Noi proteste antiguvernamentale în Iran

0
180

 Mii de iranieni revoltați au ieșit pe străzile din Teheran și alte mari orașe, pentru a denunța politica regimului ayatollahului Ali Khamenei și au scandat împotriva Gardienilor Revoluţiei, forțele militare care răspund direct în fața liderului suprem.

 

Protestele s-au reluat după ce autoritățile au recunoscut că avionul ucrainean cu 176 de oameni la bord, a fost doborât de o rachetă. Regimul dictatorial de la Teheran a recunoscut faptul că proprii militari au primit ordine și au lansat două rachete spre acel avion și l-au doborât ”pentru că au crezut că sunt atacați.” Autoritățile iranienii au dat vina tot pe americani, spunând că din cauza amenințărilor lor, militarii iranieni au fost atât de tensionați încât n-au mai așteptat ordinul superiorilor și au acționat.

Aceste lucruri i-au determinat pe iranienii obișnuiți să lase orice urmă de frică și să iasă cu sutele în marile orașe ale țării pentru a le cere liderilor să plece de la putere. Pe străzi s-au tot auzit oameni scandând: Nu America e inamicul nostru, inamicul e chiar aici, în interior”.

De cealaltă parte, regimul dictatorial nu a stat impasibil. Astfel au fost mobilizați militari și trupe speciale care au făcut uz, chiar paradă , demonstrație de forță pe străzi.Nenumărați militari îmbrăcați în negru, pe motociclete au constituit vârful de lance. Aseară, în două universități din Teheran studenții protestatari au fost trimiși acasă cu gaze lacrimogene.

Sunt deja de referință, demne de a fi remarcate două fapte incredibile produse în Republica Islamică Iran. Studenții de la Teheran au ocolit ostentativ steagurile american și israelian desenate pe asfalt tocmai pentru ca studenții să calce pe ele. Tinerii au sfidat propaganda de stat și astăzi au mers intenționat pe lângă.

Mai mult, au început să dispară de pe străzi posterele imense cu generalul Qassem Soleimani. Cel care era considerat eroul național al Iranului este deja detronat de oamenii obișnuiți care rup afișele.

În fața Universității din Teheran, lumea a aprins lumânări în memoria victimelor avionului ucrainean de pasageri, doborât din greșeală de armata iraniana. Memorialul a degenerat în proteste anti-regim, sâmbătă 11 ianuarie 2020.Sute de protestatari s-au adunat sâmbătă seară în fața Universității din Teheran, cerând ca cei responsabili de doborârea avionului ucrainean de pasageri să fie pedepsiți. „Demisia nu ajunge!”, au scandat între altele protestatarii.

Ulterior, forțele de ordine au intervenit cu gaze lacrimogene împotriva manifestanților.

BBC relatează că  ambasadorul Marii Britanii la Teheran a fost la mitingul în memoria victimelor accidentului dar când acesta a degenerat într-un protest împotriva autorităților, a plecat. A fost ulterior reținut de forțele de ordine, relatează BCC, sub acuzarea că ar fi participat la „organizarea protestului”. În baza Convenției de la Geneva, diplomații nu pot fi reținuți de autoritățile țării în care servesc.

Sursă foto : https ://google.com

Sinteza acestei știri a fost realizată de către Daniel Mihai redactor șef al platformei media independente Criteriul Național

 

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here