Puterea executivă în acțiune și forța gândurilor bune…

0
199
Motto : Nu se poate guverna eficient în interesul celor guvernați , fără un plan inteligent și aplicat ferm .
 
    Într-o lume normală, este un schimb continuu de bune practici între Centru și Periferie,  între autoritățile centrale și autoritățile locale. Astfel de politici publice presupun , mai întâi, cunoașterea realităților, după care se vor identifica soluțiile la problemele vitale ce necesită rezolvare urgentă și întocmirea planului de acțiune. Toate acestea sunt atributul  Puterii executive, care poate iniția suplimentarea legislației , și în caz de urgență, poate emite ORDONANȚE cu putere de lege .
   Suntem într-o astfel de situație , respectiv să construim inteligent -Planul de redresare și reziliență – pentru care vom avea la dispoziție, cu titlu de împrumut de la BCE, suma de 30 miliarde euro. 
   În acest răstimp , până în aprilie, ar trebui să existe o înțelegere exactă a realităților , să stabilim obiective în acord cu directivele UE și să avem totul pregătit pentru a începe , imediat după aprobare, punerea în acțiune a forțelor pentru realizarea obiectivelor. Câștigul imediat este asigurarea de locuri de muncă ,în condițiile creșterii alarmante a șomajului real. 
    Deocamdată, nu se întrevede acordarea de spații largi în media pentru ca oamenii să înțeleagă ce se vrea și ce se va realiza, pentru a se implica trup și suflet în realizarea planului. Este o tatonare  între local și Centru, localul așteaptă totul de la CENTRU.                Aud adesea că în stabilirea județelor unde se vor realiza investiții , ar trebuie să se țină seama de aportul județului la câștigarea alegerilor de către actuala coaliție de guvernare. Astfel de „criterii” n-au ce căuta în programul de guvernare !
   Așa s-au pierdut mari oportunități pentru țară și cetățenii ei, prin punerea pe locul întâi din față a intereselor de grup, a intereselor locale, încât se pot schimba și traseele autostrăzilor dacă interesul partidului ar cere-o. 
     Oricâtă bunăvoință am avea, nu am reușit să identific un proiect național bine articulat și cu finanțare garantată, explicat pe înțelesul omului obișnuit.                                                                                                                                                                                             Când e vorba de noi, se așteaptă punctul de vedere al altora, deși aceștia nu țin cont de ce spunem noi. Ca exemplu, țări mari din UE colaborează intens economic cu CHINA, pentru a avea investiții și piață de desfacere, după regula : câștig -câștigi – Germania fiind primul partener comercial și de investitii al Chinei. Însă noi, privim și așteptăm „aprobare” , de unde, pentru ce, de ce… câtă vreme respectăm tratatele încheiate. Nu mai înțelegem ce anume se întâmplă.
   Stimați cititori ai acestei platforme media independente… Așa văd eu realitatea actuală a raporturilor dintre Central și Local , dintre Guvernul Romaniei și Uniunea Europeană. Aș fi foarte bucuros dacă voi fi contrazis de fapte.
◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇◇
Prinderea gândurilor bune, trimise de sufletul noastru, punctual pentru o împrejurare dată, presupune Prezență și Concentrare , adică să suprapunem luciditatea noastră asupra lucrului pe care-l facem. Ne spunem noi uneori și chiar ne lamentam de pildă-” Există soluție la problema x , însă nu pot să mă concentrez, sunt obosit , sunt ca și absent.”
   Dificultatea Prezenței este mai acută când se lucrează în echipă; unii sunt  „plecați” cu sufletul și mintea în altă parte și , pentru cel Prezent este imposibil să-i facă să înțeleagă care ar fi rezolvarea. Totul se rezolvă formal în echipă , în fapt, numai unul gândește și judecă punerea în act, ceilalți doar semnează , în calitatea lor de coautori. 
   Ca exemplu edificator vă reamintesc că, înainte de 1989, erau scriitori care nu aveau ” dreptul de semnătură” , adică o lucrare științifică sau literară nu putea să apară sub semnătura acestuia. Atunci, se asocia cu ” răul” , în sensul că el realiza lucrarea , iar ca autor apărea ” intelectualul – politruc”, agreat de partid. 
Importanță avea opera nu cel care era trecut ca autor. 
  Nimic nou sub soare,  am spune ! Vremutile tind și se repetă cu repeziciune, sub aceleași auspicii dar în alte fațete.Ar trebui să ne considerăm privilegiați din moment ce încă mai există sclipiri de geniu în această mare de impostură promovată cu insolență la cel mai înalt nivel…
În rest, mulțumindu-vă pentru atenție aș dori să cred că puterea gândurilor bune ne poate metamorfoza și astfel, complet  sănătoși,  să trecem peste neajunsurile provocate și promovate de interpuși care aumai multe fabrici de diplome și rulează atât bani negrii cât și multă prostie ambalată atrăgător în lucrari de licență, masterat sau doctorat ce sunt facute de alții decât de cel care se trece public ca autor, și, asta cu încuviințarea ” coordonatorilor” de lucrări… Acești ” telectuali” sunt mereu pe poziții și chiar  conduc societatea în care trăim, după cum constatam în fiecare ceas…
  ” Omul e sub vremuri și nu vremurile sub om! ” zise Cronicarul.
Sursa foto: https://google.com
 Redacția Ziarului Naționalul.ro mulțumește domnului Vasile Soroceanu pentru acest impresionant material trimis astăzi 25 Februarie 2021 în exclusivitate.Totodată, pe această cale îl asigură de statutul de colaborator permanent
  
Comentarii Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here