Actualitate
Blindatele Bradley, versatile în încleștările îndârjite de pe câmpul de luptă din Ucraina

Vehiculele blindate Bradley primite de Ucraina de la SUA au devenit una dintre cele mai importante arme ale sale, dovedindu-și utilitatea în atacuri îndrăznețe, încleștări între blindate și evacuarea victimelor. Totuși, numărul limitat și noile amenințări de pe câmpul de luptă a forțat de multe ori Ucraina să improvizeze, relatează Business Insider (BI). Blindatele
SUA au furnizat Ucrainei circa 300 de vehicule Bradley FOTO PROFIMEDIA
Într-un peisaj înzăpezit de lângă Stepove, în estul Ucrainei, vehiculele blindate rusești și ucrainene au pornit într-o înfruntare în ceea ce părea a fi o încleștare inegală.
O filmare difuzată de Ministerul ucrainean al Apărării la începutul acestui an, a surprins confruntarea între un tanc rusesc T-90, catalogat de către președintele rus Vladimir Putin ca fiind cel mai bun din lume, și două vehicule blindate Bradley aparținând Brigăzii Mecanizate 47.
Vehiculul de luptă Bradley este conceput pentru a transporta infanteria, fiind dotat cu puterea de foc necesară pentru a trage asupra pozițiilor fortificate și asupra vehiculelor blindate ușoare. Cât despre confruntările frontale cu un tanc de top precum modelul rusesc avansat T-90, acestea ar trebui rezervate tancurilor Abrams de care ar fi însoțite în mod normal în asalturi.
Bradley dispune de capacități ce îi permit să se angajeze în luptă contra unui tanc inamic în cazul unui atac, însă blindajul ușor îl face vulnerabil. Pe de altă parte, tancul T-90 ar fi trebuit să fie superior, și totuși a fost învins. Acea înfruntare victorioasă spune multe atât despre despre punctele forte ale echipajului, cât și despre îndrăzneala de a folosi vehiculele Bradley în lupte grele fără sprijinul critic al tancurilor de luptă principale, mult mai puternice.
Înregistrarea video a acelui duel din ianuarie surprinde cele două vehicule Bradley supunând unui tir continuu tancul T-90 cu tunurile lor de 25 mm cu cadență rapidă, după ce acesta din urmă și-a ratat ținta. Turela tancului rus, avariată grav, începe să se învârtă haotic, după care acesta pierde direcția și se oprește într-un copac.
Acea confruntare directă este un exemplu prin excelență al rolului crucial pe care blindatele Bradley l-au jucat pentru Ucraina în luptele din prima linie, unde versatilitatea, viteza, precum și armele sale au avut un rol esențial.
„Este un vehicul foarte versatil”, a apreciat pentru Business Insider Gustav Gressel, analist militar la Consiliul European pentru Relații Externe, explicând că un Bradley este capabil nu doar să transporte trupe, ci și să între în luptă contra oricărei ținte de pe câmpul de luptă.
Ucrainenii au fost nevoiți să se adapteze după eșecul contraofensivei lor
SUA au oferit Ucrainei primul lot de peste 60 vehicule de infanterie la începutul anului 2023, în perspectiva contraofensivei de vară, însă succesul acesteia a fost unul foarte limitat.
Ucraina a desfășurat vehiculele blindate în grupuri transportând trupe în vederea unui asalt asupra liniilor defensive rusești, însă acestea au fost oprite de mine și s-au găsit sub amenințarea perpetuă a dronelor, a artileriei și a rachetelor ghidate.
Imaginile filmate din dronă din iunie anul trecut au surprins un grup mare de vehicule de luptă Bradley distruse în apropiere de Zaporojie, după un atac eșuat.
Jacob Parakilas, analist la RAND Corporation, a explicat pentru BI că, în războiul din Ucraina, atacurile cu șiruri de vehicule sau soldați s-au dovedit dezastruoase, întrucât astfel puteau fi reperate cu mai mare ușurință și atacate cu drone: totuși de atunci Ucraina s-a adaptat acestor amenințări.
„Faptul că niciuna dintre părți nu a stabilit superioritatea aeriană în Ucraina înseamnă că astfel de concentrări (pe care rușii le-au încercat mai des decât ucrainenii) tind să devină adevărate dezastre, cu numeroase vehicule scoase din joc ciu artilerie, bombardamente, drone și infanterie echipată cu rachete antitanc”, a spus el.
„Drept urmare, se pune un accent mult mai mare în utilizarea ucraineană a acestor vehiculele pe operarea individuală și flexibilă”.
În urma contraofensivei eșuate de anul trecut, Ucraina a început să trimită pe câmpul de luptă doar câte unul sau două din aceste vehicule simultan, în roluri mai flexibile, precum sprijinirea trupelor terestre, atacarea pozițiilor inamice sau chiar evacuarea civililor și a trupelor rănite în zonele de luptă.
Dincolo de viteza și armele cu care sunt dotate Bradley, alte capacități benefice includ vederea pe timp de noapte, care îngăduie să fie desfășurat în misiuni de luptă nocturne.
De pildă, soldații ucraineni au lăudat blindajul vehiculului de fabricație americană, care oferă o rată mai mare de supraviețuire decât unele modele sovietice, potrivit unor mărturii pentru CNN din septembrie precum că Bradley a fost capabil să reziste unor lovituri directe din partea trupelor ruse.
Gressel, analist la Consiliul European pentru Relații Externe, a subliniat pentru BI că amenințarea reprezentată de dronele operând în apropierea de linile de front rusești frontului rus a făcut ca Bradley să opereze singur în misiuni rapide.
„Așa că vehiculele blindate se năpustesc, își îndeplinesc misiunea de luptă și apoi se retrag cât de repede pot”, a explicat el.
Dar ucrainenii s-au adaptat și în alte feluri la acest câmp de luptă. De pildă, analiștii și militarii declarau pentru The Washington Post în iunie că din cauza deficitului de artilerie cu care se confruntau ucrainenii au folosit aceste vehicule pentru a ținti clădirile care în mod normal ar fi vizate de la distanță mare.
Ucraina socotește de asemenea că acestea s-au dovedit utile. În mai, un Bradley a reușit să imobilizeze un vehicul blindat rusesc MT-LB într-o confruntare lângă Adviikva, scena unora dintre cele mai aprige lupte ale războiului. Doar câteva săptămâni mai târziu, un Bradley a scos din luptă două transportoare blindate BTR-82 în aceeași zonă.
În unele cazuri, s-a dovedit adaptat chiar la amenințările moderne. Spre exemplu, un videoclip difuzat de Ministerul ucrainean al Apărării în iunie arată cum un Bradley scoate din luptă o dronă.
Gressel a punctat că, cu toate că un Bradley „nu poate penetra un tanc rus] cu tunul său automat totuși acesta poate imobiliza tancurile rusești și, de regulă, provoacă daune tunurilor și/sau sistemelor lor optice”
Ucraina a primit 300 de vehicule pentru infanterie Bradley, dintre care au pierdut cel puțin 90, potrivit monitorizării din surse deschise. Acestea s-au dovedit deosebit de valoroase pentru Ucraina în prima linie ca vehicule bune la toate.
„Este limpede că ucrainenii folosesc Bradley ca pe un vehicul universal și, având în vedere valoarea mare și numărul limitat, le mențin separate pentru a preveni ca un singur atac să distrugă mai mult de unul odată”, a spus Parakilas.
Actualitate
Valoarea ecotichetului „Rabla” va crește, anunță ministrul Mediului. Cum se va deconta voucherul în 2025

Valoarea ecotichetului pentru programul „Rabla” nu a fost stabilită încă, dar cu siguranţă aceasta va creşte, a declarat, luni, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet.
Valoarea ecotichetului „Rabla” va crește anul acesta FOTO Arhivă
„Încă nu am hotărât care este valoarea ecotichetului, dar cu siguranţă o vom creşte. Am avut lungi discuţii cu producătorii de autovehicule din România, cu importatorii de autovehicule din România şi cu toţi românii care aşteaptă cu nerăbdare acest program. Vom definitiva în curând consultările publice în acest sens şi sperăm foarte repede să putem să trimitem la Monitorul Oficial noile praguri ale valorii ecotichetelor. Un termen de debut al acestui program ţine mai degrabă de aprobarea bugetului Administraţiei Fondului pentru Mediu şi de dezvoltarea aplicaţiei informatice. Noutatea anului acesta este legată de faptul că românii se vor înscrie singuri în platformă, nu vor mai face înscrierea prin intermediul unui dealer de autovehicule. Îşi vor lua voucherul şi vor deconta acel voucher la orice dealer, la orice producător, la orice furnizor de autoturisme”, a afirmat Fechet, citat de Agerpres.
Ministerul Mediului a lansat, pe data de 5 martie 2025, în consultare publică, Ghidul pentru „Programul pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră”, cunoscut ca „Rabla”.
Conform documentului, cuantumul ecotichetului destinat cumpărătorilor de autoturisme 100% electrice rămâne la fel ca în 2024, respectiv 25.500 de lei (5.000 de euro). Totodată, se vor acorda 7.000 de lei pentru achiziţionarea unei motociclete, 10.000 de lei pentru cumpărarea unui autovehicul nou cu sistem de propulsie termică (cu ardere internă) sau hibrid şi 13.000 de lei la achiziţia unui autovehicul nou plug-in hibrid sau a unei motociclete electrice.
Pe acest subiect, la scurt timp după publicarea documentului, Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA) şi-a exprimat dezacordul faţă de forma propusă de către minister, considerând că prevederile nu răspund în mod adecvat nevoilor pieţei şi riscă să încetinească şi mai mult procesul de electrificare a transportului rutier din România.
„APIA a atras atenţia, inclusiv prin comunicatul (…) din ianuarie 2025, asupra necesităţii unei subvenţii corect calibrate pentru vehiculele electrice, astfel încât să evităm efectele negative resimţite în 2024, când reducerea drastică a sprijinului financiar a dus la prăbuşirea pieţei de automobile electrice cu 32,2%, România ajungând pe ultimul loc în UE în acest sector, atât la nivel procentual, cât si la nivelul numărului efectiv de vehicule electrice înmatriculate raportat la numărul populaţiei. Mai mult decât atât, evoluţia înmatriculărilor de vehicule electrice în primele două luni ale anului 2025, care indică o scădere de 31% faţă de aceeaşi perioadă din 2024, este extrem de îngrijorătoare, cu atât mai mult cu cât 2024 a fost deja un an catastrofal, marcat de prăbuşirea cererii ca urmare a reducerii drastice a subvenţiilor. Această tendinţă negativă devine şi mai alarmantă în contextul în care, la nivelul Uniunii Europene, înmatriculările de vehicule electrice au crescut cu 37% doar în prima lună a anului 2025. Această discrepanţă majoră subliniază faptul că România nu doar că nu ţine pasul cu tendinţele europene, ci riscă să devină un caz izolat de stagnare în procesul de tranziţie către mobilitatea electrică”, au susţinut reprezentanţii organizaţiei, într-un comunicat de presă.
În acest context, asociaţia profesională a reiterat propunerile transmise anterior Guvernului şi Ministerului Mediului, una dintre acestea fiind menţinerea şi majorarea subvenţiei pentru vehiculele electrice la 8.500 de euro, în 2025, şi de 7.500 de euro, în 2026, urmate de o scădere treptată până în 2030.
De asemenea, APIA a propus majorarea plafonului maxim al preţului de achiziţie eligibil prin „Rabla” la 80.000 de euro, pentru a reflecta inflaţia şi a permite accesul consumatorilor la vehicule electrice performante. În plus, în viziunea asociaţiei, ar fi nevoie de reducerea perioadei minime de păstrare a unui autoturism achiziţionat prin program, de la 3 ani la un an, pentru a încuraja o piaţă dinamică şi a facilita accesul mai multor categorii de consumatori la mobilitate electrică.
Actualitate
Căile Ferate ale Ucrainei, vizate de un atac cibernetic de amploare și țintit

Căile Ferate ale Ucrainei (Ukrzalizniția) au anunțat, pe 24 martie, că au fost ținta unui atac cibernetic de amploare și sofisticat, precizând că lucrările de restaurare a sistemelor afectate sunt în curs de desfășurare.
Trenurile au circulat în ciuda atacului cibernetic/FOTO:Arhiva
„Sistemele online ale Ukrzalizniția au fost supuse unui atac cibernetic masiv și țintit”, se arată într-un comunicat oficial al operatorului feroviar de stat.
Conform declarațiilor anterioare ale companiei, atât site-ul, cât și aplicația sa au devenit inaccesibile pe 23 martie din cauza unei „defecțiuni tehnice”. Atacul survine într-un context în care atât Rusia, cât și Ucraina au recurs pe scară largă la atacuri cibernetice în cadrul războiului pe care îl duc, mai multe companii ucrainene și agenții guvernamentale fiind vizate de hackerii ruși în ultimii trei ani.
Deși atacul a fost semnificativ, nu a reușit să perturbe traficul feroviar, trenurile continuând să circule fără întârzieri, a menționat compania. Ca urmare a atacurilor cibernetice anterioare, operatorul feroviar ucrainean implementase protocoale de backup, ceea ce a permis menținerea activității feroviare.
Ukrzalizniția a calificat atacul drept „sistemic” și „multi-nivelat”, indicând faptul că acesta a fost orchestrat de „inamic”. Specialiștii companiei lucrează împreună cu experții din cadrul Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) pentru a restabili datele de rezervă.
În ciuda eforturilor de restabilire a sistemelor, achiziționarea biletelor online rămâne indisponibilă, iar compania se pregătește să funcționeze offline începând cu 24 martie, informează mass-media ucraineană.
Actualitate
Cele 8 secunde care-ți pot schimba viața. Remediul natural care te eliberează de tensiune și neliniște

Martie este ocazia perfectă pentru a redescoperi puterea uimitoare a îmbrățișărilor – un gest simplu, dar esențial, care apropie oamenii și aduce beneficii remarcabile pentru sănătatea emoțională. Un act care nu costă nimic, doar un strop de bunăvoință, dar care poate alina suflete, reduce stresul și întări legăturile dintre noi.
Puterea nebănuită a îmbrățișărilor opt secunde până la fericire Colaj
Într-o lume din ce în ce mai grăbită și digitalizată, îmbrățișările rămân un limbaj universal al afecțiunii, un refugiu autentic de confort și siguranță. Specialiștii ne încurajează să profităm de această perioadă pentru a oferi și primi îmbrățișări, pentru că doar opt secunde pot schimba complet ziua și, poate, chiar viața!
„Organismul nostru, corpul nostru, mintea și inima, toate au nevoie de îmbrățișări”
Psihiatrul Marian Rojas Estapé, cunoscută pentru cercetările sale în domeniul psihologiei și neuroștiinței, subliniază puterea unui gest simplu, dar extrem de benefic, atât pentru exprimarea iubirii, cât și pentru sănătatea noastră emoțională și fizică.
Potrivit acesteia, îmbrățișările nu sunt doar un semn de afecțiune, ci aduc și beneficii importante la nivel biologic și psihologic.
„Expertul în neuroștiință Paul Zack, care cunoaște cel mai bine oxitocina, recomandă ca fiecare dintre noi să ne îmbrățișăm de cel puțin opt ori pe zi”, explică Marian Rojas Estapé.
Marian Rojas Estape cunoscut psihiatru-cercetări în psihologie și neuroștiințe Sursă marianrojas-com
Oxitocina, cunoscută și ca „hormonul iubirii”, este esențială pentru schimbarea stării de spirit, pentru crearea sentimentelor de bine, conexiune și siguranță emoțională. După ce a studiat această substanță, psihiatrul subliniază că „trebuie să recăpătăm acest obicei ori de câte ori avem ocazia”, pentru că „organismul nostru, corpul nostru, mintea și inima… toate au nevoie de aceste îmbrățișări”.
„Hormonul legăturilor” și al „oamenilor – vitamină”
Într-o lume cu un ritm tot mai alert și plină de tensiuni, îmbrățișările pot deveni un remediu natural pentru stres și anxietate, explică specialista. În plus, „de fiecare dată când primim o îmbrățișare, oxitocina este eliberată, creând o stare de bine, pace interioară, serenitate, fericire și echilibru”, iar acest gest ne ajută să „ieșim din momentele dificile ale zilei”.
Pentru a beneficia la maximum de aceste efecte, psihiatrul recomandă ca îmbrățișările să dureze cel puțin 8 secunde. La acest interval de timp, gestul simplu „eliberează oxitocina, hormonul iubirii și al conexiunii, reduce stresul și anxietatea prin scăderea nivelului de cortizol, întărește relațiile emoționale și sporește sentimentul de siguranță și bunăstare emoțională”
Conform Marianei Rojas, îmbrățișările prelungite ajută la scăderea nivelului de cortizol – hormonul stresului – contribuind astfel la o mai bună reglementare emoțională. Oxitocina, cunoscută și ca „hormonul legăturilor”, este, de asemenea, numită „hormonul oamenilor-vitamina” de specialistă, care subliniază importanța prezenței celor dragi alături.
Îmbrățișările de 8 secunde – cheia către echilibru emoțional
Într-o perioadă în care cortizolul este încă prezent în cantități mari și fricile ne domină, Rojas Estapé ne încurajează să stimulăm oxitocina prin contactul uman. Îmbrățișările zilnice nu ne costă nimic; doar 8 secunde pot transforma complet percepția noastră într-o clipă.
Astfel, Marian Rojas ne îndeamnă să „revenim cât mai repede la revoluția îmbrățișărilor”, să ne îmbrățișăm din nou, să ne privim în ochi și să zâmbim din nou.
Ce moment mai potrivit pentru a începe decât Luna Iubirii? Adoptarea acestei practici zilnice este o metodă simplă, dar extrem de eficientă, de a ne îngriji sănătatea mentală, emoțională și fizică. Așadar, astăzi, nu ezita să oferi o îmbrățișare de 8 secunde și să o transformi într-un obicei zilnic.
-
Actualitateacum 2 zile
Tendințele SEO în 2025: Ce trebuie să știe orice afacere din România ca să domine Google
-
Actualitateacum 2 zile
Problema neașteptată cu care au de-a face turiștii pe o cunoscută platformă online. „Din picior se poate da, dacă se așează o muscă și ne gâdilă?”
-
Actualitateacum 3 zile
Profesor de biologie arestat pentru agresiune sexuală. Polițiștii l-au ridicat de la liceul unde predă
-
Actualitateacum o zi
Cum suntem manipulați de ruși după ghidul KGB din 1983. Șeful CNA: „Creați o minciună mare și găsiți un idiot util”
-
Actualitateacum 3 zile
Violenţe stradale la Istanbul şi Izmir. Poliţiştii folosesc gloanţe de cauciuc şi tunuri cu apă împotriva manifestanţilor
-
Actualitateacum 2 zile
Secretele unei amenajări reușite, plante ornamentale de vis și soluții moderne de întreținere/rebegarden.ro
-
Actualitateacum 2 zile
Un nou scandal în SUA. Trump revocă un ordin împotriva unei firme de avocatură, în schimbul unor servicii de 40 de milioane de dolari pentru Casa Albă
-
Actualitateacum o zi
Putin obligă ucrainenii din teritoriile ocupate să-şi ia cetățenie rusă. Ce se întâmplă cu cei care refuză