Republica Moldova va primi 15 milioane de euro de la Uniunea Europeană. Maia Sandu: Voi cere instituţiilor abilitate să monitorizeze cum sunt alocaţi aceşti bani

0
58

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a semnat Acordul de finanţare cu Comisia Europeană privind „Contractul de Rezilienţă COVID-19 pentru Republica Moldova”. În urma semnării acestui acord, Republica Moldova va primi un ajutor de 15 milioane de euro în calitate de sprijin în eforturile de combatere a efectelor pandemiei.

Sefa statului a precizat că va cere „instituțiilor abilitate să monitorizeze cum sunt alocați acești bani, astfel încât ei să ajungă la oamenii care au cel mai mult nevoie de sprijin”.

Maia Sandu: Voi cere, totodată, instituţiilor abilitate să monitorizeze cum sunt alocaţi aceşti bani

„Acest ajutor este foarte important şi necesar pentru Republica Moldova. Voi insista ca banii să ajungă în sectoarele care au fost cel mai mult afectate de pandemie: în sistemul medical, agricultură, la întreprinderile mici şi mijlocii. Voi cere, totodată, instituţiilor abilitate să monitorizeze cum sunt alocaţi aceşti bani, astfel încât ei să ajungă la oamenii care au cel mai mult nevoie de sprijin”, a declarat Maia Sandu.

Decretul pentru iniţierea negocierilor şi aprobarea semnării Acordului de finanţare între Republica Moldova şi Comisia Europeană privind asistenţa financiară din partea Uniunii Europene destinată atenuării efectelor pandemiei a fost semnat la data de 17 februarie, ca urmare a discuţiilor avute de Maia Sandu în timpul vizitei sale la Bruxelles.

Cu prilejul semnării, Ambasadorul UE în Republica Moldova, Peter Michalko, a menţionat: „Pandemia COVID-19 a creat mari provocări în Republica Moldova, iar sistemul de sănătate a Republicii Moldova şi IMMM-urile au fost printre cele mai afectate domenii. Suntem încrezători că noul grant, oferit de UE, împreună cu sprijinul nostru anterior acordat de la începutul pandemiei, va contribui la crearea unei baze puternice pentru redresarea socio-economică şi va sta la temelia unei mai mari rezistenţe a şocurilor viitoare”.

România, ajutor umanitar gratuit pentru Republica Moldova

România a trimis  un ajutor umanitar de urgență, cu titlu gratuit, în valoare totală de circa 2,3 milioane de euro, ca urmare a vizitei președintelui Klaus Johannis, la Chișinău și a activării Mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene.

Ajutorul umanitar, în valoare de peste 2 milioane de euro, constă în materiale medicale necesare în lupta contra pandemiei: combinezoane, măști și mănuși. România a fost prima țară care a răspuns solicitării Republicii Moldova.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here