Sebastian Burduja, avertisment pentru 2021: „România nu va avea o situație ușoară anul viitor”

0
408

Pandemia Covid-19 a pus la pământ multe economii de pe glob, iar Români a resimțit din plin, în 2020, criza provocată de situația epidemiologică. Și o va face și-n 2021, avertizează Sebastian Burduja, secretar de stat în Ministerul Finanțelor.

Din punct de vedere al situaţiei fiscal-bugetare, pentru România „nu va fi ușor” nici în 2021, este de părere Burduja.

Sebastian Burduja, despre creșterea taxelor și a impozitelor

Prezent la seminarul „Petrolul în Noua Economie”, Sebastian Burduja a dat asigurări că Guvernul nu intenţionează să crească taxele sau să impună unele noi. În opinia sa, soluţia o reprezintă creşterea gradului de colectare a impozitelor impuse firmelor.

În acest sens, secretarul de stat a precizat că nici anul viitor situaţia României nu va fi cea mai bună: „În mod evident, România nu va avea nici anul viitor o situaţie uşoară din punctul de vedere al situaţiei fiscal-bugetare. Şi pe acest an ne chinuim să păstrăm deficitul într-o marjă rezonabilă, să nu avem probleme cu agenţiile de rating, cu investitorii internaţionali. Anul viitor avem nevoie de soluţii pe zona de colectare. Dacă ne propunem un sistem stabil de taxe şi impozite, unde nu le creştem, trebuie să ne gândim la creşterea bazei”.

Asta înseamnă, în opinia lui Burduja, creşterea nivelului de colectare a taxelor.

Promisiuni pentru mediul de afaceri

Burduja s-a referit și la întârzierea investiţiilor în zăcămintele de gaze din Marea Neagră şi la faptul că unele companii se retrag din România, ca urmare a lipsei de predictibilitate a legislaţiei. România are acum şansa să se aşeze, să avem patru ani de stabilitate, de construcţie, pentru că altfel nu se pot face astfel de investiţii. Din punctul de vedere al cadrului fiscal din România, vă confirm ceea ce au spus şi premierul, şi ministrul de Finanţe: nu vizăm noi taxe şi impozite anul viitor, ci un cadru prietenos cu mediul de business şi predictibil, stabil”, a precizat Sebastian Burduja.

Secretarul de stat consideră că este cel mai bun moment pentru un consens între toţi factorii implicaţi: „Este cel mai bun moment şi este vital să se ajungă la un consens tehnic, la soluţii comune, dincolo de subiectele electorale şi de o agravare a discursului public, inclusiv prin exploatarea unor evenimente nefericite. Chiar e momentul să ne aşezăm cu toţii la masă şi fac un apel către toţi colegii inclusiv din mediul privat şi societatea civilă”.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here