Sondaj: Medicii ruși nu au curaj să-și facă vaccinul anti-Covid lansat de Putin  

0
76

Un procent considerabil de medici din Rusia nu sunt de acord cu ideea de a-și administra vaccinul anti-Covid produs în țara țara lor. Motivul respingerii ar fi lipsa datelor legate de acesta și a procedurii extrem de rapide prin care a fost testat și aprobat, arată un sondaj la care au pariticipat peste 3.000 de doctori, scrie Reuters.

Medicii se tem să recomande vaccinul

Vaccinul, numit „Sputnik V” în omagiul primului satelit din lume lansat de Uniunea Sovietică în 1957, încă nu și-a încheiat procesele finale de testare, iar mai mulți oameni de știință au spus că se tem că Moscova poate pune prestigiul național înainte de siguranță.

Un sondaj efectuat pe 3.040 de medici și specialiști în domeniul sănătății publice, elaborat de aplicația „Doctor’s Handbook” și citat vineri de RBC, arată că 25% dintre aceștia nu sunt pregătiți să fie vaccinați, în timp ce 24,5% ar fi gata să se supună procedurii.

Doar o cincime dintre respondenți au spus că ar recomanda vaccinul pacienților, colegilor sau prietenilor.

Vaccinul lui Putin, primit cu scepticism de OMS. Avertisment pentru Rusia: Sputnik V nu intră pe piață fără aprobarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii

Vestea că Rusia a înregistrat primul vaccin împotriva Covid-19 s-a propagat rapid în toată lumea. Însă nu toți au primit cu entuziasm anunțul făcut de Moscova, din contră. OMS îi transmite lui Vladimir Putin că nu trebuie să se bucure prea devreme – Sputnik V, vaccinul rușilor, are nevoie de aprobarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii înainte să intre pe piață!

Cu alte cuvinte, fără „binecuvântarea” OMS,  „Țarul” Putin n-are motive să-și frece mâinile și trebuie să tragă un bon de ordine.

OMS are în veder alte șase vaccinuri aflate în faza de testare

Vaccinul rusesc nu se numără printre cele şase semnalate săptămâna trecută de OMS ca fiind cele mai avansate în procesul testelor clinice. Dintre aceste şase, trei sunt dezvoltate de laboratoare chineze, două sunt americane (cele ale companiilor Pfizer şi Moderna) şi cel de-al şaselea este dezvoltat de AstraZeneca în colaborare cu Universitatea Oxford.

„Accelerarea progreselor nu trebuie să însemne compromisuri faţă de siguranţă”, avertizează purtătorul de cuvânt al OMS, Tarik Jasarevic. „Suntem în contact cu autorităţile sanitare ruse şi avem discuţii cu privire la posibila precalificare OMS a vaccinului, dar, din nou, precalificarea oricărui vaccin include analiza şi evaluarea riguroasă a datelor obligatorii privind siguranţa şi eficacitatea sa”, a mai explicat oficialul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, preluat de publicația franceză Le Soir.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here