Minerii din localitatea Lupeni au pus capăt protestelor din subteran și au ieșit teferi la suprafață 

0
239

Minerii de la Lupeni au pus capăt protestelor extreme desfășurate în subteran și au ieșit la suprafață, după ce le-au fost aduse la cunoștință prevederile din acordul referitor la plata drepturilor băneşti restante încheiat de liderii lor la Ministerul Muncii.

După mai bine de șase zile de proteste, minerii blocați în subteranul Minei Lupeni au ieșit, în cele din urmă teferi la suprafață, luni seară, imediat după întâlnirea sindicaliștilor cu actualul ministru al Muncii , doamna Raluca Turcan.

Cei șaptezeci de mineri au fost blocați în mină timp de șapte zile, din dorința de a trage un puternic semnal de alarmă tuturor autorităților și factorilor competenți din această țară. În tot acest timp, mulți dintre ei au avut nevoie de îngrijiri medicale.

„M-am pus în genunchi când am ieșit afară din mină, îmi era frică să nu pățească cineva ceva. Nu am mai vrut să pun în pericol viața minerilor din subteran. Am decis, împreună cu ei, să mergem înainte, să ieșim afară și cu banii pe care îi avem să ne ajutăm”, a spus unul dintre protestatari, potrivit Realitatea Plus.

Minerii blocați în subteran au fost așteptați de soții și copii la ieșirea din mină. Familiile se temeau că vor ieși la suprafață în stare gravă.

Evenimentul dătător de speranță

Porţile Minei Lupeni s-au deschis cu puţin timp înainte de ora 20.00,luni 22 Februarie.Acest monent a coincis cu dorința ieșirii minerilor care se blocaseră în subteran pentru că aveau de încasat salarii şi drepturi restante de mai multe luni de zile.

Ortacii au fost întâmpinaţi de sute de colegi, de familii şi de mai mulţi locuitori din judeţul Hunedoara.

Ce se va întâmpla după stingerea conflictului și seria de negocieri, promisiuni și discuții cu Ministerul Muncii

În toate aceste șapte zile tensionate, datorită comunicării defectuoase de la început s-a tergiversat găsirea unei soluții în favoarea acestei categorii sociale ce prestează o muncă solicitantă în condiții foarte grele.Totuși, datorită discuțiilor su negocierilor de la Ministerul Muncii, s-a ajuns la un consens. Minerii îşi vor încasa drepturile salariale restante, dar şi beneficiile restante, precum tichetele de masă şi banii de transport.

„Bunul Dumnezeu a făcut să se rezolve şi această problemă, doar pe cele trei luni de zile”, a spus unul dintre reprezentanţii minerilor de la Lupeni, Marius Miron într-o postare video făcută pe rețeaua de socializare Facebook.

Acest domn le-a mulţumit minerilor de la Vulcan şi „câtorva mineri” de la Livezeni şi Lonea pentru sprijinul acordat pe timpul protestului.

De altfel, Guvernul României este obligat să aloce toți banii pentru plata drepturilor salariale restante ale minerilor de la CEH, care vor acoperi plata salariilor pe trei luni şi alte beneficii, așa cum a declarat, luni, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, la finalul întrevederii avute cu liderii minerilor.

În loc de…epilog

Doamna Ministru al Muncii a precizat că în zilele de 25 şi 26 ale lunii curente toți minerii îşi vor încasa drepturile salariale restante cât şi beneficiile restante materializate în tichetele de masă şi banii de transport. Ramona Turcan a adăugat că este vorba de cei trei mii de oameni care se află în activitatea minieră, plus aproximativ o mie de oameni din activitatea de energie, cât și cei 70 de mineri care au protestat blocându-se în subteran: „Îmi exprim speranța ca minerii să înceteze greva să iasă la suprafață, să nu mai gândească varianta intrării în greva foamei”.

Așa cum a promis, Guvernul României prin Ministerul Muncii şi cel al Energiei a asigurat deja suma necesară plăţii salariilor restante, respectiv a chenzinei a doua din ianuarie, pentru cei 4.010 angajaţi ai CEH.

Suma totală plătită în această primă tranşă este de aproximativ 9 milioane lei şi va fi achitată în cursul zilei de mâine 24 februarie 2021, au anunţat surse din cadrul Prefecturii Hunedoara, din moment ce în ultimele zile s-a lucrat exclusiv pentru pregătirea ordinelor de plată şi transmise de astăzi Trezoreriei Statului ce va lua sumele aferente din Fondul de Urgență al Statului.

Mai mult decât atât, s-ar impune de cuviință un plan de reorganizare deoarece ar fi singurul scenariu pe care ar trebui să-l ia în calcul actualii guvernanții care nu trebuie să gândească vreodată la desființarea sau dezafectarea minelor.

Aceste măsuri se pot impune cu titlu obligatoriu iar reorganizarea din haosul actual trebuie să țină cont de,  posibilitatea de perfecționare și chiar de privatizare controlată. Singura posibilitate a acestei meserii dure practicate în minele din Valea Jiului trebuie de asemenea să țină cont de oameni și în special de condițiile de securitate în care se exploatează în aceste timpuri în care, mai mult ca oricând resursele ecologice se pot impune într-o manieră firească și etapizată.

De aceea, este prematur ca factorii de decizie să avanseze idei extreme de eliminare a carbunelui decat dupa ce se poate analiza cum anume pot evolua tehnologiile neconventionale care să poată prelua o producție de energie electrică și care să asigure o stabilitate a sistemului energetic național. Oricum, neavând alte tehnologii dispinibile este dificil să se înlocuiască ceva existent și să se pună altceva în loc din moment ce în România conceptul de „energie regenerabilă” sau „energie verde” e mai mult un vis.

Sursa foto :https://google.ro

 

Sinteza acestei știri a fost realizată de către Daniel Mihai,redactor șef al platformei media Criteriul Național

 

Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here