PREVIZIUNE. Firmă de investiţii în tehnologii: Lumea va depăşi pandemia, dar va fi diferită după această criză

0
278

Lumea va depăşi pandemia de coronavirus, dar va fi diferită după actuala criză, arată un raport al firmei americane de investiţii în tehnologii BOND, anticipând că vor apărea transformări în cercetarea medicală, în domeniul digital şi în viaţa cotidiană, relatează Mediafax.

„Suntem într-un mediu pe care nu l-am mai experimentat până acum… În acest raport informal, am introdus tendinţe observabile care ne ajută să ne formăm opiniile despre prezent şi într-o anumită măsură despre viitor”, afirmă echipa firmei de investiţii în tehnologii BOND, cu sediul în oraşul american San Francisco, în raportul intitulat „Noua noastră lume 2020”.

1. Covid-19 – şocuri şi replici

„Cutremurele sunt mişcări de viteză mare care pot deschide scoarţa pământului la viteze de 222 de kilometri pe minut, cum a fost în cazul seismului produs în San Francisco în 1906. Cutremurele de amploare transformă vieţile oamenilor. Şocul generat de viteza mare de propagare şi de impactul Covid-19 este asemănător – până pe 16 aprilie, în 94 de zile de la apariţia epidemiei în China, 2,1 milioane de oameni s-au infectat la nivel mondial, iar 145.000 au murit. 93% dintre cele 193 de ţări din lume au raportat cazuri de infectare, iar singura opţiune a guvernelor a fost să impună politici fără precedent de control social în speranţa aplatizării curbei epidemice”, notează raportul.

„Primele 20 de ţări din lume din punctul de vedere al nivelului PIB-ului au implementat anumite forme de distanţare socială ori carantină – agregat, reprezenând 80% din PIB-ul mondial şi o mare parte a populaţiei. Covid-19 a afectat vieţile noastre moderne în moduri pe care abia începem să le înţelegem”, subliniază firma de investiţii BOND, notând că au fost mobilizaţi numeroşi angajaţi medicali şi sunt iniţiative de solidaritate.

„Ca replică a şocului, economia s-a oprit, iar pierderile locurilor de muncă se amplifică rapid. În ritmul actual, în câteva luni, rata şomajului ar putea atinge niveluri nemaiîntâlnite de la Marea Depresiune de acum aproape un secol”, constată raportul, observând că este vorba de o criză care are dimensiuni medicale, economice şi psihologice.

2. „Virusuri + microbi = agenţi semnificativi + periodici ai dezastrului”

„Lupta oamenilor cu bolile infecţioase a fost dintotdeauna, iar apropierea din ce în ce mai mare dintre oameni este principalul factor de facilitare a contagierii. Virusurile sunt comune, virusurile periculoase sunt rare – acestea sunt cele care au schimbat lumea. Lumea actuală a devenit din ce în ce mai vulnerabilă, oferind coronavirusului spaţiul perfect”, subliniază raportul, notând că prin conectivitatea digitală, transporturile aeriene şi trecerea rapidă a frontierelor, oamenii se deplasează rapid. „Vestea bună este că distanţarea socială pare să funcţioneze, iar guvernele au adoptat-o. Într-o reacţie rapidă rapidă şi fără precedent, 100% din cele mai mari 20 de economii ale lumii sunt acum într-o anumiă formă de restricţionare, 19 dintre aceste ţări acţionând în intervale de patru săptămâni”, subliniază raportul.

3. „Inovatorii creativi (la nivel mondial + împreună) se vor ridica deasupra virusului”

„Este ușor să te temi de modul în care Covid-19 ar putea continua să acţioneze când te uiţi la rezultatele devastatoare ale epidemiilor din secolele trecute. Diferența, astăzi, într-o lume cu transparență de aproape 24/7, este că sesizarea la scară largă a problemelor crește mai repede decât oricând, datorită conectării globale în timp real. Oamenii de știință și experții încep discuțiile / dezbaterile; cetățeni, companii, antreprenori și guverne acţionează cu diferite niveluri de urgență. Acțiunile și căutarea soluțiilor pentru probleme se por derula cu viteze record”.

Lumea a adoptat de urgență inițiative medicale și de sănătate publică pentru a opri răspândirea Covid-19:
• Schimbul global de informații – aproximativ 3.000 de lucrări ştiinţifice pe tema Covid-19, de 20 de ori mai multe decât cercetările publicate anterior pentru boli infecțioase în acest stadiu;
• Mobilizarea rapidă a cercetării clinice – circa 500 de studii clinice pentru intervenții Covid-19 în curs sau finalizate, în 34 de țări;
• Amploarea fără precedent – circa 5 milioane de participanți la studii clinice.

4. Schimbările rapide generează creştere în ambele direcţii

Multe dintre activităţile noastre obişnuite au încetinit brusc sau chiar s-au oprit. Dar impactul Covid-19 a accelerat creşterea economică şi a concentrat atenţia pe alte domenii. Multe dintre aceste lucruri reprezintă o accelerare a tendinţelor apărute de câţiva ani. Multe activităţi conţin tehnologie digitală.

– Oamenii de ştiinţă, inginerii şi specialiştii se bucură de o atenţie mai mare:
1. Tehnologie / inovaţie
2. Operaţiuni de afaceri digitale
3. Manageri cu diplome în inginerie şi IT
4. Fondate în ultimii 30 de ani

Pe primele locuri sunt companii precum Microsoft, Amazon, Apple, Alphabet / Google şi Facebook.

– Reechilibarea activităţilor de lucru şi viaţă personală;

– Accelerarea transformărilor digitale în domeniile restaurantelor, magazinelor, comunităţilor, învăţământului;

– Ascensiunea serviciilor la cerere pe măsură ce este stimulată creşterea economică;

– Rolul guvernelor în stabilizarea / stimularea economică (şi crearea locurilor de muncă) trebuie facilitat de tehnologiile moderne;

– 2020 – an al etapei pentru tehnologie + servicii medicale?

Pandemia a evidenţiat atât mobilizarea personalului sistemului medical, dar şi deficienţe structurale. Actualele direcţii de inovare în sistemul de sănătate se vor accentua:
– telemedicina;
– interconectarea dispozitivelor;
– diagnosticarea rapidă;
– interoperabilitatea;
– automatizarea şi inteligenţa artificială;

– Sporturile tradiţionale, potenţiale efecte post-Covid-19;

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here