grecia”
-
Actualitateacum 2 zile
Cum să faci economii majore la facturi, cu panourile fotovoltaice de pe Energyfix.ro