Actualitate
Provocările Kamalei Harris în primele zile de campanie, în timp ce se pregătește pentru o confruntare istorică cu Donald Trump
La doar câteva zile de când a preluat conducerea campaniei, vicepreședinta SUA Kamala Harris și-a pus amprenta distinctivă asupra campaniei electorale aflate la început. Ea stârnește entuziasm și atrage un val de donații din partea democraților care se temeau că se îndreaptă spre dezastru cu Joe Biden î calitate de candidat al Partidului Democrat la alegerile din noiembrie, relatează AP.
Kamala Harris la un eveniment recent în Indianapolis FOTO PROFIMEDIA
Acum, provocarea Kamalei Harris va fi să canalizeze acest entuziasm într-o mișcare durabilă, la viteză mare. Ea încă are de făcut alegeri dificile cu privire la modul în care să își maximizeze timpul petrecut pe teren să își aleagă un contracandidat și să dezvolte o platformă politică independentă de Biden, în timp ce adversarii ei sunt dornici să o definească drept nepotrivită pentru Casa Albă.
„Aceasta este cea mai ușoară săptămână din campanie pentru Harris”, avertizează Alex Conant, un strateg republican. „Nu va fi mai bine”.
Harris insistă însă că este pregătită.
Joi, la Houston, ea le-a spus republicanilor să arate ce pot în „lupta pentru libertățile noastre fundamentale”.
Pe măsură ce pornește la drum, cea mai fiabilă replică de aplauze a lui Harris a fost „nu ne întoarcem”. E posibil să fie o referință la candidatul republican Donald Trump, dar ea dublează sugestia cu un discurs pentru schimbarea generațională pe care o oferă.
Președintele SUA Joe Biden și-a declarat susținerea pentru Harris ca succesoare a sa cu doar 107 zile rămase din cursă. Conant a descris campania ei ca fiind „lansată de pe un portavion”.
„Nu s-a mai făcut niciodată”, a spus el. „Acestea sunt lucruri pe care oamenii le dezvoltă de obicei în ani de zile, iar ea o face în câteva zile”.
Trump și-a intensificat atacurile la adresa lui Harris, numind-o „vești proaste” și „o persoană de stânga radicală, nu foarte inteligentă” într-un interviu acordat joi postului Fox News. Unii republicani au sugerat, de asemenea, că cariera lui Harris a avansat doar datorită identității sale; ea este prima femeie, prima persoană de culoare și prima persoană origine sud-asiatică care ocupă funcția de vicepreședinte.
Senatoarea Laphonza Butler, o democrată de California, este convinsă că Harris este pregătită pentru presiunile extraordinare ale campaniei.
„Este lucidă cu privire la atacurile cu care se va confrunta”, a declarat Butler. „Dar este, de asemenea, hotărâtă și încrezătoare în conducerea pe care o poate oferi Partidului Democrat și poporului american”.
Democrații sunt mulțumiți de primele zile ale campaniei lui Harris și totodată ușurați că tranziția de la Biden nu a degenerat în lupte interne dureroase. Fostul președinte Barack Obama s-a pregătit pentru a-și declara public susținerea, după ce a sprijinit în mod privat candidatura ei, potrivit unei persoane familiarizate cu această chestiune, care a solicitat anonimatul înainte de un anunțul popriu-zis.
„Partidul era pregătit să se unească în spatele ei”, a declarat Anna Greenberg, un operator democrat de sondaje de opinie. „Dacă s-ar fi întâmplat contrariul, ar fi fost un dezastru total”.
La fel ca Biden, Harris s-a confruntat cu un nivel scăzut de popularitate. Dar echipa sa susține că este bine poziționată pentru a-și spori sprijinul tinerilor, femeilor și alegătorilor de culoare. În caz de succes, ea ar putea concura mai eficient în state precum Georgia, Arizona și Carolina de Nord, spre deosebire de statele de tip „zid albastru” din Pennsylvania, Wisconsin și Michigan, pe care s-a axat Biden.
Provocările care o așteaptă pe Kamala Harris
Există, de asemenea, riscuri. Harris trebuie să evite să piardă prea mult sprijin în rândul bărbaților, al albilor și al alegătorilor în vârstă, ceea ce i-ar știrbi avantajele pe care le are în fața altor sehmente ale electoratului.
„Oamenii nu o cunosc prea bine”, a subliniat Celinda Lake, un pollster democrat. „Este o luptă pentru a o defini”.
Republicanii au pornit cu un avans, cel puțin în ceea ce privește publicitatea. Trump și apropiații săi săi îi depășesc pe democrații cu 25 la 1 la televiziune și radio în această săptămână. Cu toate acestea, Harris are un lucru important în favoarea ei, a explicat Lake.
„Americanilor le plac lucrurile noi și strălucitoare”, a spus ea. „Iar Donald Trump nu este nici nou, nici strălucitor”.
Unii democrați își țin respirația, amintindu-și cum campania lui Harris pentru nominalizarea democrată la prezidențiale a implodat în urmă cu patru ani, înainte ca un singur vot primar să fie exprimat. Echipa sa a fost asaltată de lupte interne, iar ea nu a reușit să articuleze un mesaj clar pe un câmp aglomerat de candidați.
Și mai multe dificultăți au survenit după ce a devenit contracandidata lui Biden și a preluat funcția alături de el. Ea s-a confruntat cu fluctuația de personal și cu mesaje confuze.
Harris trebuie să redea un sentiment de stabilitate unei operațiuni politice care a fost zguduită de turbulențe istorice la o lună de la prestația șubredă a lui Biden la dezbatere sa cu Trump, care a aprins fitilul pentru decizia primului de a renunța la candidatura pentru realegere.
La sediul de campanie din Wilmington, Delaware, pancartele cu „Kamala” au fost tipărite rapid și lipite pe pereți lângă cele cu „Biden Harris”.
O parte din conducerea campaniei – Jen O’Malley Dillon în calitate de președinte și Julie Rodriguez în calitate de manager – rămân în funcție. Dar Mike Donilon, un vechi confident al lui Biden, se retrage din rolul său proeminent inițial. Cel mai probabil, Harris va extinde echipa cu consilieri proprii.
Harris a mers în vizită la Wilmington luni, la o zi după ce Biden a anunțat că renunță. Personalul a aclamat-o la intrare, iar o femeie părea copleșită de emoție.
„Suntem de partea bună a fiecărei probleme și avem această echipă aici și mii de alte echipe în toată țara”, le-a spus Harris lucrătorilor de campanie care s-au înghesuit într-o încăpere înțesată pentru a o asculta.
Ea și-a petrecut restul săptămânii ocupându-se de circumscripțiile electorale critice – alegători din statele indecise din apropiere de Milwaukee, femei de culoare la o conferință a unei frății de femei din Indianapolis, precum și a membrilor de sindicat la o convenție a profesorilor din Houston.
Senatoarea Tammy Baldwin, o democrat de Wisconsin, a declarat reporterilor că candidatura lui Harris este „un nou început pentru partid, un nou început pentru țară”.
„Acest lucru este cu adevărat minunat”, a adăugat ea.
Actualitate
Ce au în comun Genghis Khan, Mike Tyson, Nelson Mandela, Malala Yousafzai, cu elita marinei americane. Formidabilii
Dacă te-ai întrebat vreodată ce anume este necesar pentru a fi considerat un «badass» – o persoană dură, ostilă, dar și extraordinară – conform dicționarelor, un nou studiu oferă răspunsuri clare. După aplicarea unor chestionare pe un eșantion de peste 2.000 de persoane, cercetătorii din SUA au adus o clarificare a definiției acestui termen, relatează Daily Mail.
Personalități considerate „badass” conform cercetătorilor Colaj
Un «badass» (dur, formidabil, ostil, agresiv) poate avea fie o „tărie exterioară” (ce poate include forță fizică, o prezență impunătoare sau ambele), fie o „rezistență interioară” (cum ar fi reziliența morală și curajul), sau chiar ambele. Din acest motiv, personalități extrem de diferite – de la activiști pentru pace până la războinici de temut – pot fi considerate persoane „dure”, adevărate „belele”, potrivit experților.
Printre cei considerați adevărați „duri” ai istoriei se numără Genghis Khan (1162–1227 d.Hr.), brutalul fondator al Imperiului Mongol, responsabil pentru moartea a aproximativ 40 de milioane de oameni. Khan, un iubăreț prolific, ar fi avut sute de copii în teritoriile ocupate, iar unii cercetători estimează că astăzi există aproximativ 16 milioane de descendenți masculini ai săi.
Alți „duri” menționați includ fostul boxer american Mike Tyson, activista pakistaneză pentru educație Malala Yousafzai și activistul sud-african anti-apartheid Nelson Mandela.
De exemplu, Mandela, descris de cercetători ca „indiscutabil un dur”, a demonstrat un curaj remarcabil pe parcursul vieții sale, în timp ce Tyson este un exemplu de forță fizică, chiar intimidantă.
Studiul a fost realizat de Breanna K. Nguyen, un cercetător în științe cognitive la Universitatea Yale, și Michael Prinzing, un psiholog la Universitatea Baylor.
Studiul care a vizat personalități de la pacifiști la războinici feroce
„Tipuri foarte diferite de oameni, de la susținători pașnici la războinici feroce, pot fi considerați «badass» (impresionanți, de neînvins). Lucrarea de față a investigat cum percep oamenii ceea ce înseamnă să fii «badass», oferind o perspectivă asupra unui concept care altfel ar părea extrem de greu de înțeles”, au menționat autorii.
Echipa afirmă că multe persoane diferite au fost descrise ca fiind «badass», inclusiv Genghis Khan, Mike Tyson, Nelson Mandela și Malala Yousafzai, dar și Navy SEAL (trupele de elită ale marinei americane).
Combinând definițiile din dicționare ale termenului, ajungem să credem că un «badass» este cineva rău, dur sau înfricoșător, dar în același timp și bun, impresionant sau demn de admirat.
Termenul care îmbină contrastele și dualitatea
De exemplu, Dicționarul Cambridge definește un «badass» ca fiind „o persoană rea sau ușor înfricoșătoare”, dar și ca „cineva sau ceva pe care îl admiri sau îl găsești impresionant”. Totuși, Genghis Khan se potrivește cu prima parte a acestei definiții, dar nu și cu a doua, în timp ce Malala Yousafzai, dimpotrivă, nu se potrivește cu prima parte, dar se potrivește cu a doua. În încercarea de a oferi o definiție mai clară, cercetătorii au realizat o serie de patru experimente, implicând un total de 2.020 de adulți din diverse grupe de vârstă și origini rasiale.
Cercetătorii au întrebat participanții la studiu ce face o persoană cu adevărat «badass» și le-au prezentat scenarii cu personaje fictive pentru a evalua nivelul perceput de «badassness» (termenul descrie o stare sau o trăsătură care implică o combinație de tărie fizică, mentală și morală, dar și de încredere sau respect în fața provocărilor).
Adjectivele cel mai frecvent asociate cu termenul «badass» au inclus „neînfricat”, „dur”, „devotat”, „de încredere”, „luptător”, „ambițios”, „independent”, „optimist” și „competent”.
Genghis Khan și Malala Yousafzai: personalități caracterizate de același cuvânt
Echipa a descoperit, de asemenea, că atunci când oamenii decid dacă cineva este «badass» sau nu, iau în considerare nu doar „duritatea” exterioară, ci și rezistența interioară.
«Badassness» în sens superficial se manifestă prin „rezistența” exterioară – precum o statură impunătoare și un aspect dur, sau prin forța fizică, în timp ce «badassness» în sens mai profund se reflectă prin „tăria” interioară, cum ar fi curajul, reziliența sau caracterul puternic.
Alte trăsături interioare considerate «badass» includ rezistența la presiunea socială, respectarea principiilor morale și asumarea provocărilor dificile.
Per total, un «badass» poate avea fie trăsături exterioare, fie interioare – ceea ce explică de ce persoane atât de diferite precum Genghis Khan și Malala Yousafzai pot fi considerate „dure”. Totuși, cei mai „incredibili” dintre toți ar putea avea ambele tipuri de trăsături.
„În timp ce un războinic precum Genghis Khan este un exemplu de tărie exterioară, Malala Yousafzai reprezintă un exemplu de rezistență interioară, mai abstractă”, spun cei doi cercetători în lucrarea lor.
Cum a căpătat un termen din semnificație negativă una pozitivă
Cercetătorii afirmă că termenul «badass» ar fi început cu un sens specific, dar, de-a lungul timpului, s-a extins și a dobândit o semnificație mult mai largă.
„Astfel, sensul inițial ar putea fi extrem de negativ, însă semnificația extinsă ar putea include și trăsături pozitive”, conchid cercetătorii.
Această nouă abordare de a evalua ce face o persoană «badass» ar putea fi folosită și pentru a analiza alte grupuri sociale în viitor, precum „hippie” sau „tocilarii”.
„De exemplu, am putea asocia conceptul de «hippie» cu trăsături concrete – păr lung, haine vopsite în culori vii, festivaluri de muzică din anii ’60, dar acest concept ar putea reflecta și ceva mai profund”, menționează echipa de cercetare.
Noua cercetare, publicată pe PsyArXiv, nu a fost încă evaluată de alți experți.
Actualitate
Luptă strânsă între Elena Lasconi și Călin Georgescu, cu două zile înainte de alegeri. Anunțul făcut de conducerea USR
Dominic Fritz, prim-vicepreședintele USR a precizat că încă există un grup semnificativ de români care nu s-au hotărât cu cine vor vota duminică la alegerile prezidențiale.
Luptă strânsă între Elena Lasconi şi Călin Georgescu Foto: Arhivă
Primarul Timişoarei, Dominic Fritz, a declarat joi că, din
datele pe care le au la dispoziţie cei de la USR, este, în continuare, o luptă strânsă între
cei doi candidaţi, Elena Lasconi şi Călin Georgescu.
De asemenea, Fritz spune că există doarte mulți români care încă nu au luat o decizie privind votul în turul II la
prezidențiale.
„Facem un apel la români să se mobilizeze şi ei pentru acest
vot. Din datele pe care le avem la dispoziţie, este o luptă strânsă între cei
doi. Încă există un grup semnificativ de români care nu s-au hotărât cu cine
vor vota duminică şi tocmai de aceea apelul nostru către toţi susţinătorii
Elenei Lasconi, către toţi susţinătorii unei Românii europene, este să
mobilizeze prietenii, rude, familie, colegi să meargă la vot duminică şi să
aleagă singura cale care va ţine România pe o cale europeană şi prosperă şi
sigură”, a spus Dominic Fritz, potrivit News.ro.
„Suntem mobilizaţi, suntem în legătură şi cu celelalte
partide, după cum ştiţi, care, fiecare la rândul lui, mobilizează propriul
electorat”, a mai spus reprezentantul USR.
Actualitate
Băsescu, după desecretizarea documentelor CSAT: „E extrem de grav. Arată că statul nu funcționează”. Cum explică
Fostul președinte Traian Băsescu spune că situația prezentată în documentele declasificate din ședința CSAT este una „extrem” de gravă.
Traian Băsescu susține că singura soluție este votul FOTO Facebook Traian Băsescu
„Nu se mai poate face nimic, decât după validarea turului II și implicit a alegerilor. De data asta, și poate este o lecție bună, decizia este în mana poporului. Institutiile au ratat. Românii trebuie să știe că de votul lor depinde menținerea în familia pro-Occidentală”, a spus Traian Băsescu într-o intervenție la Digi 24.
SRI și Parchetul nu mai au un protocol de colaborare
Fostul șef de stat a mai punctat că „instituțiile statului au avut foarte multe informații”.
„Cred că este foarte târziu. Aceste informații nu au fost strânse ieri, alaltăieri. De ce nu au fost transferate Parchetului de multă vreme”, a mai spus fostul președinte, încercând să și explice motivul.
Potrivit fostului șef de stat, motivul este datorat faptului că cele două instituții nu mai au un protocol de colaborare. „Nu există niciun protocol de colaborare între SRI și Parchet. A fost în mod eroic anulat. (…) Ceva grav s-a întâmplat în funcționarea cooperării din instituțiile statului”, a explicat fostul președinte.
Lecția „de o duritate formidabilă”
„Prima sesizare a fost făcută în 2020, iar în 2021 TikTok a concluzionat că este o activitate suspectă. Promovare masivă pentru susținerea POT. Iată că SRI a surprins și cele două săptămâni de susținere a POT. Este extrem de grav și arată că statul nu funcționează. Instituțiile nu se corelează între ele în acțiuni care țin de siguranța națională. Este o lecție de o duritate formidabilă, care arată o depreciere a statului. Suntem la 35 de ani de la Revoluție și constatăm că nu putem avea în siguranță un rând de alegeri”, a concluzionat Traian Băsescu.
-
Politicaacum 2 zile
Călin Georgescu: De la știința solurilor la tărâmurile extremismului!
-
Socialacum o zi
Capodopera by Elis: Simbolul eleganței și luxului în România – Povestea unei afaceri de familie cu tradiție
-
Stirea zileiacum 2 zile
Călin Georgescu, „vizionarul” care ne invită să îmbrățișăm înțelepciunea Kremlinului
-
Actualitateacum 3 zile
Eșecul USR îngroapă șansele Elenei Lasconi în cursa pentru Cotroceni. Specialist: „Un singur lucru i-a mai rămas de făcut”
-
Actualitateacum 3 zile
Apelul unui reputat profesor către Marcel Ciolacu: „Refuză orice asociere cu extremismul!”
-
Coruptieacum 2 zile
Averea lui Călin Georgescu: Misterul din spatele conturilor „modeste”
-
Actualitateacum 2 zile
România riscă să intre în faliment. Avertismentul unui economist din Elveția: „Ne asemănăm tot mai mult cu Grecia”
-
Actualitateacum 2 zile
Cum să faci economii majore la facturi, cu panourile fotovoltaice de pe Energyfix.ro