PERSPECTIVĂ. Părintele Calistrat despre predarea educației sexuale în școli: Vârsta la care trebuie să intre un copil în cunoștințele vieților personale, trebuie să fie într-adevăr vârsta de 14 ani

0
110

Atunci nu e o greșeală și nu cred că e abuz. Noi nu avem ce căuta cu educația sexuală de la 1-7 ani, unde copilul e inocent, rușine, sfiala, pudicitatea, iar mintea lor e ca un burete”, a spus Părintele Calistrat.

Parlamentarul PSD, Titus Corlateanu: Declarația Drepturilor Omului definește entitatea umană cu conștiință și rațiune

Parlamentarul PSD, Titus Corlateanu  a spus în cadrul emisiunii că în prezent există riscuri și provocări, iar principalul argument folosit în modificarea legii a fost prevenirea transmiterii bolilor cu caracter sexual. De asemenea, a subliniat că Declarația Drepturilor Omului definește entitatea umană cu conștiință și rațiune.

„Societatea de astăzi e diferită de cea de acum 20-30 de ani. Există riscuri și provocări. Noi am menținut în proiectul de astăzi transmiterea bolilor cu caracter sexual. Declarația Drepturilor Omului nu folosește criteriul biologic, ci definește entitatea umană cu conștiință și rațiune. Noi dacă știm aceste lucruri, dacă ne gândim la traseul celor care le-am dat viață, trebuie să o facem cu înțelepciune, fără să intervenim în inocența lor. Educația sexuală este importantă. Noi am refuzat un anumit tip de educație sexuală”.

Camera Deputaților a votat, miercuri, decizional, modificarea legii prin care educația sexuală va putea fi predată copiilor în școli doar dacă părintele sau tutorele își dă acordul scris pentru acest lucru. De asemenea, actul normativ schimbă expresia de „educație sexuală” în „educație sanitară”. În favoarea proiectului au votat 269 de deputați, trei s-au împotrivit iar alți 35 s-au abținut.

Pe 3 aprilie, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea care prevede obligativitatea organizării în unităţile şcolare, cel puţin o dată pe semestru, a unor programe de educaţie pentru viaţă şi pentru sănătate, inclusiv educaţie sexuală pentru copii.

Pe 26 mai, mai mulți deputați și senatori PSD și PNL au venit cu un amendament care limitează efectele Legii 45. Inițiatori au fost deputatul PSD Adrian Solomon, senatorul PSD Titus Corlățean, cu susținerea deputatului PNL Robert-Ionatan Sighiartău, membru în Grupul Ecumenic de Rugăciune din Parlament.

Ce prevede Legea 45/2020

„Derularea sistematică în unitățile școlare, cel puțin o dată pe semestru, de programe de educație pentru viață, inclusiv educație sexuală pentru copii, în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală și a gravidității minorelor”.

Ce schimbă amendamentul

„Derularea sistematică în unitățile școlare, cu acordul scris al părinților sau al reprezentanților legali ai copilului, cel puțin o dată pe semestru, de programe de educație pentru viață, inclusiv educație sanitară pentru copii, în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală și a gravidității minorelor”.

Patriarhia Română consideră că pregătirea pentru viața intimă ar trebui să se facă în familie 

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here