Eurodeputatul Cristian Bușoi: Minerii din România trebuie să știe că tările UE reduc numărul de mine. Este nevoie ca toți politicienii să înțeleagă povestea oamenilor din spatele cifrelor

0
148

Cel mai important. Minerii din România trebuie să știe că sunt în același tren cu minerii polonezi, cehi și nemți. Țările UE deși reduc numărul de mine, protejează, pe cât posibil industria, în același timp. Plus că închiderea minelor trebuie însoțită de soluții concrete pentru cei afectați (locuri noi de muncă, reconversie profesională) și pentru sistemele energetice (susținerea altor surse pentru producerea de energie).

Dar, mai ales, este nevoie ca toți politicienii să dea dovada de moderație și să înțeleagă povestea oamenilor din spatele cifrelor”.

 

Frans Timmermans, prim-vicepreşedinte al Comisiei Europene, a declarat, în cadrul unei conferinţe de specialitate, ca România ar trebui să vină în curând cu un plan de renunţare totală la utilizarea cărbunelui pentru a produce energie.

 

Trebuie să fiu brutal de sincer: cărbunele nu are niciun viitor. De ce industria europeană de cărbune are probleme? Din cauze pur economice, pentru că nu mai există cerere pentru cărbune. Se scufundă. S-au dat subvenţii de miliarde şi miliarde care ar fi putut fi folosite mai bine pentru a crea un viitor pentru oamenii care lucrează azi în industria minieră. Dacă adăugăm la asta şi amprenta de carbon a cărbunelui, trebuie să fim sinceri să spunem că nu există un viitor al cărbunelui„, a arătat oficialul european.

Există un viitor pentru oamenii care lucrează acum în această industrie, a continuat el.

„Trebuie să spunem clar acest lucru şi să mobilizăm mecanismul de tranziţie justă pentru a fi siguri că regiunile miniere se redefinesc, că vor exista noi posibilităţi acolo”, a precizat Timmermans.

El a recomandat României să utilizeze Fondul de Recuperare pentru a investi masiv în energia regenerabilă.

Oricum, România are o capacitate foarte mare de energie eoliană terestră şi un mare potenţial eolian offshore, la fel şi în energia solară. Cred că este foarte important să investiţi în aceste direcţii. Iar gazul să fie de tranziţie, nu o situaţie permanentă„, a subliniat vicepreşedintele Comisiei Europene.

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here