Noul Parlament s-a întrunit la ora 12. Votarea noului Guvern, prioritatea numărul unu! UPDATE: Senatul cere anchetă după ce Diana Șoșoacă (AUR) a venit fără mască de protecție! (GALERIE FOTO)

0
146

Parlamentul ales în urma votului de la alegerile parlamentare din 6 decembrie se întruneşte luni, de la ora 12.00, prima dintre priorităţi fiind votarea noului guvern.

Update: 16:04 – Senatul a cerut Ministerului Sănătății și DSP să verifice adeverința medicală care o scutește pe senatoarea Diana Șoșoacă (AUR) de purtarea măștii de protecție!

Problemele medicale menționate de senatoare ar fi hipertensiunea și rinita cronică!

UPDATE: 14:20 – La această oră, cei de la PSD discută cu liderii partidelor de dreapta despre împărțirea comisiilor de specialitate în cele două Camere. PSD ar cere comisiile de la Muncă, Sănătate sau Educație și cer respectarea algoritmului rezultat în urma alegerilor parlamentare.

Aleșii trebuie să revină apoi în plen pentru depunerea jurământului!

Update: 13.40 – PSD va încerca să blocheze alegerea lui Ludovic Orban în funcția de președinte al Camerei Deputaților. Dacă Partidul Social Democrat nu va primi 4 locuri în Biroul Permanent și șefia unor comisii importante, cum ar fi Educația, Munca, Sănătatea și Economia, social-democrații vor boicota ședința de plen în care trebuie să fie votat președintele Camerei, în ideea în care nu va fi întocmit cvorum, relatează Antena 3.

Update: 13:10 – Şedinţa de deschidere a legislaturii 2020 – 2024 a Senatului a început luni la prânz, fiind prezidată de Ion Prioteasa, cel mai în vârstă parlamentar.

Decanul de vârstă al senatorilor, Ion Prioteasa (PSD), spune la prima ședință a plenului că legislatura 2020-2024 se confruntă cu particularități din cel puțin două considerente majore – pandemia și faptul că, timp de patru ani, nu vor fi alegeri.

„Deschidem o legislatură care, în mod evident, are particularitățile sale din cel puțin două considerente majore. În primul rând fiindcă ne aflăm în pandemie, o perioadă de mare încercări pentru toate statele, care a presupus restricțiiși probleme grave pentru numeroase domenii ale economiilor naționale. Să ne așteptăm ca misiunea pe care o începem să fie cu atât mai dificilă pentru că ne revine și nouă responsabilitatea să contribuim la conturarea soluțiilor pentru depășirea acestor provocări”, spune Ion Prioteasa, decanul de vârstă al senatorilor.

UPDATE: 12:45 – Diana Șoșoacă, senator AUR, participă la prima ședință a forului legislativ fără mască de protecție. Şedinţa de luni este prezidată de Lucian Feodorov, deputat al Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR), decan de vârstă care va prezida plenurile până la alegerea noului preşedinte al Camerei Deputaţilor. Acesta a anunţat că din totalul de 330 de deputaţi şi-au înregistrat prezenţa până la acel moment 310.

UPDATE: 12: 30 – Noii deputaţi au ţinut un moment de reculegere în memoria martirilor de la Revoluţia din decembrie 1989.

UPDATE 12:10 – Cele două ședințe ale Camerelor reunite au început la ora 12.00. Potrivit unor surse politice, PSD ar vrea să boicoteze ședința de la Camera Deputaților.

Rezultatul votului din 6 decembrie oferă un avantaj la limită coaliţiei PNL – USR-Plus – UDMR, scrie Mediafax.

În Camera Deputaţilor, majoritatea celor trei partide este de 51,3%. Dacă voturile minorităţilor (17 voturi) merg alături de coaliţie, majoritatea este de 56% (totalul deputaţilor este de 329).

În Senat, majoritatea este de 55% (totalul senatorilor este de 136). Pe ansamblul Parlamentului, din cei 456 de parlamentari, coaliţia are 244 (fără minorităţi), adică 53,5% din voturi.

Lege pentru a interzice „traseismul”

La insistenţa UDMR, în negocierile tripartite a fost agreat un document care interzice „traseismul“, o practică veche ce constă în racolarea parlamentarilor din opoziţie pentru întărirea unei majorităţi. UDMR se asigură, astfel, că va fi indispensabil guvernării. Constituirea noului parla­ment deschide calea formării noului guvern. Preşedintele României îl desemnează oficial pe premier care are la dispoziţie zece zile pentru a prezenta noului legislativ lista guvernului şi programul de guvernare care trebuie aprobat cu majoritatea membrilor Senatului şi ai Camerei Deputaţilor. Nu există aici vreo teamă că noul executiv, care va fi, cel mai probabil, condus de actualul ministru al finanţelor, Florin Câţu, să nu fie învestit, pentru că PSD este izolat şi, în plus, nimeni nu vrea să-şi piardă mandatul abia obţinut, în urma unui demers de respingere a guvernului care deschide calea spre alegeri anticipate.

Adoptarea de urgență a bugetului pe anul viitor

Prima urgenţă a guvernului este adoptarea bugetului pe 2021. Bugetul pe 2019 a fost adoptat de Parlament în martie, deşi trebuia, legal, adoptat în toamna lui 2018. Bugetul pe 2020 a fost adoptat în decembrie 2019, prin angajarea răspunderii guvernului în faţa Parlamentului – o practică nemaivăzută până atunci.

PNL, USR-PLUS și UDMR vor semna luni acordul de coaliție, la ora 19.00 / Negocierile au avut loc „de dimineață până seara”

Partidele care negociază formarea noii guvernări – PNL, USR-PLUS și UDMR, vor semna luni, de la ora 19.00, în Parlament, acordul de coaliție. Anunțul a fost făcut de cele trei formațiuni politice.

Cele trei partide au încheiat duminică o nouă zi de negocieri despre programul de guvernare și modul de lucru în noua coaliție.

“Discuțiile din cadrul coaliției au continuat și astăzi acoperind toate detaliile de program de guvernare și modul de lucru în coaliție.

Acordul de coaliție va fi semnat de către liderii celor 3 formațiuni politice luni 21 decembrie în jurul orei 19.00 la Parlament”, arată mesajul comun trimis de cele trei formațiuni politice.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here