Tips&tricks: informații importante pe care trebuie să le ai cu privire la certificate energetice

0
126

Esenţiale pentru persoanele care vor să vândă sau să închirieze imobilele pe care le au, certificatele energetice fac parte dintre documentele care sunt absolut necesare în vederea încheierii acelor contracte.

Este vorba despre acte cu caracter tehnic care arată cât de eficient din punct de vedere energetic este acel imobil sau parte din imobil.

Cei care au nevoie de un astfel de document pot descoperi în rândurile de mai jos informaţii extrem de importante de care trebuie să ţină cont. Detalii suplimentare pot obține accesând site-ul www.certificat‑rapid.ro aparținând companiei Enermed Impex SRL București.

Cum pot fi obţinute certificatele energetice?

Certificatele energetice pot fi obţinute numai cu ajutorul auditorilor energetici atestați.

Mai exact, solicitanţii trebuie să pună la dispoziţia experţilor dosare aferente clădirilor pentru care au nevoie de certificate, dosare care să conţină copii după câteva documente ale clădirii sau apartamentului.

Ulterior, auditorii merg la faţa locului, pentru a obține informații suplimentare studiind clădirea.

Pe baza informațiilor din teren și extrase din actele construcției se fac calculele și se întocmește certificatul.

În cât timp pot fi eliberate certificatele energetice?

Când vine vorba despre timpul în care pot obţine documentele de care au nevoie, proprietarii de imobile trebuie să ştie că în general perioada este una scurtă: dar depinde de auditorul ales.

Ca exemplu, pentru construcțiile situate în București și Ilfov auditorii companiei Enermed Impex SRL eliberează actul dorit în câteva ore, sub 24 de ore de la vizitarea imobilului și primirea tuturor copiilor necesare după actele clădirii.

Valabilitatea certificatelor energetice

Din punct de vedere al valabilitaţii, certificatele energetice pot fi folosite pentru o perioadă de 10 ani. Cei care aduc, însă, îmbunătăţiri majore clădirilor pe care le au pot solicita auditorilor energetici o re-evaluare, datorită faptului că eficiența energetică a acestui imobil s-a modificat.

Pentru ce tipuri de clădiri sunt necesare certificatele energetice?

Potrivit legislaţiei în vigoare, certificatele de performanţă energetică sunt necesare pentru apartamente, clădiri rezidenţiale, dar şi pentru hoteluri, restaurante, pensiuni, moteluri, spitale, dar şi pentru alte tipuri de clădiri în care au loc activităţi cu publicul larg.

La pol opus, există şi câteva excepţii despre care este bine ca oamenii să ştie. Lăcaşurile de cult, clădirile ce sunt folosite pentru o perioadă limitată de timp (de până la 2 ani) şi imobilele cu o însemnătate istorică aparte se număra printre excepţii, certificatele energetice nefiind obligatorii.

Esenţiale în momentul încheierii contractelor de vânzare/cumpărare, dar şi atunci când proprietarii încheie contracte de închiriere, certificatele energetice se număra printre cele mai uşor de obţinute acte, pe care solicitanţii le pot obţine extrem de repede.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here