GÂNDUL LIVE. Mădălina Poenaru, jurnalist în Marea Britanie, despre românii blocați la Dover: Oameni buni, ce e cu inconștiența asta? Eu nu am mers acasă pentru a nu-mi pune părinții în pericol | VIDEO

0
618

Mădălina Poenaru, jurnalist român stabilit în Marea Britanie, a vorbit marți la GÂNDUL LIVE despre imaginile apărute în presă și pe rețelele sociale cu sute de români blocați la Dover, la granița dintre Regat și Franța.

Peste 200 de cetățeni români sunt blocați la frontiera dintre Franța și Marea Britanie, după ce circulația a fost suspendată din cauza noii tulpini de coronavirus.

Poenaru susține că nu înțelege de ce acei români sunt acolo și susține că aceștia ar fi trebuit să rămână în Marea Britanie, nu să se îngrămădească la granițe pentru a se întoarce în țară. Ea critică, totodată, și faptul că oamenii din imagini nu respectă regulile de distanțare. Poenaru spune că românii din acele imagini dau dovadă de inconștiență.

„Înțeleg TIR-urile, dar nu înțeleg oamenii din mașini. Adică ceea ce văd și acum în imagini sunt probabil niște români care încearcă să ajungă de sărbători acasă, nu văd distanțare socială acolo sub nicio formă, nu văd nicio teamă de noua tulpină a coronavirusului. Deci ceea ce văd pentru mine este inconștiență totală. Păi dacă o țară a pus anumte restricții ca să protejeze populația și insistă să stai acasă, să călătorești doar dacă este necesar, ce cauți acolo? Și după aceea strigi «aoleu, suntem blocați în vamă». De ce nu pleacă acele grupuri de români înapoi către adresele lor din Marea Britanie? De ce se plâng acum că trebuie să stea 2-3 zile în vamă ca să ajungă în România? Există riscul să își petreacă Crăciunul acolo dacă astăzi Franța nu va ajunge la un acord cu Marea Britanie. Acest acord  despre care se discută vizează în principal transporturile de mărfuri, pentru că asta este important acum”, a spus Mădălina Poenaru la GÂNDUL LIVE.

Poenaru: Acum trebuia să fiu acasă cu familia, dar am hotărât că e mai bine să rămân aici

Mădălina Poenaru a adăugat că nu este clar dacă noua tulpină a SARS-CoV-2 este mai contagioasă din cauza mutațiilor sau din cauza faptului că britanicii s-au relaxat în ultimele zile.

„Experții de aici încă analizează, au monitorizat ceea ce s-a întâmplat la nivel molecular cu acest virus. Ei au spus că există o rapiditate de răspândire a virusului, dar acum încearcă să stabilească dacă rapiditatea este ca urmare a acestor modificări sau din cauza faptului că oamenii au fost la cumpărături pentru Crăciun, s-au relaxat, au ieșit în baruri, la restaurante, s-au văzut cu prietenii, au început să-și viziteze familiile. Să nu uităm că am fost în lockdown până pe 2 decembrie, iar de pe 2 decembrie până sâmbătă a fost o oarecare relaxare”, spune ea.

Totodată, jurnalista mai susține că, deși se află în concediu și ar fi trebuit ca în această perioadă a anului să fie în România, cu familia, a preferat să rămână în Marea Britanie tocmai pentru a nu-și pune în pericol părinții.

„Am fost inclusiv eu în centrul Londrei, abia puteai să mergi pe stradă, am purtat mască tot timpul. A fost prima mea ieșire într-o lună de zile. Eu am luat foarte în serios regulile de aici. În acest moment eu sunt în vacanță, trebuia să fiu acasă cu familia, dar am hotărât că e mai bine să rămân aici. De ce? Pentru că aș trece prin aeroport, aș putea să devin un purtător asimptomatic al virusului și să îmi pun familia în pericol. Părinții mei au peste 60 de ani și ar fi un gest de inconștiență să mă duc la ei de Crăciun. Aș putea să petrec cu ei Crăciunul ăsta, dar aș putea să le cauzez atâtea probleme de sănătate încât, Doamne ferește, Crăciunul următor să nu mai pot să îi mai văd. Ceea ce eu văd în imagini este o inconștiență fără limite. România ar trebui să ia niște măsuri cât se poate de rapide astfel încât românii pe care îi vedem în imagini și stau acolo îngrămădiți să fie puși în carantină imediat pentru că pot să fie purtători sau nu. Sau dacă trebuie să intre pe teritoriul Franței, se vehiculează pe surse că Franța dorește ca șoferii de TIR să fie testați rapid de COVID și aș vrea și cred că se va întâmpla, ca și românii care sunt acolo să fie testați. Adică ce e cu inconștiența aia, oameni buni? Pe cuvânt! Chiar nu vă gândiți că mergeți dintr-o țară care a luat toate măsurile posibile să micșoreze numărul de îmbolnăviri și tu vrei să te duci acasă?”, a spus Mădălina Poenaru la GÂNDUL LIVE.

În cadrul unei reuniuni de urgență a Mecanismului Integrat pentru Răspuns la Crize organizate la Bruxelles pentru analizarea situației de criză apărute, Reprezentanța Permanentă a României pe lângă UE a prezentat problema transportatorilor român aflați în tranzit, blocați la frontierele Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, subliniind necesitatea identificării unei soluții rapide, printr-o abordare coordonată în planul UE, potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe de la București.

Marea Britanie a devenit izolată după ce mai multe state, printre care și România, au impus restricții de circulație spre și dinspre această țară, ca urmare a descoperirii unei tulpini foarte contagioase a SARS-CoV-2 în Regat.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here