Metropola Wuhan din China a fost oficial pusă sub carantină după proliferarea virusului ucigaş

0
135

Orașul Wuhan din China, locul unde a apărut virusul ucigaș, a fost închis. Nimeni nu mai are voie să intre în metropola cu 11 milioane de locuitori și nici să mai iasă de acolo. Traficul aerian și feroviar a fost suspendat. Nici transportul public nu mai funcționează și, potrivit autorităților, acesta a fost închis temporar.

Coronavirusului 2019-nCoV s-a răspândit deja în alte provincii chineze, precum şi în Japonia, Thailanda, Coreea de Sud şi Statele Unite.

Numărul morţilor a urcat într-o zi de la 9 la 17, potrivit unor surse oficiale de la Beijing. Totul, în condițiile în care au fost confirmate peste 500 de cazuri de infectare cu coronavirusul botezat „2019-nCoV”.

Acest coronavirus care a scurtat 17 vieți în oraşul Wuhan din China ar putea fi transmis oamenilor de la șerpi, potrivit unei analize genetice. Șerpii pot fi prins virusul de lilieci pe piața alimentară în care au fost vândute ambele specii.

Începând cu data de ieri 22 ianuarie, există 555 de cazuri confirmate de infecție, care pot provoca febră, dificultăți de respirație și pneumonie. Pentru a ţine sub control virusul, Wuhan a fost plasat efectiv sub carantină, transportul public fiind închis temporar, potrivit tuturor rapoartelor.

În timp ce 444 dintre cazuri au fost raportate în Wuhan, au fost confirmate și cazuri în regiunile înconjurătoare, nu mai puţin de 26 în provincia Guangdong, 14 în Beijing și 9 în Shanghai. Pe plan internațional, au fost raportate cazuri confirmate până şi în Thailanda, Japonia, Coreea de Sud și SUA.

Sursa infecției este suspectată a fi o piață alimentară din Wuhan, vizitată de mai mulți dintre cei mai întâi infectați cu acest virus. Piața este cunoscută pentru a vinde animale sălbatice vii și crescute, inclusiv marmote, păsări, iepuri, lilieci și șerpi.

Studii interesante

Pentru a afla dacă virusul ar fi putut proveni de la una dintre aceste specii, Wei Ji și colegii de la Universitatea Peking din China au comparat genomul a cinci probe ale noului virus cu 217 viruși similari colectați dintr-o serie de alte specii.

Analiza echipei a indicat faptul că noul virus arată similar cu cel găsit în lilieci, dar seamănă mai mult cu virușii observați la șerpi, genetic vorbind. „Rezultatele obținute din analiza secvenței noastre sugerează pentru prima dată că șarpele este cel mai probabil rezervor de animale sălbatice”, a scris echipa în cel mai recent raport dat publicităţii.

„Suntem încântați de această nouă speculație”, a declarat Haitao Guo de la Universitatea din Pittsburgh din Pennsylvania, care a examinat studiul. „Avem nevoie de mai multe dovezi experimentale, dar ne oferă un indiciu”, a mai adăugat el.

Noul virus s-ar fi format ca urmare a combinării virusurilor de lilieci și șerpi,” ceea ce se poate întâmpla atunci când două specii de animale sunt ținute în sferturi apropiate, așa cum se poate întâmpla pe piețele alimentare,” a admis şi Peter Rabinowitz de la Universitatea din Washington din Seattle.

Poate că virusul a trecut apoi la oameni prin aer, a subliniat Rabinowitz. „Încă mai sunt speculații, dar dacă virusul este în secrețiile sau fecalele șerpilor, ar fi posibilă aerosolizarea și respirația (…) dacă ar fi suficienți șerpi și suficientă lume”, spune el.

Măsuri de urgenţă

De aceea, începând cu ziua de ieri 22 ianuarie, Organizația Mondială a Sănătății a organizat un comitet de urgență pentru a combate şi a ţine în control acest nou virus, care se află în aceeași familie ca SARS and MERS.

În urma întâlnirii, directorul general Tedros Adhanom Ghebreyesus a spus că are nevoie de mai multe informații despre virus și de răspândirea acestuia înainte de a putea declara focarul ca fiind o situație de urgență pentru sănătatea publică.

„Aceasta este o situație în evoluție și complexă”, a spus Ghebreyesus. „Decizia privind declararea sau nu a unei urgențe de sănătate publică de îngrijorare internațională este una pe care o iau extrem de în serios și pe care sunt pregătită să o iau în considerare în mod corespunzător și cu toate probele.”

Comitetul de urgență se va reuni mâine, iar Ghebreyesus promite că „vor avea mult mai multe de spusa atunci.”

Simptomele acestui virus

Acesta se transmite de la persoană la persoană prin simplul prezenţă.

Adesea, simptomele inițiale sunt deosebit de asemănătoare gripei și pneumoniei și este imposibil de știut dacă o boală ar conţine coronavirusul din Wuhan sau o altă boală respiratorie virală ar fi detectată, fără efectuarea de teste de laborator.

„Publicul din SUA nu trebuie să fie alarmat în mod special în acest moment”, a declarat pentru Insider doctorul Eric Toner, un om de știință al Centrului Johns Hopkins pentru Securitatea Sănătății. „În esență, nu există niciun risc pentru nimeni din SUA acum dacă nu au călătorit în China în ultimele două săptămâni sau au fost în contact strâns cu cineva bolnav care a călătorit în China în ultimele două săptămâni.”

Sursa foto: https ://google.com

Sinteza acestui material a fost realizată de către Daniel Mihai, redactor şef al platformei media independente Criteriul Naţional

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here