Nu alimentaţi demersurile strict politice ale PSD

0
121

„Schimbările preconizate vin ca urmare a unui val de nemulţumiri din partea societăţii, nemulţumiri generate de condiţiile pentru alegerea primarilor prin organizarea unui singur tur de scutin, aplicate la scutinele din 2012 şi 2016. Cauza este aceea că cetăţenii au perceput mpsura ca fiind o alterare a standardului democratic la nivelul comunităţilor locale. Ca urmare, a avut loc o degradare a autoritpţii locale subsecventă diminuării legitimităţii acelor primari aleşi fără materializarea încrederii unei majorităţi a alegătorilor. (…) Având în vedere toate aceste considerente, vă recoandăm să vă aplecaţi cu reţinere şi prudenţă asupra afirmaţiilor şi solicitărilor PSD şi să nu alimentaţi în vreun fel demersurile motivate strict politic, iar nu juridic ale acestuia”, se arată în scrisoarea transmisă de PNL către Consiliul European.

PNL susţine că modificările aduse legii electorale prin asumarea răspunderii Guvernului nu contravin prevederilor Comisiei de la Veneţia, aşa cum acuză PSD.

„PSD invocă, într-o manieră tedenţioasă şi prezentând date trunchiate, o încălcare a democraţiei, întrucât ar fi afectată stabilitatea dreptului electoral. Dar, potrivit definiţiei unanim acceptate la nivel internaţional, lato sensu, democraţia se referă chiar la conducerea unei ţăro de către poporul acesteia, adică măcar de o majoritate absolutp. Nu se preconizează modificarea sistemului electoral majoritar uninominal, în care este declarat ales candidatul cu cel mai mare număr de voturi, ci doar introducerea unui al doilea tur între candidaţii cei mai bine plasaţi, ceea ce conferă câştigătorului legitimitatea izvorâtă din obţinerea unei majorităţi absolute.

Aşadar, modificarea nu contravine termenului recomandat prin Codul bunelor practici în materie electorală, redactat de Comisia de la Veneţia, pentru cp această condiţie a majorităţii ce se intenţionează a fi reintrodusă acum reprezintă un element colateral conceptului de sistem electoral. Chiar dacă este unul esenţial în asigurarea reprezentativităţii, el nu este de natură să modifice în sine sistemul electoral uninominal actual”, se mai arată în scrisoarea trimisă Consiliului European, potrivit senatoarei PNL Alina Gorghiu.

În documentul PNL se subliniază faptul că PSD a solicitat Comisiei de Monitorizare a Consiliului European o analiză după ce Guvernul a anunţat că îşi va asuma răspunderea pe revenirea la alegerea primarilor în două tururi.

„Vă scriem în contextul în care, în data de 16 ianuarie, la solicitarea PSD, Comisia de Monitorizare a hotărât activarea procedurii de investigare a României pe tema modificării unor articole din legislaţia electorală, precum şi aprobarea de principiu a sesizării Comisiei de la Veneţia pe acelaşi subiect. Demersul PSD survine în urma deciziei Guvernului de a-şi asuma răspunderea pentru corectarea unei anomalii din legislaţia electorală naţională”, susţine PNL.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here