Inginer din Deva, premiat cu aur la Salonul Internațional de Invenții de la Geneva. Juriul a considerat că invenția românului este importantă pentru reducerea poluării 

0
185

„CU GÂNDUL LA ROMÂNIA” vă prezintă, în fiecare zi, oameni remarcabili care au cunoscut excelența în diferite domenii precum educație, cercetare, cinematografie, teatru, muzică, afaceri, informatică, administrație sau sport.

„CU GÂNDUL LA ROMÂNIA” se dorește a fi, cotidian, o întâlnire motivantă cu adevărate personalități ale țării. În cuprinsul acestei rubrici cu totul speciale veți face cunoștință cu oameni pentru care locul întâi al unui podium – fie el și metaforic – se transformă, de fiecare dată, într-o realitate palpabilă. Oameni pentru care un microscop devine o a doua natură, iar camera de luat vederi o prelungire, firească, a gândului și a sufletului.

„CU GÂNDUL LA ROMÂNIA” nu este doar un laitmotiv jurnalistic, ci o întreagă lume adusă mai aproape și descifrată sub ochii cititorului, o ”scenă” unde ”actorii” își prezintă realizările extraordinare. În același timp, ei și sunt oamenii deciși să își îndeplinească visele și să își transforme propriile speranțe în certitudini, oamenii care impresionează, de altfel, și dincolo de granițele României.

Un inventator din Deva a fost medaliat cu aur la Salonul Internațional de Invenții de la Geneva, după ce a realizat un dispozitiv ingenios cu ajutorul căruia șoferii își pot alimenta mașinile cu lichid de parbriz și care ar putea fi montat atât în benzinării, cât și în parcările de pe autostradă.

Este vorba despre inventatorul Corneliu Birtok Băneasa, care, după ce a primit medalia de aur a explicat că, în ce privește invenția lui, juriul de la Geneva a apreciat că unul din principalele beneficii ale invenției sale este unul de natură ecologică.

Concret, juriul a considerat că, odată pusă în practică invenția românului va conduce la eliminarea clasicelor bidoane din plastic, pe care foarte puțini șoferi le reciclează.

Băneasa, premiat și de Iran dar și de Republica Moldova

În același timp, specialiștii de la Geneva au remarcat și faptul că dispozitivul intitulat „Good Fill” permite o alimentare precisă, aspect foarte important pentru șoferii care, de obicei, varsă pe lângă gura recipientului care trebuie umplut.

Pe lângă medalia de aur acordată de juriu, inventatorul din Deva a primit și premiul pentru „Cea mai bună invenție” din partea delegației Iranului, precum și premiul special acordat de delegația Republicii Moldova.

Dispozitivul are forma unei picături, aproximativ doi metri înălțime și este dotat cu mai multe pompe în funcție de tipul de lichid de parbriz ales de șoferi.

„Good Fill” nu este singura invenție pentru care inginerul devean Corneliu Birtok Băneasa a câștigat premii la diferite concursuri internaționale. De-a lungul anilor, acesta a mai fost medaliat la saloanele de inventică de la Geneva, la Moscova, dar și în Kuwait.

Primul și unul dintre cele mai importante premii a fost medalia de aur, obținută în aprilie 2010, tot la Geneva, pentru un dispozitiv dinamic de transfer al aerului care scade consumul de carburant și emisiile poluante.

Odată montat filtrul respectiv, puterea motorului crește cu 8-10 la sută, iar consumul de carburant se reduce cu 10-15 la sută.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here