Zeci de mii de oameni au manifestat din nou, duminică, la Minsk. Cel puţin 100 de protestatari, reținuți

0
82

Autorităţile din Belarus au reţinut duminică cel puţin 100 de protestatari, a informat agenţia rusă de ştiri Interfax, citând ministerul de Interne din Belarus, după ce zeci de mii de oameni au ieşit din nou pe străzile din Minsk.

Imagini video prezentate de presa locală TUT.BY au arătat sute de femei care strigau „ruşine” câtre membrii forţelor de securitate.

Aleksandr Lukaşenko este la putere din 1994 şi a respins cererile pentru noi alegeri venite din partea Sviatlanei Tsikhanouskaya, principalul său adversar, care a fugit în exil la două zile după vot.

Manifestaţiile au continuat pe parcursul celor patru săptămâni de la alegeri, atrăgând zeci de mii de oameni în fiecare duminică.

Cu o zi înainte, Ministerul de interne din Belarus a declarat că 91 de protestatari au fost reţinuţi sâmbătă şi a anunţat că va consolida securitatea şi va lua „toate măsurile necesare pentru a suprima astfel de acţiuni” duminică.

Tsikhanouskaya, care se va deplasa la Varşovia pentru a se întâlni cu premierul polonez săptămâna viitoare, a declarat sâmbătă, într-un mesaj video, că mersul protestelor este ireversibil.

„Oamenii s-au schimbat deja, s-au trezit şi este imposibil să-i împingem în mentalitatea anterioară”.

America trimite trupe în Lituania, pe fondul protestelor de la Minsk

Mesaj clar pentru Rusia, în contextul discuțiilor privind intenția lui Vladimir Putin de a trimite trupe în Belarus: US Army e aici, zic americanii! Concret, agenția Reuters informează că militari și tancuri americane vor ajunge în Lituania vineri, 4 septembrie, pentru o misiune de două luni, în apropierea frontierei cu Belarus!

Într-un anunţ de ultimă oră, Lituania (stat membru NATO) a anunţat că trupe americane vor fi mutate din Polonia pentru exerciţii militare planificate anterior. Acestea sunt „de natură defensivă şi nu sunt îndreptate împotriva niciunui vecin, inclusiv Belarus”, au ținut să precizeze autorităţile de la Vilnius. Și, totuși, nicio explicație nu s-a dat pentru faptul că soldații americani sosesc mai devreme în Lituania şi rămân mai mult timp decât anunţase guvernul de la Vilnius înainte să izbucnească protestele în Belarus.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here