Decizia arbitrară a Camerei Reprezentanţilor din SUA care a votat punerea sub acuzare a lui Donald Trump

0
136

Camera Reprezentanţilor din SUA a votat punerea sub acuzare a lui Donald Trump, care devine astfel primul preşedinte american aflat de două ori în această situaţie.

Decizia finală aparține Senatului, numai că preşedintele Senatului, republicanul Mitch McConnell, a spus că nu intenţionează să organizeze acest proces înaintea inaugurării noului mandat prezidenţial.

Evenimentele propriu-zise

După mai mult de două ore de dezbateri care uneori au devenit aprinse, Camera Reprezentanților din SUA a adoptat miercuri un articol de punere sub acuzare care îl acuză pe președintele Donald Trump de „incitare la insurecție” pentru rolul său în așa-zisa revoltă de la Capitolul SUA din data de 6 ianuarie.

Cabala a funcționat perfect, astfel încât, aceiași democrați și admiratori ai globalizării au încercat să mistifice și să justifice fraudarea rezultatelor alegerilor din noiembrie 2020, confirmând indirect că Joe Biden este următorul președinte al națiunii.De altfel, președinția lui Biden a fost confirmată de sesiunea comună a Congresului din aceeași zi.

„Știm că președintele Statelor Unite a incitat această insurecție – această rebeliune armată – împotriva țării noastre comune”, a declarat președintele Camerei, Nancy Pelosi, la parlament, înainte de vot. „Donald Trump trebuie să plece. El este un pericol clar și prezent pentru națiune pe care o iubim cu toții.”

Punerea sub acuzare a lui Donald Trump a avut „incitarea la insurecţie”. Aceasta a fost votată de 232 de reprezentanţi, iar 197 de reprezentanţi s-au opus acestui act. De altfel, patru republicani nu au votat.Între cei care au votat „pentru” s-au numărat zece republicani.

Desfășurarea punctuală

 

Adoptarea de către Parlament a articolului de punere sub acuzare miercuri, cu un vot de la 232 la 197, a urmat aproape logic, din moment ce majoritatea Camerei i-a solicitst oficial vicepreședintelui Mike Pence să invoce al 25-lea amendament și să înlăture puterile președinției deținute de Donald Trump. Chiar înainte de vot, vicepreședintele i-a trimis lui Pelosi o scrisoare spunând că nu va invoca cel de-al 25-lea amendament, scriind că „va crea un precedent teribil”. Având în vedere că cel de-al 25-lea amendament nu mai este o opțiune viabilă, mișcarea Camerei de a pune sub acuzare a fost o cale pe care o avea la dispoziție pentru a încerca să-l responsabilizeze pe Donald Trump pentru acțiunile despre care mulți critici spun că echivalează cu o poliță îndreptată împotriva acțiunilor viitoare ale lui Donald Trump.

Votul a fost exprimat după o dezbatere care a durat aproximativ trei ore. Mai mulţi republicani din Camera Reprezentanţilor au spus miercuri că vor vota pentru punerea sub acuzare a preşedintelui Donald Trump.

John Katko (reprezentant al unui district din statul New York) a fost primul care a făcut acest anunţ. I-au urmat Liz Cheney, fiica fostului vicepreşedinte Dick Cheney şi reprezentantă a statului Wyoming, care a invocat „o criză constituţională”, Adam Kinzinger (district din Illinois), care l-a criticat deseori pe Trump, Fred Upton (Michigan), care a spus că votează pentru a transmite „un mesaj clar” despre importanţa transferului paşnic de putere, Jaime Herrera Beutler (Washington), care şi-a motivat alegerea pentru că Trump nu a acţionat spre a opri violenţele de săptămâna trecută, Dan Newhouse (Washington), care a spus că „nu există scuze pentru acţiunile preşedintelui”, şi Peter Meijer (Michigan), care a precizat, între altele, că Trump a înşelat şi trădat milioane de oameni susţinând că alegerile au fost furate.

Anthony Gonzalez (Ohio), Tom Rice (Carolina de Sud) şi David Valadao (California) s-au alăturat ulterior dezbaterii republicanilor care au votat „pentru”.

Fapt fără precedent 

Până în prezent, niciun preşedinte nu a fost înlăturat de la Casa Albă de către Congres.

Senatul urmează să susţină un proces. O majoritate de două treimi este necesară pentru condamnarea lui Donald Trump, ceea ce înseamnă că 17 republicani trebuie să se alăture democraţilor.

Preşedintele Senatului, republicanul Mitch McConnell, a spus că nu intenţionează să organizeze acest proces înainte inaugurării noului mandat prezidenţial. Democratul Joe Biden urmează să fie învestit în funcţie pe 20 ianuarie.

McConnell le-a transmis miercuri colegilor săi că nu s-a hotărât încă dacă va vota „pentru” în cazul condamnării lui Trump.

Măsuri de securitate

Trupe ale Gărzii Naţionale au păzit Capitoliul încă din seara zilei de marţi, iar numeroase efective se află şi în oraş, pentru a preveni eventuale incidente.

Reamintesc faptul că democratul Joe Biden urmează să fie învestit în funcţie pe 20 ianuarie.

Demn de remarcat rămâne faptul că Garda Naţională a fost autorizată să mobilizeze până la 15.000 de soldaţi la Washington pentru a susţine ceremonia de învestire a lui Joe Biden programată pe 20 ianuarie.

Generalul Daniel Hokanson a declarat presei că se aşteaptă ca până sâmbătă să se afle în oraş circa 10.000 de soldaţi şi că aceştia se vor concentra pe susţinerea securităţii, operaţiunilor de logistică şi comunicaţiilor.
Potrivit unei știri preluate de ABC News, FBI  a spus că intenţionează să acționeze din monent ce ar fi plănuite proteste armate pentru Washington şi alte 50 de capitale ale statelor americane înainte de învestirea lui Joe Biden, pe 20 ianuarie, relatează tot Reuters.

Un grup armat identificat a anunţat să intenţionează să se deplaseze la Washington pe 16 ianuarie şi a promis o revoltă dacă se încearcă înlăturarea lui Donald Trump de la Casa Albă, a postat pe Twitter un reporter al ABC News, citând un buletin al FBI.

Totuşi, notează Reuters, informaţia nu a fost confirmată până acum de reprezentanţii agenţiei federale.

 

Sursa foto: https:// google.ro

Această știre a fost realizată și sintetizată de către Daniel Mihai, redactor-șef al platformei media independente Criteriul Național

 

 

 

 

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here