Sfaturi esențiale de igienă și îngrijire a pielii peristomale

0
95

O bună igienă zilnică și obiceiuri corecte de îngrijire a pielii ajută la sănătatea pielii peristomale. Aveți grijă de dumneavoastră după stomaterapie si țineți cont de câteva recomandări esențiale. După operație, este important să știți să aveți grijă de dumneavoastră acasă. Îngrijirea include igiena fizică și îngrijirea pielii din jurul stomei.

Îngrijirea pielii peristomale

Pielea din jurul stomei se numește piele peristomală, iată câteva sfaturi practice pentru a o menține sănătoasa.

Trebuie sa deprindeți obiceiul de a curăța pielea peristomală de fiecare dată când vă schimbați protectorul de piele.

Pentru majoritatea oamenilor, e suficienta apa si săpun pentru a curăța pielea. Când ai grijă de pielea din jurul stomei, e mai bine sa adoptați o atitudine prudenta. Dacă preferați să folosiți săpun, este în general recomandat să utilizați unul fără multe chimicale și fără parfum, deoarece acest lucru ar putea afecta aderenta protectorului de piele.

Dacă observați ca pielea a devenit roșie, iritată sau umedă în jurul stomei, adresați-vă asistentei sau medicului curant.  Verificați-vă regulat pielea peristomală pentru a sesiza eventuale modificări și pentru a vă asigura că arată sănătos.

Pielea peristomală trebuie să rămână intactă fără iritații, erupții sau roșeață și ar trebui să arate ca pielea restului corpului.

Cu o stoma, puteți face un duș ca înainte. Săpunul și apa nu vor curge în stomă pentru că există punga și nu creează răni sau durere.

Iată câteva sfaturi utile:

Puteți face un duș cu sau fără punga, in funcție de cum va simțiți mai confortabil. Reziduuri de săpun pot afecta uneori aderența protectorului de piele, deci e bine sa folosiți un demachiant neutru, fără ulei sau agenți de hidratare. Și asigurați-vă că clătiți și uscați bine pielea înainte de a înlocui punga atașată.

Dacă utilizați un sistem de stomă din 2 piese, puteți schimba punga după duș. În acest fel, stoma pe care o purtați va fi foarte uscată.

Este iritată pielea din jurul stomei? Te temi că exista leziuni? Iată câteva dintre cele mai comune semne pe care trebuie sa le luați in considerare. După operația de stomă, echipa dumneavoastră medicală v-a explicat probabil cum să aveți grijă de pielea peristomală și cum ar trebui să arate atunci când este sănătoasă. În mod ideal, ar trebui să fie intactă fără iritații, erupții sau roșeață. Pielea din jurul stomei ar trebui să arate ca pielea din partea cealaltă a abdomenului sau în orice altă parte a corpului. Pielea sănătoasă ar trebui să fie regula, nu excepția.

Dacă pielea peristomală este iritată sau deteriorată, poate prezenta semne de complicație a pielii peristomale cum ar fi:

  • Disconfort, mâncărime sau chiar durere în jurul stomei
  • Scurgeri recurente sub echipamentul montat
  • Sângerarea de la stoma (stoma poate sângera ușor după spălare, dar sângerarea ar trebui să se oprească rapid).
  • Umflătură pe pielea din jurul stomei
  • Culoarea pielii tale se schimbă de la roz / roșu obișnuit la violet deschis, albastru sau negru.
  • Erupție si roșeață în jurul stomei
  • Coșuri, bubițe sau erupții ale pielii sub protector( acest tip de iritație poate apărea oricând, chiar dacă ați folosit același produs timp de luni sau ani).
  • Orice tip de rănire sau zgârietură pe pielea peristomală.

Diverse cauze pot provoca iritații sau deteriorarea pielii peristomale. Sunt diverși factori, cum ar fi montarea necorespunzătoare a pungii, schimbarea prea frecventă a protectorului de piele, o reacție alergică la orice lucru care vine în contact cu pielea de lângă stomă, cum ar fi săpunuri sau produse utilizate pentru protejarea pielii peristomale când e vorba de stomaterapie.

Este important sa recunoașteți orice modificare a pielii din jurul stomei si să semnalați acest aspect medicului dumneavoastră.

 

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here