ECONOMIE. Salarii tăiate la jumătate pentru cei mai înalți funcționari ai statului, din cauza COVID-19

0
180

Preşedintele Ecuadorului, Lenin Moreno, şi-a redus salariul la jumătate și a luat aceeași decizie în cazul salariilor vicepreședintelui și ale membrilor guvernului, din cauza crizei cauzate de pandemia de COVID-19.

Lenin Moreno a decis, prin decret, să „reducă la jumătate remunerarea preşedintelui Republicii, a vicepreşedintelui Republicii, a miniştrilor şi miniştrilor-adjuncţi”, a informat sâmbătă Preşedinţia ecuadoriană, informează duminică AFP, citată de Agerpres.

„Scăderea veniturilor statului, rezultat al crizei COVID-19, a produs efecte negative asupra economiei ţării, motiv pentru care este imperios să reducem remuneraţiile principalilor funcţionari”, a explicat Preşedinţia.

Intenția fusese anunțată de Lenin Moreno din aprilie, pe Twitter, dar măsura a intrat oficial în vigoare după semnarea decretului, la 8 mai.

Înainte de reducere, salariul lunar al preşedintelui ecuadorian era de peste 12 ori mai mare decât cel mediu lunar al locuitorilor. Acestea depăşea echivalentul a 5.000 de dolari, vicepreşedintele câştiga 4.800 de dolari, miniştrii câte 4.400 de dolari, iar miniştrii-adjuncţi 4.200. Salariul mediu lunar din Ecuador este de 400 de dolari.

Porivit AFP, reducerile anunţate la cel mai înalt nivel al statului ar urma să ducă la o revizuire generală a salariilor în sectorul public, pentru că o lege ecuadoriană dispune ca niciun funcţionar de stat să nu poată primi un salariu lunar mai mare decât preşedintele.

Potrivit celui mai recent bilanţ oficial, Ecuadorul a înregistrat până acum 29.071 de cazuri de infecție cu noul coronavirus şi 1.717 de decese de COVID-19.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here