IRAN. Autoritățile de la Teheran anunță că îl vor executa pe informatorul care a ajutat CIA să ajungă la generalul Qassem Soleimani

0
470

Un cetățean iranian care le-a oferit informații serviciilor de spionaj americane și israeliene cu privire la locul în care se afla comandantul Gărzilor Revoluționare iraniene, Qassem Soleimani, va fi executat în viitorul apropiat, au anunțat marți surse din cadrul sistemului judiciar iranian.

Pe 3 ianuarie, un atac cu dronă al forțelor armate americane în Irak a dus la moartea lui Soleimani, liderul Forțelor Quds din cadrul Gărzilor Revoluționare din Iran. Washingtonul l-a acuzat pe Soleimani că ar fi intenționat să organizeze atacuri împotriva forțelor americane staționate în Orientul Mijlociu, informează site-ul agenției de presă Reuters.

„Mahmoud Mousavi-Majd, un spion care a lucrat atât cu CIA, cât și cu Mossad, a fost codamnat la moarte. El a furnizat informații cu privire la localizarea martirului Soleimani către dușmanii noștri”, a declarat Gholamhossein Esmaili, un purtător de cuvânt al Ministerului Justiției de la Teheran, în cadrul unei conferințe de presă televizate.

Moartea lui Soleimani a tensionat și mai mult relațiile dintre Iran și Statele Unite

Oficialii de la Teheran nu au precizat, însă, dacă această condamnare la moarte are legătură cu un anunț recent al Iranului privind capturarea a 17 spioni care ar fi lucrat cu serviciile de spionaj ale Statelor Unite.

Asasinarea lui Qassem Soleimani a dus la o creștere puternică și rapidă a tensiunilor dintre Iran și Statele Unite.

Iranul a răspuns uciderii liderului Gărzilor Revoluționare cu un atac cu rachete asupra unei baze aeriene din Irak unde se aflau staționate forțe americane.

Câteva ore mai târziu, forțele iraniene de securitate, aflate în stare de alertă maximă, au lovit din greșeală un avion ucrainean de pasageri care decolase de la Teheran.

Zborul 752 al companiei Ukraine International Airlines a fost doborât accidental, pe 8 ianuarie 2020, de către apărarea antiaeriană iraniană, la puţin timp după ce Boeing-ul 737-800 cu 176 de persoane la bord a decolat de pe aeroportul din Teheran.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here