Tăriceanu, ironic cu partidele care s-au dus după „fenta” anticipatelor

0
144

Călin Popescu Tăriceanu este de părere că anticipatele sunt descurajate de Constituţie. Tăriceanu a ironizat, duminică, partidele care s-au dus după „fenta” anticipatelor, dar că mai sunt unele partide cu experienţă politică.

Liderul ALDE România a comparat declanşarea anticipatelor cu un spectacol de balet.

„Unii, cum se spune în fotbal ,s-au dus după fentă, către direcţia de alegeri anticipate. Mai sunt unii care mai avem ceva experienţă politică. La consultări, la Cotroceni, i-am explicat preşedintelui Iohannis de ce nu sunt utile alegerile anticipate, mai ales atat de tarziu”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu la Şcoala de iarnă a Tineretului ALDE.

El a adăugat că Legea fundamentală nu facilitează declanşarea anticipatelor.

„În primul rând, Constituţia României a fost în aşa fel gândită ca să descurajeze pe cei care vor să folosească această armă politică a alegerilor anticipate. Mecanismele prevăzute în Constituţie sunt complicate şi durează mult. În Anglia pimul-ministru vine în Parlament şi spune domnilor, doamnelor, vreau să organizez alegeri anticipate şi trebuie să voteze două treimi din Parlament, punct. La noi e un întreg balet”, a completat Tăriceanu.

Anticipatele, tot mai greu de atins

Alegerile anticipate în acest moment par un obiectiv foarte îndepărtat pentru PNL. PSD, Pro România şi ALDE au anunţat că nu vor fi prezenţi la învestirea Guvernului Orban 2, iar parlamentarii PMP vor fi prezenţi, însă nu vor vota.

PNL nu poate asigura cvorumul fără Pro România, PSD şi ALDE, iar prezenţa UDMR în sală nu este sigură. Liberalii au nevoie de 233 de parlamentari în sală pentru a asigura cvorumul.

Camera Deputaţilor şi Senatul are plen reunit, luni de la ora 16.00, pentru învestirea Guvernului Orban 2. PSD, Pro România şi ALDE nu participă la vot. În schimb, Ludovic Orban a anunţat că liberalii vor fi prezenţi în sală, însă nu vor vota.

Premierul desemnat se bazează pe 196 parlamentari pentru prezenţă, dar nu are suficiente voturi pentru a fi respins. UDRM şi Pro România pot face posibilă desfăşurarea şedinţei prin prezenţa lor în plen.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here