Autoritățile germane neagă că Angela Merkel ar fi discutat cu Aleksander Lukașenko

0
197

Guvernul german a anunțat luni că Angela Merkel, cancelarul Germaniei, nu a avut vreo convorbire telefonică cu președintele Belarusului, Aleksander Lukașenko, de la alegerile prezidențiale din 9 august din această țară.

Anunțul autorităților de la Berlin vine după ce Lukașenko a declarat că Merkel l-ar fi sunat duminică, cerându-i liderului de la Minsk să discute cu acesta, informează site-ul agenției de presă Reuters.

Liderul bielorus se confruntă cu o serie de proteste de amploare, fiind acuzat că a fraudat alegerile prezidențiale de luna aceasta, pe care le-ar fi câștigat cu peste 80% din voturi. De altfel, Reuters notează că protestele recente sunt cea mai mare provocare cu care s-a confruntat Lukașenko în cei 26 de ani de când se află la conducerea țării.

„Ieri m-a sunat Merkel și mi-a spus că vrea să vorbim”, a declarat Lukașenko luni pentru agenția de presă Interfax.

Un purtător de cuvânt al Guvernului de la Berlin a declarat, însă, că cei doi lideri nu au discutat.

„O astfel de conversație între Merkel și Lukașenko nu a avut loc în perioada de după alegerile din Belarus”, a declarat pentru Reuters purtătorul de cuvânt al Guvernului german.

Lukașenko ar putea fi vizat de sancțiuni din partea Uniunii Europene după ce protestele împotriva sa au fost reprimate violent.

Contestatarii acestuia susțin că Lukașenko ar fi fraudat alegerile, acuzații respinse de liderul de la Minsk.

Lukașenko susține că e dispus să renunțe la putere dacă cetățenii vor acest lucru

Lukașenko a declarat luni că ar fi dispus să renunțe la putere după un eventual referendum, propunere văzută de analiști ca fiind o încercare de a-i „împăca pe protestatari”.

Cu toate acestea, Lukașenko a adăugat că nu va organiza referendumul și nu va demisiona atât timp cât se va afla sub presiune din partea protestatarilor, în contextul în care Svetlana Tsikhanouskaya, un lider al opoziției, a anunțat din exil că este dispusă să preia conducerea statului.

Ca semn al vulnerabilității în creștere a lui Lukașenko, acesta a fost huiduit în timpul unui discurs rostit în fața angajaților de la una dintre cele mai mari fabrici din țară.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here