EDITORIAL – Câte ceva despre geopolitica internațională și Donald Trump

0
250

Motto -” Dumnezeu a creat război pentru ca americanii să învețe geografia”. -Mark Twain

Într-adevăr, acest citat se pretează pe situația geo-politică la ora actuală…

În plus, definiţia domeniului de studiu al acestei discipline, sau statutul acesteia, n-a încetat să fie o problemă. Geopolitica studiază influenţa geografiei asupra politicii şi a istoriei, aceasta fiind relaţia dintre spaţiu şi putere (politică, economică sau de alt fel). Cu toate acestea, definiţia rămâne învăluită în ceață, din moment ce aşa se explică faptul că realitatea atât a conceptului cât şi a relaţiilor cu obiectivele sale este în continuare disputată. Pe cale de consecinţă, a fost descrisă ca o disciplină ce doreşte să legitimeze în retrospectivă evenimente istorice sau decizii politice.

Global tactical and strategy concept, world globe with chess pieces.

Aceste critici însă nu ajung la ce e mai important: anume, că putem identifica în istorie constante geografice ale deciziilor politice, ceea ce este indiscutabil.
Geopolitica rămâne o disciplină valoroasă şi importantă. Este, de asemenea, esenţial să facem referire la ea în contextul unei lumi în tranziţie, unde toate cărţile sunt redistribuite la nivel global. Geopolitica pune în perspectivă greutatea factorilor ideologici, instabili prin definiţie, şi reaminteşte existenţa unor constante mari care transcend regimurile politice şi dezbaterile intelectuale.

Geopolitica şi-a recăpătat legitimitatea cu ajutorul conflictelor care au început după anii 1970. Majoritatea conflictelor au fost purtate de către SUA. Marcați de convingerea de origine pur religioasă (înțeleasă invers) că ei sunt “noii oameni aleşi”, americanii au intenţionat să se autoproclame model universal, ce ar
fi adus lumii beneficiul de a trăi “modelul american de viaţă”, un model de civilizaţie
comercială, bazat pe principiul schimbului de valoare şi logica profitului. Această misiune globală ar fi fost denumit generic “Manifestarea Destinului” lor. Numai că, s-au produs multe evenimente care au dat peste cap omenirea și automat domeniul spumos al geopoliticii internaționale.
Dun cauza faptului că geopolitica este acea disciplină care se concentrează pe probleme esențiale de viață și de moarte, pe stăpânirea tuturor avantajelor și resurselor, ea ajută în explicarea constantelor politicii externe a SUA.

În acest punct, aduc în ochii dumneavoastră momentul crucial al dezmembrării sistemului sovietic, care a făcut posibilă globalizarea şi a marcat dispariţia unui uriaş competitor pentru putere al Statelor Unite ale Americii, aşa încât aceastea au fost tentate să polarizeze lumea în jurul propriei hegemonii.Pentru a dezvolta o politică aşa de agresivă, SUA nu duce lipsă de metode financiare şi militare.

De aici, a fost un pas către ceea ce s-a denumit “Noua Ordine Mondială”. Ca urmare a dizolvării Uniunii Sovietice, SUA s-au văzut exact ca “un imperiu fără umbră” (Eric Hobsbawn). Încrezători în superioritatea tehnologică, în puterea lor militară, în beneficiile oferite de sistemul dolarului, au crezut că un “secol american” avea să urmeze. Convinşi că din acest moment înainte sunt singura
superputere, au pretins rolul de “poliţie globală”.
Neoconservatorii se aflau în fruntea acestui proiect. Acesta e momentul când Francis Fukuyama, cel care a anunţat și enunțat sentențios “Sfârşitul Istoriei”, mai precis, triumful capitalismului liberal şi democraţia drepturilor omului ca fiind orizontul de nedepăşit al timpurilor noastre.

Revenind în actualitate, dintre toate conceptele specifice geopoliticii, ceea ce se petrece la această oră în epica post-pandemie a început să întreacă orice fel de imaginație.

Donald Trump nu trebuie să cunoască geografia altor state, dar trebuie să-i pună la punct pe absolut toți dușmanii săi, pe toți fotbaliștii, filfizonii și și utile obediente ale celebrului de pe acum „deep state”.

Și sunt ferm convins că vă reuși și va fi ajutat de Bunul și Adevăratul Dumnezeu!Dumnezeu să-i dea curajul, puterea și mai ales fapta de a realiza tot ceea ce și-a propus!

Cu o tristețe sinceră am constatat faptul că, în pofida atâtor luări de poziții și încheieri de tratate mai mult nefolositoare, administrația prezidențială americană nu este deloc iubită de către slugile întunericului și de către toți sioniști, analiștii politici, cabaliștii și în general new-age-iștii care își doresc foarte mult (precum fanaticii și barbarii iranieni) eliminarea fizică a acestui curajos, inima și total atipic președinte al SUA.

Națiunea americană îl va alege pe Donald Trump pentru a fi președintele lor. Orice alt șef la Washington va nivela tot ceea ce Trump a reușit cu greu să pună în valoare.

Mulți americani, intimidați și intoxicați de o mass-media ostilă, plătită să-i știrbească imaginea și autoritatea se simt chiar frustrați.Națiunea americană a ajuns practic să renege și să distrugă politica predecesorilor lui Trump, majoritatea având  rezultate dezastruoase.

 În acest timp, oamenii de credință ar trebui să ne ofere argumente motivante și persuasive pentru restabilirea politicii ca o chemare demnă și nu să se plângă la o generație cinică și deziluzionată de către alți…americani.

Pe parcursul primului mandat, au fost mulți care s-au erijat în principalii critici conservatori ai lui Donald Trump și efectul său asupra Partidului Republican.Numai că, nefiind în stare de mai mult, aceștia nu depășesc disperarea care i-a determinat pe cetățeni să abandoneze speranța în mijloacele primare pentru îmbunătățirea lumii actuale din epoca post-pandemiei.

Se pare că tocmai Oculta Mondială a început să lucreze la procesul politic și vom asista la evenimente ieșite din comun, destabilizatoare în care vor cădea victime nevinovate și astfel vor grăbi declinul a ceea ce a avut cu adevărat sau a realizat America ca fiind prioritar și excelent.

Bazându-se pe istorie și experiență, Donald Trump ne amintește de lecțiile grele pe care le-au învățat, despre cum se pot guverna și nu de ce au controale și încetări de viză imigranții.

Într-un cuvânt, din momentul în care nimeni nu este mai presus de lege, ne apărăm drepturile chiar și ale celor cu care nu suntem de acord.Donald Trump- cu sloganul său inspirat -„Make America great again” crede că poate transforma țara și față lumii, dar numai cu condiția  de a a abandona ura viscerală și de a reînvăța să apreciem și să onorăm tradiția americană, una unică și nobilă. Și aici este vorba de atitudine și în special de alegerea fiecăruia în a face „politică”. Dacă dorim ca marele experiment american să continue și să prospere din nou, trebuie să ne asumăm încă o dată responsabilitatea pe care o avem fiecare dintre noi, cea a cetățenilor acestei planete.

În ciuda dificultăţilor financiare şi a extraordinarului deficit bugetar, bugetul militar atinge colosala sumă de 700 miliarde de dolari, şi creşte, reprezentând echivalentul a 40% din suma tuturor bugetelor militare ale lumii.
Şi totuşi, se pune întrebarea dacă imperiul american şi-a atins sau nu limitele. Problemele interne se înrăutăţesc și după această teribilă încercare-pandemia afectând destul de serios și SUA.

Sistemul dolarului, cu care capitalizează, îşi pierde stabilitatea. Criza financiară
globală care a început în America a lovit din plin în 2008 iar datoria publică a atins un maxim istoric.În trecut, geopolitica a creat constrângeri mai ales la nivelul statelor, acelor state care acum par
să intre ireversibil într-o stare de criză, cel puţin în emisfera vestică. Astăzi, geopolitica depinde de logica continentelor, ce a fost ascunsă în spatele comportamentelor dezordonate ale statelor, dar ea este astăzi mai importantă ca oricând. Ea ne ajută să gândim nu doar în termeni de state, dar şi de continente.

Marea împotriva Pământului, acum este SUA împotriva “restului lumii”, şi prima împotriva blocurilor Eurasiatic şi European. În acest sens, căderea blocului sovietic a clarificat unele lucruri. Există doar două tabere la care putem adera-fie puterea maritimă (SUA), fie puterea continentală a blocului Eurasiatic.Restul sunt doar fake news-uri…

Vă mulțumesc frumos și vă rog, cu aceeași energie debordantă să vă rugați pentru izbânda președintelui SUA- domnul Donald Trump! Sunt convins că va fi protejat și va reuși să obțină un nou mandat la Casa Albă, după alegerile prezidențiale programate în luna noiembrie.

Sursa foto: https:// google.com

Prof.Dr.Daniel Mihai CNA Regina Maria Constanța redactor șef al platformei media independente Criteriul Național, redactor permanent al ziarului Nationalul.ro și redactor șef adjunct al emisiunilor moderate de către domnul jurnalist Paul Iurea la televiziunea liberă NașulTv

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here