Controverse pe tema avionului ucrainean doborât recent la Teheran

0
203

Avionul ucrainean de pasageri ar fi fost doborât de o rachetă iraniană, potrivit premierului canadian Justin Trudeau. Președintele american Donald Trump și premierul britanic Boris Johnson au declarat, de asemenea, că este posibil ca avionul să fi fost lovit de o rachetă sol-aer a Iranului, în mod neintenționat.

înregistrare video verificată de cotidianul The New York Times pare să surprindă momentul în care o rachetă iraniană loveşte un avion, în apropierea Aeroportului din Teheran. Este zona în care s-a prăbuşit aeronava de pasageri ucraineană.

O mică explozie se observă în momentul impactului, însă avionul a continuat să zboare câteva minute, iar piloţii au încercat să revină pe aeroport. Avionul s-a prăbuşit în apropierea aeroportului din Teheran. Administraţia din Iran a respins speculaţiile că ar fi doborât avionul de pasageri ucrainean, catalogând aceste idei drept „fără sens”. Toate cele 176 de persoane aflate la bordul avionului de tip Boeing 737–800 care zbura de la Teheran spre Kiev au murit după prăbuşirea aeronavei.

De asemenea, premierul Canadei Justin Trudeau a declarat într-o conferinţă de presă la Ottawa că este posibil ca distrugerea avionului să nu fi fost intenţionată. Avionul zbura la Kiev de la Teheran, având la bord, printre alţi pasageri, 63 de canadieni.

 

”Avem informaţij din multiple surse. Dovezile indică faptul că avionul a fost doborât de o rachetă iraniană sol-aer”, a spus premierul canadian.

Premierul canadian a spus că guvernul nu va avea linişte până când nu va obţine o finalitate, transparenţă, responsabilitate şi justiţie. El a mai declarat că a vorbit cu premierul ucrainean Volodimir Zelenski, caare i-a spus că Iranul va permite accesul în ţară al investigatorilor de la Kiev.

Răspunsul iranian

Iranul spune că armata sa a „dovedit” în mod neintenționat un avion de pasageri ucraineni, ucigând toate cele 176 de persoane la bord, a transmits televiziunea de stat din Iran. În declarație s-a mai spus că a făcut acest lucru din cauza „erorii umane” după ce avionul a zburat aproape de un sit sensibil aparținând Gărzilor Revoluționare din Iran. Confundat că fiind o „țintă ostilă”, avionul a fost lovit de o rachetă, se arată în comunicat.

„Cei responsabili vor fi trași la răspundere, a adăugat acesta. ” Iranul respinsese anterior sugestiile că una dintre rachetele sale a adus miercuri avionul din apropierea capitalei, Teheran. Însă presiunea s-a ridicat după ce SUA și Canada, citând informații, au spus că Iranul a doborât avionul cu o rachetă, eventual accidental. Într-un scurt mesaj pe Twitter, președintele Iranului, Hassan Rouhani, a spus că „prăbușirea oribilă” a aeronavei a fost o „greșeală de neiertat”.

Sursa foto: https: //google.com

 

Sinteza acestei știri a fost realizată de către Daniel Mihai redactor șef al platformei media independente Criteriul Național

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here