MEDICAMENT. Ministrul Sănătății: Problema legată de Euthyrox, provocată de un blocaj la nivelul importului

0
109

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a spus, vineri, legat de criza provocată de absența medicamentului Euthyrox că problema apare din cauza unui blocaj care se produce la nivelul importului, el adăugând că producția acestui medicament a crescut cu 20%. Euthyrox este un medicament utilizat de pacienții cu afecțiuni tiroidiene.

„La nivelul Agenţiei Naţionale a Medicamentului am făcut schimbări, la nivelul Politicii Medicamentului din Ministerul Sănătăţii am făcut schimbări, avem anchete la aceste două direcţii. Din punctul meu de vedere, este un blocaj care se produce la nivelul importului, distribuitorului, până ajunge la farmacie. (…) Am mărit producția cu 20% în acest moment. Noi sperăm să ajungă de la nivelul distribuitorului în farmacii, ca să-l găsească pacientul. Suntem într-o anchetă pe care o facem atât la nivelul Direcţiei de Politica Medicamentului, cât şi la Agenţia Naţională a Medicamentului”, a explicat Nelu Tătaru, aflat, vineri, într-o vizită la Spitalul din Alba Iulia.

Ministrul Sănătății spunea, la jumătatea lunii mai, că a cerut creșterea producției de Euthyrox cu 20 la sută, după ce foarte mulți pacienți s-au plâns că acest medicament esențial pentru românii care au afecțiuni tiroidiene lipsește din farmacii.

Nelu Tătaru spunea atunci că „la nivel declarativ”, firma care produce Euthyrox a adus același stoc în fiecare lună.

Euthyrox este folosit de către pacienţii cu afecţiuni tiroidine și se găsește foarte greu în farmacii de două luni.

Interdicțiile de export ale medicamentelor au produs consecințe dăunătoare pentru disponibilitatea medicamentelor pe piața UE

Potrivit Asociației Distribuitorilor Europeni de Medicamente (ADEM), aceste interdicții nu au asigurat în niciun fel o aprovizionare adecvată cu medicamente și nu au diminuat cu nimic îngrijorarea statelor membre privind disponibilitatea medicamentelor critice pentru tratarea infecției cu COVID-19 sau a unor afecțiuni cronice.

„Acesta a fost un element evident și în România, ulterior implementării măsurii de interzicere a exportului de medicamente – lipsa Euthyrox, Siofor, Plaquenil și a multor altora”, au suținut cei din ADEM.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here