Serviciile secrete americane și cele germane au spionat peste 120 de țări timp de câteva decenii

0
275

Serviciile secrete americane și cele germane au spionat peste 120 de țări, timp de câteva decenii, prin intermediul unei companii elvețiene specializate în echipamente criptografice. 
Mai mult de jumătate de secol, guvernele din întreaga lume au avut încredere într-o singură companie pentru a menţine secrete comunicaţiile agenţilor de spionaj, militarilor şi diplomaţilor.

Ministerul elveţian al apărării a anunţat că este în curs o anchetă pornind de la informaţii din presă despre utilizarea unei tehnologii de criptare de la o firmă din Elveţia pentru decodificarea unor mesaje secrete ale mai multor state.

Firma Crypto AG, despre care Washington Post a dezvăluit în premieră că a fost deținută prin intermediari de CIA și serviciul secret german BND, a vândut echipamente de codare Iranului, Indiei, Pakistanului, unor ţări latinoamericane şi altor zeci de state. Tehnica a fost modificată pentru a permite CIA (Agenţia Centrală de Informaţii a SUA) şi BND (serviciul de spionaj al Germaniei) să spargă codurile respective, afirmă ziarul Washington Post şi radioteleviziunile ZDF din Germania şi SRF din Elveţia.

Guvernul Elveţiei a anunţat iniţierea unei investigaţii în acest caz. Documentele CIA şi BND relevă că oficiali elveţieni aveau cunoştinţă despre colaborarea secretă cu SUA şi Germania.

Potrivit documentelor, peste 120 de ţări au utilizat echipamente de criptare produse de firma Crypto AG începând din anii 1950 până în anii 2000. Documentele nu prezintă o listă completă, identificând 62 de clienţi. Printre clienţi figurează Austria, Cehoslovacia, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Portugalia, România, Spania, Turcia, Vaticanul, Iugoslavia, ONU, Argentina, Brazilia, Venezuela, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Coreea de Sud, Filipine, India, Siria şi Liban.

Operaţiunea Rubicon-scurt istoric

Operațiunea, cunoscută mai întâi cu numele de cod „Tezaur” și mai târziu „Rubicon” se situează printre cele mai îndrăznețe din istoria CIA.

„A fost lovitura de informații a secolului”, concluzionează raportul CIA. „Guvernele străine plăteau bani buni SUA și Germaniei de Vest pentru privilegiul de a le citi cele mai multe comunicări secrete de cel puțin două țări străine (și până la cinci sau șase)”.

Începând cu anul 1970, CIA și fratele său de rupere a codurilor, Agenția de Securitate Națională, au controlat aproape toate aspectele operațiunilor Crypto – prezidând cu partenerii lor germani angajarea deciziilor, proiectarea tehnologiei sale, sabotarea algoritmilor și direcționarea țintelor sale de vânzări.Apoi, spionii americani și germani vestici au fost operaţionali.

Programul acesta avea însă şi limite. Principalii adversari ai Americii -incluzând Uniunea Sovietică și China- nu au fost niciodată clienții Crypto. Suspiciunile lor întemeiate cu privire la legăturile companiei cu Occidentul i-au protejat de expunere, deși istoria CIA a înregistrat faptul că spionii americani au învățat foarte mult monitorizând interacțiunile altor țări cu diplomaţiile din Moscova și Beijing.

Au fost, de asemenea, încălcări de securitate care au pus Crypto sub multă suspiciune. Documentele lansate în anii 1970 au arătat corespondența extinsă și incriminantă între un pionier al ANS și fondatorul Crypto. Țintele externe au fost anulate de declarațiile cu adevărat nepăsătoare ale oficialilor publici, inclusiv ale președintele Ronald Reagan.

Până şi arestarea din anul 1992 a unui vânzător Crypto în Iran (care nu și-a dat seama că vinde echipamente rigide) a declanșat o „furtună de mare publicitate” realmente devastatoare, conform istoriei CIA. Dar adevărata întindere a relației companiei cu CIA și a serviciilor omoloage din Germania nu a fost până acum dezvăluită.

Agenția germană de spionaj BND a ajuns să creadă că riscul expunerii este prea mare și a părăsit operațiunea la începutul anilor 1990. Dar CIA a cumpărat pachetul germanilor și a continuat pur și simplu, ridicând Crypto la toată valoarea sa în materie de spionaj până în 2018, atunci când agenția a vândut din activele companiei, potrivit oficialilor actuali și ale foștilor oficiali.

Importanța companiei pentru piața globală de securitate a scăzut până atunci, îngreunată de răspândirea tehnologiei de criptare online. Odată provincie a guvernelor și corporațiilor majore, criptarea este în actualitate la fel prezentă precum aplicațiile de pe telefoanele mobile.

Ce se petrece acum?

Produsele Crypto sunt încă utilizate în mai mult de o duzină de țări din întreaga lume, iar semnul său portocaliu și alb încă rămâne în vârful sediului companiei de mult timp în apropiere de localitatea Zug din Elveția. Deşi compania a fost dezmembrată în 2018, lichidată de acționari ale căror identități au fost protejate permanent de legile bizantine din Liechtenstein, această națiune europeană minusculă cu o reputație asemănătoare Insulelor Cayman pentru secretul financiar continuă să scrie istorie în acest spinos domeniu.

Două companii au achiziționat majoritatea activelor Crypto. Prima- CyOne Security– a fost creată ca parte a unei achiziții de management și vinde sisteme de securitate exclusiv guvernului elvețian. Cealaltă- Crypto International– a preluat brandul și afacerile internaționale ale fostei companii.

Fiecare a insistat că nu are nicio conexiune continuă cu niciun serviciu de informații, ci doar una a pretins că nu știe ce deține CIA. Declarațiile lor au avut răspuns la întrebările postului german ZDF și ale radiodifuziunii elvețiene SRF-singurele care au avut acces și la documente.

CyOne are legături mai substanțiale cu Crypto-ul acum dizolvat, inclusiv faptul că șeful executiv al noii companii a deținut aceeași poziție la Crypto timp de aproape două decenii de proprietate a CIA.Un purtător de cuvânt al CyOne a refuzat să abordeze orice aspect din istoria Crypto AG, dar a declarat pentru Washington Post că noua firmă nu are „legături cu niciun serviciu de informații străine”.

În loc de…concluzie

Documentele şi ultimele dezvăluiri au doar proprietatea de a evita în mare parte întrebări mai neliniștitoare, inclusiv ceea ce știau Statele Unite ale Americii – și ce a făcut sau nu au – despre țările care au folosit mașini Crypto în timp ce acestea s-au angajat în comploturi, campanii de curățare etnică și abuzuri la drepturile omului.

Multitudinea de dovezi din documente pot oferi motive de revizuire a faptului că Statele Unite ale Americii au fost în măsură să intervină sau cel puțin să evite expunerea multor atrocități internaționale și, chiar dacă anumiţi oameni politici şi cu decizie au optat împotriva acestei proceduri, ei au fost rapid neutralizaţi cu şantaj, pentru a-și păstra accesul la fluxurile de informații cu adevărat valoroase.

Nici fișierele nu tratează probleme etice evidente în centrul operațiunii. Iar acestea sunt legate de înșelăciunea și exploatarea adversarilor, ale aliaților cât și a sutelor de angajați Crypto care nu doresc să fie făcut public. Se explică şi de ce anume mulți au călătorit în întreaga lume cu scop precis, nu numai pentru a realiza tranzacţii de vânzare-cumpărare sau de întreținere a sistemelor. De aceea prezumţia de nevinovăţie nu există, din moment ce sunt doar câteva cazuri izolate în care agenţii nu au avut vreun indiciu că ar face acest lucru cu riscul pentru propria lor siguranță.

Sursa foto : https://google.com

Sinteza acestui material a fost realizată de către Daniel Mihai, redactor şef al platformei media independente Criteriul Naţional

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here