Polonia a anunţat că intenţionează să abroge Convenţia de la Istanbul care instituie ideologia de gen

0
501

Polonia va face pași importanți și va acționa rapid și în consecință cu măsuri începând de săptămâna viitoare pentru a se retrage dintr-un tratat european „privind violența împotriva femeilor.” Acesta face obiectul multor dezbateri și polemici aprinse despre care cabinetul de dreapta a tot spus că încalcă drepturile părinților, cerând școlilor să învețe copiii despre „educația de gen”.În acest context, statul polonez a luat cea mai înțeleaptă decizie, iar declarația ministrului justiției realizată încă de duminică 26 Iulie reprezintă o dovadă imbatabilă și de necontestat.

Oficialul polonez Zbigniew Ziobro a declarat, într-o conferință de presă, că ministerul său va depune luni o solicitare ministerului muncii și familiilor pentru a începe procesul de retragere din tratat, cunoscut sub numele de Convenția de la Istanbul. „Conține elemente de natură ideologică, pe care le considerăm dăunătoare”, a spus Ziobro.

Partidul conducător al dreptului și justiției (PiS) din Polonia și partenerii săi de coaliție se aliniază îndeaproape cu preceptele Bisericii Catolice și promovează o agendă socială conservatoare. Ostilitatea față de drepturile homosexualilor a fost una dintre problemele principale promovate de către președintele Andrej Duda în timpul unei campanii electorale extrem de reușite din această lună.

Evenimente și proteste neașteptate

Vineri, mii de oameni, în mare parte femei, au protestat la Varșovia și în alte orașe împotriva propunerilor de respingere a tratatului. „Scopul este legalizarea violenței domestice”, a declarat vineri Marta Lempart, unul dintre organizatorii de protest, într-un marș de la Varșovia. Unii protestatari purtau pancarte care spuneau că „PiS este iadul femeilor”.

PiS s-a plâns de multă vreme de Convenția de la Istanbul, pe care Polonia a ratificat-o sub un guvern centrist anterior în 2015. Guvernul spune că tratatul este lipsit de respect față de religie și necesită predarea politicilor sociale liberale în școli, deși în trecut s-a oprit din cauza unei decizii de a părăsi.

Luări de poziție logice

Această prevedere corectează tot ceea ce este conținut la paragraful al șaselea.

De altfel, PiS s-a plâns mult timp de Convenția de la Istanbul, pe care Polonia l-a ratificat în 2015 sub un guvern de centru care a condus destinele socio-politice anterior.

Guvernul s-a exprimat tranșant și a reiterat faptul că tratatul este lipsit de respect față de religie și necesită predarea politicilor sociale liberale în școli, deși în trecut s-a oprit din cauza deciziei de renunțare.

Așa cum se știe, Ziobro reprezintă un partid de dreapta mai mic din cadrul coaliției de guvernare. Un purtător de cuvânt al guvernului nu a fost disponibil sâmbătă pentru comentarii dacă anunțul Ziobro privind planurile de renunțare la tratat reprezintă o decizie a cabinetului colectiv. Organizația Mondială a Sănătății spune că violența domestică a crescut în acest an în Europa, în timpul unor luni de blocaj care vizează combaterea pandemiei coronavirusului.

Deznodământ fericit 

Domnul ministru Ziobro a declarat în urmă cu 24 de ore că guvernul va începe oficial procesul de retragere din acest tratat, care a fost ratificat încă din 2015.El a susținut că  aceastăconvenție a încălcat drepturile părinților și „conține elemente de natură ideologică”.

Partidul de conducere „Law and Justice”-Lege și Justiție (PiS) cât și partenerii săi de coaliție sunt strâns legați de preceptele normale, pe deplin firești ale Bisericii Catolice, iar guvernul a promis să promoveze valorile familiei tradiționale. Președintele Andrzej Duda a fost reales la începutul acestei luni, în urma unei campanii în care a descris promovarea drepturilor LGBT ca o „ideologiemai distructivă decât comunismul.”

Ce semnificație are Tratatul?

Convenția (Tratatul) este formal cunoscută sub numele de Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice.  Se bazează pe premisa că femeile sunt ținte ale violenței pur și simplu pentru că sunt femei. De asemenea, se spune că bărbații și femeile au drepturi egale, iar autoritățile statului trebuie să ia măsuri pentru prevenirea violenței, protejarea femeilor și urmărirea penală a făptuitorilor.

Guvernul polonez a pus sub semnul întrebării dispoziția care spune că nici cultura, nici obiceiul, dar nici religia, tradiția sau așa-numita „onoare” nu pot justifica violența.

Reacții vehemente din partea „familiei europene”

Tratatul a fost propus și parafat chiar de către de Consiliul Europei, cea mai veche organizație pentru drepturile omului de pe continent.De aceea, secretarul general Marija Pejčinović Burić a condamnat planul guvernului partidului polonez PiS în termeni foarte duri.

Participarea la „adevărata” Polonia: modul în care Duda a exploatat diviziunea rural-urbană pentru a câștiga Din nou alegerile nu îi dă dreptul de a părăsi acest tratat.”

În opinia oficialului european, acest act de retragere e asemănător unei trădări deoarece „părăsirea convenției de la Istanbul ar fi foarte regretabilă și un pas important înapoi în protecția femeilor împotriva violenței în Europa”, a spus domnia sa într-o declarație duminică. „Dacă există convenții greșite sau neînțelegeri cu privire la convenție, suntem gata să le clarificăm într-un dialog constructiv.”

În loc…de concluzie

Guvernul polonez, încurajat de o victorie electorală obținută în această lună și nedeterminat de valul de critici venit din partea liderilor Uniunii Europene a determinat retragerea la timp dintr-un tratat care vizează reducerea violenței domestice și protejarea drepturilor femeilor. De altfel se explică si meticulozitatea cu care ministrul justiției din Polonia a depus documentele încă de la începutul acestei săptămâni, pentru a începe acest mult dorit și normal proces. Această mișcare a venit la doar o săptămână după ce liderii Uniunii Europene au pus presiune din punct de vedere diplomatic Poloniei și Ungariei.

Ca răspuns, statele est-europene au solicitat relații care ar fi trebuit să lege finanțarea din bugetul pe termen lung al blocului cu probleme legate de statul de drept. În acele zile, atât Varșovia, cât și Budapesta s-au impus în fața tuturor ideilor si agendelor vest-europene, potrivit cărora criticii au spus că au șansa de a compromite independența judiciară, libertatea presei și drepturile homosexualilor. Cu toate acestea, planul Poloniei de a se scoate din tratatul de abuzuri domestice este probabil să facă față unei rezistențe destul de dure.

Simpla sugestie că guvernul a vrut să se retragă a determinat mii de protestatari să iasă în stradă în weekend și a determinat Consiliul Europei, o organizație pentru drepturile omului cu 47 de țări membre, să își exprime îngrijorarea.Numai că această  perspectivă plină de verticalitate și curaj a Poloniei chiar trebuie admirată și aplaudată, luată că precedent și model.

Sursa foto: https://google.com

Acest material a fost realizat de către Prof.Dr.Daniel Mihai CNA Regina Maria Constanța redactor șef al platformei media independente Criteriul Național, redactor permanent al ziarului Nationalul.ro și redactor șef adjunct al emisiunilor moderate de către domnul jurnalist Paul Iurea la televiziunea liberă Nașultv

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here