Cătălin Apostolescu, medicul-erou, mărturii de la incendiu: Am auzit țipete de ajutor. Am încercat să ajut oamenii prin balcon

0
100

Medicul infecționist Cătălin Apostolescu, purtătorul de cuvânt al Institutului ”Matei Balș”, a povestit la Antena 3 despre ce s-a întâmplat înainte de tragedie și cum s-au mobilizat cadrele medicale pentru a salva viețile pacienților.

Cătălin Apostolescu a spus că a auzit, la un moment dat, niște strigăte, iar imediat a observat că în secție era un fum foarte gros, așa că a decis să ajute pacienții prin balcon. Astfel, a reusit să ajute câțiva pacienți să iasă prin ferestre, însă nu a reușit să le deschidă pe cele de la alte saloane,aca din exterior. Colegii acestuia au reușit să salveze pacienții în acest timp.

Purtătorul de cuvânt al Institutului ”Matei Balș”: „Am ales varianta să încerc să ajut oamenii prin balcon”

„Întâi am auzit o voce de bărbat, am presupus că este pacient, pentru că știam personalul. După aceea, la foarte scurt timp am auzit țipete de ajutor, o voce feminină, am ieșit din cameră, dar deja în secție era un fum foarte gros și nu am putut să mai înaintez. Atunci am ales varianta să încerc să ajut oamenii prin balcon.

Eram undeva la 8-10 metri de salon. În momentul acela a fost imposibil să-mi dau seama care este sursa incendiului pentru că fumul era foarte-foarte gros. Doar fumul împiedica vizibilitatea, curentul l-am oprit după aceea. La început nu a fost nicio explozie, a fost o bubuitură mai târziu, după vreo 3-4 minute.

Ieșisem deja pe balcon și apelasem pompierii. Erau unii pacienți care încercau să iasă, evident că i-am ajutat și, după aceea, am încercat să deschid și alte ferestre, dar mi-a fost imposibil pentru că se dechid numai pe dinăuntru și nu aveam cum să le forțez. Am încercat să intru prin altă parte, iar nu am putut din cauza fumului.

Între timp, colegii începuseră să evacueze din pacienți”, a spus dr. Cătălin Apostolescu.

„Am încercat să transportăm pacienții cu toate mijloacele pe care le aveam la dispoziție”, a spus medicul Apostolescu

Apostolescu spune că pacienții au fost transportați cu toate mijlocele pe care le aveau la dispoziție, astfel au reușit să evacueze un număr foarte mare dintre aceștia.

„Am încercat să-i transportăm pe pacienți, noi și echipajele de pompieri, cât mai repede afară din clădire cu toate mijloacele pe care le aveam la dispoziție. Nu am vrut să ne limităm doar la tărgile pompierilor. Au fost pacienți puși și pe aceste tărgi, dar graba a fost foarte mare să scoate cât mai repede cât mai mulți pacienți”, a spus medicul Apostolescu.

Deputata PSD Laura Vicol susține că l-a văzut pe medic cu blugii arși și cu arsuri pe picioare.

„L-am văzut cu ochii mei pe domnul doctor Cătălin Apostolescu, cu blugii arşi, arsuri pe picioare. A scos un pacient pe geamul salonului şi a ajutat şi la scoaterea altor doi pacienţi”, a spus Laura Vicol, depustat PSD, la România TV.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here