„Arhitecţii români sunt pricepuţi precum lăutarii violonişti care n-au călcat în viaţa lor la operă…”

0
2004

„Arhitecţii români sunt pricepuţi precum lăutarii violonişti care n-au călcat în viaţa lor la operă…”

Exasperat de problemele fondului construit din România, cu legătură la clădirile istorice, dar şi cele moştenite din epoca comunismului, arhitectul activist ONG-ist Chivu Andrei a înaintat o petiţie conducerii Universitaţii de Arhitectură Ion Mincu din capitală:

„Bună ziua dle Rector,

eu la dumneavoastră poate ați observat că nu deranjez dacât atunci când situațiile grave din breaslă noastră profesională o cer, dacă aș analiză-o serios, o cer în fiecare zi defapt…

1)totuși ceva deosebit de grav am observat în ultimele zile în orașul meu, Constanța, presenditele OAR Dobraogea, Isacov Mihai (care cred că este urbanist la baza?!?!) a semnat prin biroul dânsului (Isacov&asociații) atât PUZ-ul, cât și proiectul de arhitectură pentru un bloc de apartamente P+9 în vecinătatea unor case parter (foto atașată) – detalii aici. Cum aș putea eu să calific acest lucru?… Faptul ca o peroană care conduce și reprezintă breasla arhitecților de la malul marii mutilează urbanistic orașul într-un mod barbar pentru propriul buzunar. Nu aș putea spune că este vorba despre lipsă de decentă sau bun simt, este pur și simplu barbarism urbanistic. Eu care am organzat festivalul Tomisul Etern, eu cu carte de colorat cu monunete de arhitectură pentru copii, eu cu experiență în Viena, o să merg probabil peste câteva luni să înaintez o cerere să mă reinscriu la ordin, cerere care are nevoie de semnătura insului Isacov!?!?! mă scuzați, dar mă credeți că mi se întoarce stomacul pe dos?

2)arhitecții români în general mi se pare că sunt rupți de realitate, precum purcica care fată mulți purcei, dominată de instintele primare, așa și arhitecții românii sunt obsedați să facă câți mai mulți purcei ai lor, dar habar nu au de problemele de conservare a clădirilor de patrimoniu, pur și simplu nu știu pe ce lume trăiesc, sunt precum lăutarii care cânta la vioară dar nu au călcat în viață lor în într-o sală de concert de operă

3)România are o față hidoasă, dacă nu o vedeți, vă reamintesc eu acest lucru, are un fond construit dominat de caldiri comuniste și de patrimoniu părăsite. În facultatea de arhitectură după părerea mea trebuie să existe proiect la atelier „refaţadarea arhitecturală a blocurilor comuniste” astfel încât să plece toți studenții cu lecția învățată din facultate că România are nevoie de o schimbare arhiecturală la față (foto atașată). Sunt toți obsedați să imite arhitectura modernă din vest la noi în România, asta este ca și cum așezi o replică brâncuși pe taraba din obor

4) nu trebuie să fi arhitect până la urmă să observi câtă armonie volumetrică există în orașele vestice chiar și de provincie, iar noi am rămas cu gardul și cu leopardul , adică am rămas cu niște blocuri la bulevard și case de chirpici în spatele lor, este nevoie de planuri ample prin care să se realizeze armonizarea urbanistică volumetrică, nu de mutilări precum face dl Isacov la Constanţa. Aveți o comparație 3d atașată aici in email.

5)cum reușiți pe studenți să-i apropiați de problema clădirilor istorice depinde de dvs, dacă nu va interesează mai întâi pe dvs, cei din conducere, nu o să reușiți să transmiteți asta nici tinerilor. După primul și mai ales al doilea război mondial orașele vestice au reconstruit clădirile, suntem în aceeași situație, în România clădirile istorice arată că după război,  avem nevoie să le reconstruim (foto atașată)

Dacă sunt singurul arhitect român probabil care a fost agresat de inși care făceau grătar cu tâmplăria unui monument, permiteți-mi o asociere puțin trivială, dar cu termeni medicali. Arhitecții români sunt concepuți în vitro și se masturbează arhitectonic. Concepuți în vitro pentru că nu constientizează faptul că prioritare conceptual nu sunt contrucţiile noi, ci remedierea celor existente, masturbatori din aceeași cauză… se satisfac online cu xxx-uri ahitectonice din vest, dar trăiesc printre bălării in România.

Sper să țineți seama de cele ce vă reclam, anul trecut am fost patru luni în Franța, am zis să revin totuși să mai fac o încercare la noi, dacă vorbesc iar de unul singur, plec și vă las să trăiți că purceluşii cu fular de mătase la gât cum va place…”

blocurile comuniste au nevoie de refaţadare arhitecturală, nu spoială si polistiren

comparaţie – ordine volumetrică urbană în vest vs. mutilare urbană la Constanţa
Băile Herculane, una din lucrările simbol pentru starea jalnică a patrimoniului românesc

 

Acest articol a fost realizat de către domnul arhitect Andrei Chivu

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here