PANDEMIE. UE ar putea organiza un summit cu prezenţa fizică a liderilor. Care va fi tema acestuia

0
450

 Uniunea Europeană ar putea organiza peste câteva săptămâni un summit cu prezenţa fizică a liderilor, nu prin videoconferinţă, pentru continuarea negocierilor pe tema viitorului buget şi a fondului special de relansare post-pandemie, afirmă oficiali citaţi de agenţia de presă Reuters, relatează Mediafax.

Primul summit cu prezență fizică după multe luni:

Consiliul European a organizat mai multe reuniuni prin videoconferinţă în ultimele luni, în contextul pandemiei, care a necesitat adoptarea unor restricţii stricte, cu efecte grave asupra economiei. Acum, în contextul relaxării restricţiilor antiepidemice, liderii UE analizează posibilitatea organizării unui summit cu prezenţă fizică, pentru negocieri tehnice dificile pe tema bugetului.

„Bugetul şi Fondul de relansare nu pot fi aprobate fără un summit cu prezenţă fizică. Nu am întâlnit încă pe nimeni care să creadă că acest lucru va fi posibil prin videoconferinţă”, a declarat un diplomat UE de rang înalt.

Problemele tehnice, dificultăţile de traducere şi caracterul mai puţin personal al videoconferinţelor nu permit reproducerea atmosferei de colaborare de la summiturile UE.

Comisia Europeană va propune miercuri proiectul de modificare a bugetului multianual comunitar, în valoare a aproximativ 1.000 de miliarde de euro, şi un Fond de redresare economică. Vor urma negocierile referitoare la forma asistenţei financiare de 500 de miliarde de euro propusă de Franţa şi Germania.

Austria, Suedia, Danemarca şi Olanda vor ca fondurile de relansare economică să fie rambursate de către statele beneficiare. Statele central şi est-europene sunt preocupate de situaţia fondurilor de coeziune de care au beneficiat până acum pentru a li se facilita atingerea nivelului de dezvoltare occidental.

Uniunea Europeană ar putea aproba folosirea antiviralului Remdesivir împotriva SARs-CoV-2

Directorul executiv al Agenției Europene a Medicamentului (EMA), Guido Rasi, a anunțat că Uniunea Europeană ar putea da în zilele următoare o autorizaţie iniţială de punere pe piaţă a medicamentului Remdesivir ca tratament pentru Covid-19.

Cererea pentru medicamentul Remdesivir a crescut în condițiile în care, până în prezent, nu există un tratament 100% eficient împotriva virusului și nici vaccin, relatează Reuters.

Uniunea Europeană, un nou pas spre autorizarea medicamentului

Însă Uniunea Europeană trece acum rapid la următorul pas în procedura de autorizare.

Procedura echivalentă în SUA este denumită „aprobare accelerată”, spre deosebire de autorizația standard pe care FDA o acordă medicamentelor care trec toate testele înainte de introducerea lor pe piață.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here