Analiză. Nu toți producătorii de vaccin anti

0
153

Noul vaccin nu a generat venituri considerabile pentru toți actorii implicați în proces. Există companii farmaceutice în pierdere, deși au deja pe piață un produs validat de Agenția Europeană pentru Medicamente ori Institutul Național de Sănătate al SUA. La polul opus, sunt și firme ale căror acțiuni au crescut chiar și de opt ori, fără ca vaccinul lor să fie încă aprobat.

Pfizer – BioNTech, AstraZeneca, Sanofi-GSK, Johnson&Johnson, CureVac și Moderna sunt companiile care ar urma să asigure cele 2,3 miliarde de doze de vaccin contractate de Uniunea Europeană.

Conform Comisiei Europene, lor li se vor adăuga Novavax și Valneva, cu alte 260 milioane de doze.

Deocamdată, doar două firme au primit undă verde din partea Comisiei iar produsele lor sunt deja utilizate pe scară largă: Pfizer – BioNTech și Moderna. Restul se prezintă în stadii avansate de testare și aprobare.

Aprobarea și utilizarea nu sunt însă sinonime și cu performanța economică.

Un partener pierde, altul câștigă de opt ori

Pe 9 noiembrie, compania americană farmaceutică Pfizer și germanii de la BioNTech, specializați în biotehnologie, anunțau dezvoltarea primului vaccin anti – COVID-19. Are o eficacitate de 95%, trebuie administrat în regim de două doze și a fost aprobat de Agenția Europeană pentru Medicamente. Anglia este prima țară care l-a adoptat pe scară largă, din 8 decembrie.

În pofida acestui enorm succes, acțiunile Pfizer nu au explodat. Ba sunt chiar, în prezent, la un nivel mai scăzut decât erau la începutul anului trecut. Dacă pe 3 ianuarie 2020 valorau 36,88 dolari, vineri, pe 15 ianuarie 2021, atingeau 36,70 dolari.

Pe 20 martie 2020 au prins un minim de 27,48 dolari (cel mai slab nivel din ultimii cinci ani), deși cuvântul „pandemie” intrase deja în vocabularul uzual. Au recuperat spre un vârf de 41,12 dolari pe 11 decembrie, imediat după ce a început să fie folosit pe scară largă în Marea Britanie. Dacă ne raportăm la ultimii cinci ani, firma o duce în prezent chiar prost față de vârful de 43,80 dolari, din 2018.

Cei care au pariat pe partenerul BioNTech au avut, în schimb, de câștigat. Firma începea anul trecut cu 40,05 dolari per acțiune pentru a închide, vineri, la 101,59 dolari. În noiembrie a depășit pragul de o sută de dolari iar pe 11 decembrie a atins apogeul, la 127,30, de trei ori față de cotația din 3 ianuarie 2020.

Miracolul Moderna

Pe 16 noiembrie 2020 Moderna, o firmă americană de pionierat în biotehnologie, alături de Institutul Național de Sănătate al SUA anunțau obținerea unui vaccin cu o eficacitate de 94,5% . Moderna începea anul trecut la 18,89 dolari per acțiune, trecea pragul de 50 de dolari în aprilie, urca la 156,93 pe 11 decembrie și închidea săptămâna aceasta la 129,65 dolari.

Nu cu aceleași performanțe se pot lăuda anglo-suedezii de la Astra – Zeneca. De la 105,02 dolari, cât valorau la începutul lui ianuarie 2020, au închis săptămâna aceasta la 103,55 dolari. Au depășit 120 dolari în intervalul mai – iulie, după care au avut doar o atitudine descendentă.

Deși abia la sfârșitul lunii ar putea avea un vaccin autorizat, cei de la Johnson & Johnson (care dețin Janssen Pharmaceutica) o duc destul de bine. Au început anul trecut la 144,28 dolari și au încheiat săptămâna aceasta la 160,65 dolari. Au căzut sub 120 dolari pe 20 martie dar, în general, momentele în care au fost sub pragul de 140 dolari au fost puține.

Compania franceză Valneva nu are încă un vaccin validat dar a generat venituri de invidiat: a început anul trecut la 3,07 dolari și a închis săptămâna aceasta la puțin peste 12 dolari, o creștere a acțiunilor de patru ori, într-un singur an.

Despre perfomanțele economice generate de Sputnik V nu se poate spune mare lucru, în condițiile în care este finanțat de Fondul Direct de Investiții din Rusia.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, săptămâna aceasta, la nivel mondial, 137 de firme se ocupau de dezvoltarea unui vaccin împotriva Covid 19.

173 dintre ele sunt în stadiul pre-clinic iar 64, în cel clinic, de testare.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here